Android 15 ar putea aduce funcția de control al ANC (anulării active a zgomotului) la nivel de sistem de operare

26.08.2024
Android 15 ar putea aduce funcția de control al ANC (anulării active a zgomotului) la nivel de sistem de operare

În primăvara acestui an, au apărut indicii conform cărora Google intenționează să implementeze o nouă opțiune în cadrul Android 15: un nou panou prin intermediul căruia să poată fi controlate opțiunile ce țin de ieșirea audio a telefonului, de la volum și până la gestionarea funcției de anulare activă a zgomotului pe anumite modele de căști.

Din păcate, din versiunile beta publice ale Android 15 au dispărut fix setările ce țin de ANC (active noise cancelling – anularea activă a zgomotului) și redarea audio spațializată. Chiar și în versiunea beta curentă, Android 15 QPR beta 1, aceste setări nu-și fac apariția.

Din fericire, această omisiune ar putea fi corectată în versiunea finală a sistemului de operare Android 15. Mai exact, conform răspunsului oferit de un reprezentant al Google pe canalul de Telegram “Google News”, lipsa elementelor de control pentru funcțiile de ANC și redare spațializată a sunetului din versiunile beta recente este intenționată, iar Google va aduce un update în acest sens în versiunea finală de Android 15. Cu alte cuvinte, este foarte posibil sa avem acest set de elemente de control activ odată cu lansarea publică a versiunii finale a noului sistem de operare.

Am putea scăpa de aplicațiile dedicate pentru fiecare model de căști

La ce ar fi bun un astfel de sistem? Simplu: pentru gestionarea funcției de anulare activă a zgomotului, suportată de tot mai multe modele de câști in-ear sau on-ear, și a redării spațializate a sunetului, este nevoie să instalezi aplicația realizată special de producător pentru respectivul model de căști. O implementare a acestor funcții la nivel de sistem de operare ar scuti utilizatorii care folosesc mai multe perechi de căști de instalarea mai multor astfel de aplicații și gestionarea lor independentă.

Android 15 ANC
Foto: Google News Telegram

Totuși, indiciile apărute până acum lasă de înțeles că, în primă fază cel puțin, acest nou panou de control al sunetului și funcțiile sale aferente nu vor funcționa decât atunci când la telefon sunt cuplate căști produse chiar de Google, cum ar fi Pixel Buds Pro și proaspăt anunțatele Pixel Buds Pro 2. Pentru scurt timp, acest panou de control a fost funcțional în Android 15 beta 2, însă nu funcționa decât cu astfel de căști.

Să sperăm că, dacă acest panou de control audio va vedea lumina zilei odată cu apariția Android 15, funcționalitatea sa va fi universală și va putea controla orice pereche de căști cu suport hardware pentru ANC.

Sursa: Android Authority

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cosmin Aionita
Cosmin Aionita
Cosmin Aioniță este unul dintre cei mai experimentați jurnaliști din România în domeniul jocurilor video. Pe lângă Go4Games, de-a lungul anilor și-a adus contribuția la revistele XtremPC, LEVEL și Nivelul 2, a colaborat cu Eurogamer România și a co-prezentat unul dintre cele mai longevive ... citește mai mult