S-a lansat noul sistem RoPay. Va permite utilizatorilor plata instant cu mobilul

16.10.2024
S-a lansat noul sistem RoPay. Va permite utilizatorilor plata instant cu mobilul
sursă foto: elements.envato.com

TRANSFOND, Asociația Română a Băncilor și comunitatea bancară din România anunță că noul sistem RoPay s-a operaționalizat începând de luni, 14 octombrie și permite utilizatorilor plata instant cu mobilul în conformitate cu Schema națională de plăți.

Primele bănci care au intrat în producție sunt CEC Bank și Libra Internet Bank. Totodată, în stadii avansate de implementare se află BRD Societe Generale, ING Bank România, BCR și Banca Transilvania, care vor lansa RoPay anul acesta și pe parcursul lui 2025.

Dezvoltat de către TRANSFOND, RoPay este serviciul de inițiere plăți instant cu mobilul, direct de la un cont bancar la altul A2A, (”account-to-account”), care utilizează tehnologii precum scanare de cod QR, deep link, NFC (contactless) sau numărul de mobil ca alias (”proxy”) pentru IBAN.

RoPay este disponibil non-stop, 24/7

Fiecare bancă sau comerciant poate implementa unul sau mai multe tipuri de plată RoPay, în funcție de propria strategie. Serviciul RoPay intră în producție treptat, pe măsură ce băncile participante introduc noi funcționalități și acoperă noi situații de utilizare, iar utilizatorii se familiarizează cu serviciul. Prima utilizare disponibilă este pentru plăți P2P (”person-to-person”) în proximitate.

RoPay este disponibil non-stop, 24/7, inclusiv în weekenduri și zilele de sărbătoare legală, garantând astfel accesul continuu la fonduri pentru toți utilizatorii. Prin RoPay se pot iniția plăți instant între conturi aflate la bănci diferite sau între conturi aflate la aceeași bancă, fără utilizarea detaliilor bancare. Serviciul este pus la dispoziția consumatorilor finali prin intermediul aplicațiilor de mobile banking ale băncilor participante și oferă în utilizare o experiență de plată (inițiere și execuție) rapidă și plăcută astfel încât să fie adoptată în cotidian. RoPay își propune să devină parte din viața fiecăruia dintre noi.

Atât plătitorul, cât și beneficiarul trebuie să aibă instalate aplicațiile de mobile banking

Pentru a utiliza RoPay, este nevoie ca atât plătitorul, cât și beneficiarul să aibă instalate aplicațiile de mobile banking ale băncilor unde dețin conturile, iar băncile lor să ofere serviciul. Plățile sunt procesate instant, în mai puțin de 10 secunde, la cele mai înalte standarde de securitate, asigurându-se protecția datelor și tranzacțiilor.

Prin RoPay poți plăti unui prieten sau poți să-i soliciți bani, vei putea plăti pentru cumpărăturile online sau la POS la supermarket, vei putea plăti vânzătorului din piață sau vei putea să-ți achiți biletul de autobuz sau facturile de utilități – acestea fiind doar câteva cazuri de utilizare ale serviciului, posibil de implementat de către bănci și comercianți.

Sursă: arb.ro

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Marius Vișan
Marius Vișan
Marius Vișan a poposit în jurnalismul online în anul 2006 când a început cursurile Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării. În decursul timpului articolele sale au fost publicate pe ProMotor.ro, dar au fost preluate și de alte site-uri din Trustul MEDIAFAX și Gândul Media Network, ... citește mai mult