Google și Vodafone, acord de peste 1 miliard de dolari pentru a aduce clienților noi servicii și dispozitive alimentate de AI

09.10.2024
Google și Vodafone, acord de peste 1 miliard de dolari pentru a aduce clienților noi servicii și dispozitive alimentate de AI
Foto: Margherita Della Valle - CEO Vodafone Group și Sundar Pichai - CEO Google și Alphabet

Google și Vodafone își consolidează parteneriatul strategic cu un acord de peste 1 miliard de dolari, pe o durată de 10 ani, pentru servicii cloud, securitate cibernetică și dispozitive AI în Europa și Africa. Parteneriatul își propune să aducă noi dispozitive cu inteligență artificială generativă (gen AI), bazate pe modelele Gemini de la Google, către milioane de clienți Vodafone din Europa și Africa.

Vodafone va extinde accesul la dispozitivele Pixel de la Google, dotate cu inteligență artificială, prin intermediul rețelei sale rapide 5G din Europa și va continua să promoveze ecosistemul Android.

Serviciul Vodafone TV va fi și mai personalizat și va avea funcții de căutare îmbunătățite și recomandări de conținut, folosind inteligența artificială generativă de la Google Cloud, și având în plan să introducă și publicitatea prin Google Ad Manager.

Prin intermediul parteneriatului, Vodafone va putea oferi abonamente Google One AI Premium, inclusiv Gemini Advanced, în anumite regiuni până în 2025.

Furnizorul își va extinde parteneriatul cu Google Cloud pentru a îmbunătăți infrastructura de date a companiei și pentru a lansa rapid noi servicii bazate pe platforma de inteligență artificială Vertex AI de la Google. De asemenea, furnizorul va dezvolta un nou serviciu de securitate cibernetică bazat pe cloud pentru clienții business, folosind platforma de securitate de la Google Cloud.

Cele două companii își vor prelungi parteneriatului existent, cu o nouă perioadă de zece ani, cu scopul de a oferi noi servicii, dispozitive și experiențe de televiziune milioanelor de clienți Vodafone din Europa și Africa, susținute de Google Cloud și modelele de inteligență artificială generativă Gemini.

Acordul include servicii de stocare, securitate și asistență AI pentru clienții Vodafone din 15 țări, precum și pentru partenerii săi din alte 45 de piețe din întreaga lume, în timp ce Google va utiliza serviciile Vodafone de conectivitate fixă și mobilă pentru a îmbunătăți productivitatea angajaților.

Împreună, Vodafone și Google vor aduce conținut nou și dispozitive bazate pe AI către milioane de consumatori. Folosind aceste servicii, clienții noștri pot descoperi noi modalități de a învăța, de a crea și de a comunica, precum și de a beneficia de conținut TV, la o scară fără precedent.

– Margherita Della Valle, CEO al Grupului Vodafone

Extinderea parteneriatului nostru cu Vodafone ne va ajuta să aducem cele mai avansate produse și servicii ale noastre cu inteligență artificială, inclusiv modelele noastre Gemini, către mai mulți oameni din Europa și Africa. Sunt entuziasmat să văd cum clienții Vodafone, micile companii și autoritățile guvernamentale vor folosi inteligența artificială generativă și Google Cloud pentru a transforma modul în care lucrează și accesează informații.

– Sundar Pichai, CEO Google și Alphabet

Îmbunătățirea experiențelor consumatorilor

Un obiectiv cheie al acestui parteneriat este să ajute consumatorii să profite de cele mai noi tehnologii hardware și digitale, inclusiv aplicații bazate pe AI și cloud. Cele două companii vor colabora pentru a îmbunătăți și extinde oferta de produse și servicii disponibile atât în magazine, cât și online, oferind o experiență îmbunătățită clienților, bazată pe avantajele inteligenței artificiale. Vodafone va putea să ofere consumatorilor produse pe bază de abonament YouTube și planuri de abonament Google One, cum ar fi cele pentru stocare sau AI Premium, alături de o gamă de dispozitive Pixel și alte dispozitive Android.

Cele două companii vor lucra la îmbunătățirea Vodafone TV (care utilizează Android TV) și vor folosi capabilitățile avansate de AI generativ de la Google Cloud pentru a oferi utilizatorilor Vodafone TV funcții suplimentare de descoperire a conținutului TV, recompense și oferte, precum și monetizarea conținutului prin Google Ad Manager pentru o experiență publicitară mai bună. În plus, echipele explorează o integrare mai profundă a YouTube pe dispozitivele Vodafone TV.

Transformare digitală și securitate, alimentate de inteligența artificială generativă de la Google Cloud

Vodafone și Google Cloud au deja o colaborare solidă. Companiile au lucrat împreună pentru a crea un depozit de date (‘data lake’) care găzduiește datele Vodafone și serviciile sale existente de AI și analiză de date pe Google Cloud, pentru a asigura securitatea maximă și respectarea cerințelor legale. Cu noul parteneriat extins, Vodafone va folosi Vertex AI, platforma de inteligență artificială de la Google Cloud, pentru a dezvolta, implementa și extinde modele de machine learning și aplicații AI, folosind modelele Gemini de la Google. Acest lucru va accelera procesul prin care Vodafone poate inova și lansa noi produse în mai multe țări.

Prin acest parteneriat, Vodafone își propune să ofere clienților business o protecție cibernetică avansată, cu o soluție de securitate nativă în cloud, utilizând platforma de operațiuni de securitate de la Google Cloud. Aceasta va gestiona incidentele și evenimentele de securitate, folosind cele mai noi instrumente software de protecție. Vodafone va folosi, de asemenea, această platformă pentru dezvoltarea anumitor produse și servicii, asigurându-se că sunt sigure încă din faza de proiectare, pentru a proteja clienții online.

Ambele companii intenționează să promoveze standarde universale în domenii precum siguranța online, dezvoltarea responsabilă a AI, performanța rețelelor și interoperabilitatea, pentru a crește eficiența industrială, a stimula inovația și a îmbunătăți serviciile publice la scară largă. Prin acest parteneriat, Vodafone își propune să aducă mai aproape de oameni cloud-ul alimentat de AI, conținutul și conectivitatea.

Sursa: Vodafone / Google

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cosmin Aionita
Cosmin Aionita
Cosmin Aioniță este unul dintre cei mai experimentați jurnaliști din România în domeniul jocurilor video. Pe lângă Go4Games, de-a lungul anilor și-a adus contribuția la revistele XtremPC, LEVEL și Nivelul 2, a colaborat cu Eurogamer România și a co-prezentat unul dintre cele mai longevive ... citește mai mult