Cota de piață a sistemului de operare Android a crescut pentru cel de-al cincilea trimestru consecutiv. Cum se plasează iOS

10.10.2024
Cota de piață a sistemului de operare Android a crescut pentru cel de-al cincilea trimestru consecutiv. Cum se plasează iOS

De mai bine de 16 ani, iOS și Android își dispută supremația în segmentul sistemelor de operare dedicate dispozitivelor mobile, atât Apple, cât și Google aducând îmbunătățiri în mod regulat celor două OS-uri, în încercarea de a le face cât mai funcționale, dar și competitive. În timp ce iOS rămâne sistemul de operare apreciat de fanii smartphone-urilor iPhone, fiind disponibil în exclusivitate pentru aceste dispozitive, Android este soluția aleasă de toți ceilalți producători de telefoane mobile inteligente.

Astfel, este lesne de înțeles motivul pentru care Android, cel puțin în acest moment, rămâne liderul de piață al acestui segment. Mai mult, cota de piață a Android a continuat să crească pe parcursul ultimelor 12 luni. Mai exact, conform datelor prezentate de AltIndex.com, popularitatea Android a crescut constant pentru nu mai puțin de cinci trimestre consecutive, cota sa de piață ajungând la 71,3% în trimestrul al treilea din 2024.

Creșterea în popularitatea a brand-urilor din China a ridicat Android

În timp ce Apple continuă să păstreze iOS, ajuns între timp la versiunea 18.1, doar pe telefoanele iPhone, strategia open-source a celor de la Google a permis oricărui producător de smartphone-uri sa implementeze propria sa versiune de Android pe dispozitivele sale.

Popularitatea tot mai ridicată a produselor oferite de companiile chinezești precum Xiaomi, Oppo, Vivo sau Realme, care au optat pentru Android, a dus la o creștere sesizabilă a cotei de piață a sistemului de operare produs de Google, o bună parte dintre aceste dispozitive fiind disponibile la prețuri competitive și atrăgătoare. Aceste modele mai accesibile din punct de vedere financiar au ajutat Android să ajungă la un public mai larg, în special în regiunile mai sărace de pe glob, precum țările din Africa sau India, consolidând supremația acestui OS la nivel global.

Conform datelor furnizate de StatCounter, Android este instalat pe 71,7% dintre smartphone-urile active în trimestrul al treilea al acestui an, iOS mulțumindu-se cu doar 27,6% din această piață. În timp ce cota Android se afla sub 69% în T2 2023, rata de adopție a OS-ului produs de Google a crescut apoi constant, vreme de cinci trimestre consecutive. În aceeași perioadă, conform StatCounter, iOS a scăzut de la 30,2% cotă de piață în T2 2023 până la 27,6% în T3 2024.

iOS încă domină piața nord-americană, în timp ce europenii preferă Android

Chiar și pe piața americană, acolo unde smartphone-urile iPhone domină vânzările, cota de piață a sistemului de operare Android a crescut în ultimul an. Mai exact, deși iOS rămâne liderul pieții în America de Nord, cota sa de piață a scăzut de la 56,8%, în T2 2023, până la 55,2% în T3 2024. În același interval, cota de pe piață nord-americană a Android a crescut cu 1,7 procente, ajungând la 44,4%.

În schimb, piața europeană este în continuare „dominată” de dispozitivele bazate pe Android. Statisticile indică creșterea cotei de piață a Android în Europa de la 63,1%, în T2 2023, până la 67,7%, în T3 2024. În aceeași perioadă, iOS a pierdut 4,4% din cota sa pe piața europeană, ajungând la 31,8%.

Sursa: AltIndex.com

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cosmin Aionita
Cosmin Aionita
Cosmin Aioniță este unul dintre cei mai experimentați jurnaliști din România în domeniul jocurilor video. Pe lângă Go4Games, de-a lungul anilor și-a adus contribuția la revistele XtremPC, LEVEL și Nivelul 2, a colaborat cu Eurogamer România și a co-prezentat unul dintre cele mai longevive ... citește mai mult