Departamentul de Justiție al SUA ia în considerare să „spargă” Google în mai multe companii independente

16.08.2024
Departamentul de Justiție al SUA ia în considerare să „spargă” Google în mai multe companii independente
Foto: Shutterstock

Conform mai multor surse care au discutat cu publicația Bloomberg, Departamentul de Justiție al Statelor Unite ale Americii „a pus gând rău” celor de la Google. Mai exact, companiei Alphabet, care operează gigantul IT. În urma deciziei unui tribunal din Statele Unite, Google deține un monopol ilegal pe piața motoarelor de căutare, iar Departamentul de Justiție american ia în calcul să separe compania în entități diferite, fiecare urmând să preia unul dintre obiectele de activitate actuale.

Astfel, echipa responsabilă pentru sistemul de operare Android ar urma să fie separată de cea care conduce destinele motorului de căutare Google, ba chiar există și discuții despre transformarea diviziei AdWords într-o companie separată. Acestea nu sunt însă decât cele mai „dure” decizii care sunt luate în considerare, existând și măsuri mai puțin severe ce ar putea fi aplicate celor de la Google pentru a le stopa monopolul de pe piața motoarelor de căutare și pentru a preveni compania din a abuza de pe urma poziției sale dominante. Spre exemplu, forțarea companiei să împărtășească din datele acumulate cu ceilalți concurenți de pe această piață.

Discuțiile în cadrul Departamentului de Justiție al Statelor Unite s-au intensificat după ce judecătorul Amit P. Mehta, din cadrul Tribunalului Districtual al SUA pentru Districtul Columbia, a hotărât că Google deține, în mod ilegal, un monopol pe piața motoarelor de căutare web. Conform motivării, Google ar fi plătit 26 de miliarde de dolari către fabricanții de telefoane și dezvoltatorii de browsere web pentru a-i determina să îi transforme motorul de căutare omonim în opțiunea implicită inclusă în aceste produse.

Primul astfel de caz în patru decenii

Este o decizie istorica pentru justiția americană, fiind pentru prima oară când o companie americană de asemenea proporții este găsită vinovată de un tribunal din SUA în ultimii 40 de ani. Ultimul astfel de caz a fost cel al companiei AT&T, din prima parte a anilor ’80, găsită vinovată de obținerea unor avantaje ilegale în domeniul telefoniei fixe. În 1984, prin decizie judecătorească, AT&T a fost forțată să-și divizeze serviciile în companii diferite.

Autoritățile americane au mai încercat ceva similar și cu Microsoft, acum două decenii, însă nu au avut sorți de izbândă în acest demers. Rămâne de văzut dacă vor impune o astfel de decizie în cazul Alphabet (Google) și dacă, astfel, diviziile Chrome, Android și AdWords vor fi divizate sub forma unor companii independente.

Sursa: GSMArena.com

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cosmin Aionita
Cosmin Aionita
Cosmin Aioniță este unul dintre cei mai experimentați jurnaliști din România în domeniul jocurilor video. Pe lângă Go4Games, de-a lungul anilor și-a adus contribuția la revistele XtremPC, LEVEL și Nivelul 2, a colaborat cu Eurogamer România și a co-prezentat unul dintre cele mai longevive ... citește mai mult