Microsoft pregătește o actualizare importantă pentru Windows 11: versiunea 24H2. Programată să fie lansată spre sfârșitul lunii viitoare, ea va activa implicit criptarea BitLocker pe mai multe dispozitive, inclusiv pe cele cu ediția Home. Cu alte cuvinte: și dispozitivele fără componente hardware avansate vor beneficia de protecție suplimentară.
Update-ul ar însemna o securitate îmbunătățită pentru utilizatorii obișnuiți. BitLocker va cripta automat hard disk-ul și va salva cheia de recuperare în contul Microsoft al utilizatorului.
În plus, actualizarea 24H2 va simplifica procesul de criptare prin eliminarea unor cerințe hardware anterioare. Astfel, mai multe dispozitive vor beneficia de criptare automată, ceea ce va crește nivelul general de securitate pentru utilizatorii Windows.
Dacă nu vreți să folosiți această funcție, o puteți dezactiva în timpul configurării inițiale și folosi un cont local în loc de unul Microsoft fie după o instalare curată a Windows 11 24H2, fie după ce configurați un nou dispozitiv.
Criptarea poate fi activată manual ulterior. Există două opțiuni aici: ori din secțiunea de setări de confidențialitate și securitate a Windows 11, ori via panoul de control BitLocker. Cel din urmă va fi activat implicit doar pe noile PC-uri, cum ar fi cele din gama Copilot+.
Dacă un utilizator face doar o actualizare de la o versiune anterioară la 24H2, criptarea automată nu va fi activată.
Și acum o veste nu tocmai plăcută: îmbunătățirea securității ar putea avea un impact negativ asupra performanței dispozitivelor, în special cele cu SSD-uri lente sau mai vechi. Din testele efectuate anterior, BitLocker poate reduce viteza de scriere cu până la 40%. Cea de citire secvențială poate fi redusă cu până la 45%.
Aceste cifre variază în funcție de tipul de SSD și de sarcina de lucru.
Microsoft nu a comentat încă pe marginea potențialelor probleme de performanță. Din două, una: ori consideră că beneficiile de securitate depășesc dezavantajele de performanță, ori au găsit o soluție pentru a minimiza efectele negative și o vor implementa în curând.
Recenta actualizare Windows 11 24H2 marchează un pas important în direcția îmbunătățirii securității pentru utilizatorii obișnuiți, dar vine cu potențiale compromisuri în ceea ce privește performanța.
Sursa: MSPowerUser