Telegram cedează presiunilor legale: Cum vor fi afectați utilizatorii

23.09.2024
Telegram cedează presiunilor legale: Cum vor fi afectați utilizatorii
Foto: Profimedia Images

Telegram s-a evidențiat, încă de la apariția sa, ca o opțiune pentru cei preocupați de confidențialitate, datorită funcției Secret Chats, care utilizează criptarea end-to-end (E2EE).

Această tehnologie asigură că doar expeditorul și destinatarul pot citi mesajele, excluzând orice intermediar, inclusiv furnizorul serviciului.

Dublul tăiș al criptării

Însă, ca orice tehnologie, E2EE are și reversul medaliei. În timp ce protejează conversațiile utilizatorilor obișnuiți de ochii indiscreți, poate deveni și un scut pentru activități ilegale.

Această dualitate a pus Telegram într-o poziție delicată, mai ales în fața autorităților care încearcă să combată infracționalitatea online.

Schimbarea politicii

Recent, CEO-ul Pavel Durov a anunțat o schimbare semnificativă în politica ce ține de companie.

Conform unui raport Bloomberg, modificările recente în termenii și condițiile aplicației sugerează că Telegram a cedat într-o oarecare măsură presiunii legale.

Conform noilor termeni de utilizare, aplicația va dezvălui anumite informații personale ale utilizatorilor, precum adresa IP și numărul de telefon.

Acest lucru se va întâmpla numai în cazul unor „cereri legale valide” din partea autorităților guvernamentale.

Îngrijorări legate de confidențialitate

Decizia vine ca răspuns la acuzațiile procurorilor francezi, care au sugerat că Telegram ar facilita activități criminale prin refuzul de a împărtăși date despre utilizatori.

Schimbarea de politică ridică întrebări despre echilibrul dintre securitate și confidențialitate. Pe de o parte, poate ajuta autoritățile să combată mai eficient criminalitatea online.

Pe de altă parte, există temeri că această măsură ar putea fi exploatată de guverne pentru a supraveghea și controla discuțiile utilizatorilor. Cu alte cuvinte: libertatea de exprimare ar putea fi pusă în pericol.

Reacțiile utilizatorilor

Platforma va trebui să navigheze cu atenție între cooperarea cu autoritățile și protejarea drepturilor utilizatorilor săi la confidențialitate.

Pentru mulți utilizatori care au ales Telegram tocmai pentru asigurările sale de confidențialitate, această schimbare ar putea fi un motiv de îngrijorare și chiar de părăsire a platformei.

Alternative

Deși există alternative care oferă E2EE, precum WhatsApp sau Google Messages, găsirea unei platforme de încredere care să echilibreze perfect securitatea cu confidențialitatea rămâne o provocare.

Toată această situație creată pune sub lupă dilema cu care se confruntă societatea noastră digitală: cum să creăm un echilibru între nevoia firească de securitate și protejarea dreptului fundamental la confidențialitate

Să nu uităm nici de libertatea de exprimare online, care trebuie și ea respectată pe Telegram.

Sursa: XDA Developers

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Ioana Ioniță
Ioana Ioniță
Ioana a început să scrie de când a descoperit creionul și stiloul. La început poezii pe hârtie, apoi articole pe diverse teme la calculator. Când nu meșterește texte din lumea gagdet-urilor, se plimbă în parc, fotografiază ce o farmecă și mângâie toate pisicile apărute în cale. citește mai mult