Review HUAWEI Watch D2: Primul smartwatch cu certificare medicală și monitorizare 24/24 a tensiunii arteriale

01.10.2024
Review HUAWEI Watch D2: Primul smartwatch cu certificare medicală și monitorizare 24/24 a tensiunii arteriale

HUAWEI Watch D2 marchează un pas important în evoluția smartwatch-urilor, oferind funcționalități avansate de monitorizare a sănătății într-un design elegant și confortabil.

Acest dispozitiv este primul de felul său din lume cu monitorizare ambulatorie a tensiunii arteriale (ABPM) și certificare medicală conform standardului european CE (MDR – Medical Device Regulation).

Am avut ocazia să-l testez și am ajuns la următoarele concluzii.

Design și confort

La prima vedere, acest smartwatch subțire impresionează prin aspectul compact și elegant. Nu se simte deloc greu pe încheietură.

Are o manșetă care se umflă pentru a măsura tensiunea, acum subțiată la 26,5 mm, la intervale regulate și în diferite scenarii (fie așezat, în picioare ori semi-culcat în timpul zilei).

Ceasul are un ecran generos ultra-HD de 1,82 inci care oferă culori vibrante și clare, animații plutitoare 2.5D și o interfață nouă.

Mărimea display-ului mi-a oferit o experiență vizuală mai amplă și imersivă față de ce am observat pe alte smartwatch-uri.

Dispozitivul este disponibil în două variante de culoare: negru (Black), potrivit pentru toate vârstele și ocaziile, și auriu-alb (Gold White), care atrage toate privirile.

Cureaua din fluoroelastomer (un cauciuc sintetic) pentru varianta pe negru pe care am testat-o este confortabilă, reduce senzația de restricție la purtare și previne lipirea de piele când ceasul este umed.

Există și o variantă de curea din piele albă, pentru cei care-și doresc un aspect sofisticat.

Ceasul este disponibil în două lungimi de curea (M și L, variind între 130 mm și 210 mm), potrivindu-se astfel atât bărbaților, cât și femeilor. Este important de menționat că dispozitivul vine în cutie cu un măsurător pentru circumferința încheieturii.

Un aspect notabil este dimensiunea compactă a dispozitivului, care este de aproximativ 1/5 din lățimea și 1/25 din volumul unui tensiometru electronic tradițional pentru braț.

Totuși, am întâmpinat dificultăți în a pune ceasul: mi-au trebuit trei încercări pentru a reuși.

În cutie veți găsi, pe lângă ceasul în sine cu o curea mărimea L și airbag, următoarele: o curea mărimea M cu airbag inclus, acel măsurător pe care l-am menționat mai sus, un ghid care vă va spune cum să-l purtați corect, un altul rapid de pornire și un încărcător wireless.

Monitorizarea tensiunii arteriale cu HUAWEI Watch D2

Funcția principală și cea mai impresionantă a dispozitivului este monitorizarea dinamică a tensiunii arteriale (ABPM).

ABPM este considerat „standardul de aur” pentru monitorizarea și tratarea simptomelor hipertensiunii.

Ceasul are funcții asemănătoare unui Holter, dar trebuie menționat că nu înlocuiește vizitele regulate la medicul specialist și nici aparatura medicală de diagnostic.

Primul smartwatch din industrie care suportă această caracteristică oferă măsurători automate ale tensiunii arteriale la intervale prestabilite (15, 20, 30, 45 sau 60 de minute) atât în timpul zilei, cât și noaptea.

Utilizatorii vor avea, astfel, o imagine cuprinzătoare a sănătății cardiovasculare, pentru că ceasul ajută la detectarea tiparelor ascunse și la identificarea potențialelor probleme precum hipertensiunea mascată sau scăderile anormale ale tensiunii în timpul nopții.

Înregistrările pe care le face pot fi exportate sub forma unui document pe care-l puteți arăta doctorului specialist la următoarea consultație.

După ce mi-am luat tensiunea cu el, am comparat măsurătorile cu cele ale unui dispozitiv medical standard și rezultatele au fost impresionante de fiecare dată.

Un mic exemplu: ceasul a înregistrat valoarea 11 cu 8 versus 11 cu 7 cât mi-a arătat dispozitivul medical. Pulsul a avut aceeași valoare pe ambele produse.

Un aspect inovator este sistemul HUAWEI TruSense, care îmbunătățește precizia măsurătorilor prin utilizarea unui algoritm de fuziune pentru tensiunea arterială și a unei manșete mecanice ultra-înguste.

Până să mă obișnuiesc cu acest smartwatch, sistemul a recunoscut toate momentele în care cureaua era prea largă și mi-a cerut să o ajustez înainte de măsurarea tensiunii arteriale.

Alte funcții de sănătate

Pe lângă monitorizarea tensiunii arteriale, HUAWEI Watch D2 oferă o gamă largă de funcții. Acestea includ:

  1. EKG (electrocardiogramă)
  2. Monitorizarea ritmului cardiac
  3. Măsurarea SpO2 (saturația oxigenului din sânge)
  4. Monitorizarea nivelului de stres
  5. Măsurarea temperaturii corpului
  6. Monitorizarea calității somnului, inclusiv a respirației în timpul somnului, pentru a detecta orice respirație anormală în timpul nopții.

Toate aceste funcții sunt integrate în Health Overview 2.0, care oferă o imagine de ansamblu completă asupra stării de sănătate cu o singură atingere.

Raportul Health Glance generat include și o analiză comparativă cu datele din ultimele 30 de zile, ajutând utilizatorii să identifice schimbări semnificative în starea lor de sănătate.

Deși funcțiile EKG și ABPM sunt certificate medical la nivel european, funcțiile smartwatch-ului nu au scop de prevenție și diagnostic, ci de monitorizare. De asemenea, ele nu înlocuiesc vizita la medic și nici aparatele medicale de diagnostic.

Performanță, utilizare și baterie

Ceasul vine cu o interfață intuitivă, navigarea fiind facilitată de coroana rotativă din dreapta, exact ca la Huawei Watch GT 5 despre care am vorbit aici.

Ecranul tactil a răspuns prompt la toate comenzile, deși am observat o ușoară întârziere la accesarea anumitor meniuri, cum ar fi schimbarea fețelor de ceas sau ajustarea luminozității.

O caracteristică interesantă este funcția de capturi de ecran, care permite utilizatorilor să salveze și să împărtășească informații direct de pe ceas.

Există și o funcție de scurgere în cazul în care în ceas pătrunde apă.

O încărcare completă a durat aproximativ o oră și jumătate cu încărcătorul wireless magnetic inclus în cutie, atașat la laptopul personal.

Eu am folosit ceasul pentru a-mi măsura pașii, dar și pentru a-mi monitoriza pulsul, nivelul de stres, temperatura și saturația oxigenului din sânge.

Bateria a ajuns la 50% într-o săptămână, cu tot cu luminozitatea display-ului setată la maximum.

Aplicația companion și compatibilitate

HUAWEI Watch D2 se conectează la smartphone prin intermediul aplicației HUAWEI Health, care este gratuită.

Versiunea upgraded a acesteia, pe numele ei Health+, este disponibilă publicului larg contra sumei de 39,99 lei/lună și ofera masterclass-uri de sporturi sau meditatie si Stay Fit Plan.

Aceasta vine cu antrenamente, monitorizarea somnului și exerciții de respirație.

Smartwatch-ul poate fi asociat atât cu dispozitive iOS, cât și Android, oferind astfel flexibilitate utilizatorilor.

HUAWEI Watch D2: O multitudine de moduri de exerciții fizice

Dispozitivul oferă suport pentru peste 80 de moduri de exerciții fizice, inclusiv alergare, mers, ciclism și cățărare montană.

De asemenea, poate detecta automat 6 activități comune și oferă poziționare GNSS precisă pentru urmărirea antrenamentelor în aer liber.

Butonul din dreapta jos poate fi personalizat pentru a oferi acces rapid la oricare dintre modurile de exercițiu sau la monitorizarea tensiunii arteriale.

Rezistență și durabilitate

Un alt aspect pozitiv observat în timpul testării a fost durabilitatea.

L-am scăpat pe podea – nu a fost parte din testare -, dar ecranul a rezistat eroic: nu am observat nicio zgârietură pe suprafața sa, nici măcar una fină.

Funcții smart

Noul smartwatch al celor de la HUAWEI include o serie de funcții inteligente care îmbunătățesc experiența de utilizare zilnică:

  1. Apeluri Bluetooth: Permite răspunsul sau respingerea apelurilor direct de pe ceas.
  2. Redare muzică locală: Oferă posibilitatea de a asculta muzică stocată pe ceas.
  3. Accesul rapid la funcțiile preferate.

Concluzie

Dacă vă doriți un smartwatch care oferă măsuratori precise ale tensiunii arteriale, HUAWEI Watch D2 poate fi exact ce căutați.

Este elegant, are certificare medicală, o gamă largă de funcții de monitorizare a sănătății, funcții smart și peste 80 de moduri de exerciții fizice.

Preț și disponibilitate

HUAWEI WATCH D2 are un preț recomandat de vânzare de 1.999 lei și este disponibil la precomandă în oferta HUAWEI Store România.

Precomenzile au loc în perioada 19 septembrie – 14 octombrie. Va fi pus oficial în vânzare începând cu 15 octombrie.

În perioada 19 septembrie – 31 octombrie, smartwatch-ul va beneficia și de o ofertă specială pe care o puteți consulta aici.

La fiecare comandă dată, veți primi cadou o pereche de HUAWEI FreeBuds 5i, 12 luni de garanție extinsă, 3 luni de abonament gratuit în aplicația HUAWEI Health+ și înlocuirea airbag-ului valabilă 1 an de la momentul achiziției.

În plus, vă puteți bucura și de un pachet extra: +49 Lei pentru Smart HUAWEI Scale 3.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Ioana Ioniță
Ioana Ioniță
Ioana a început să scrie de când a descoperit creionul și stiloul. La început poezii pe hârtie, apoi articole pe diverse teme la calculator. Când nu meșterește texte din lumea gagdet-urilor, se plimbă în parc, fotografiază ce o farmecă și mângâie toate pisicile apărute în cale. citește mai mult