Funcția eye tracking din iOS 18: Cum să îți controlezi dispozitivele cu privirea

16.10.2024
Funcția eye tracking din iOS 18: Cum să îți controlezi dispozitivele cu privirea
Sursa foto: Pexels

Cea mai recentă actualizare de la Apple, iOS 18, aduce o funcție mai mult decât interesantă: eye tracking pentru iPhone și iPad.

Tehnologia, inițial dezvoltată pentru Vision Pro, permite acum utilizatorilor să-și controleze dispozitivele mobile doar cu privirea.

Dispozitive compatibile și activare

Funcția de urmărire a ochilor este disponibilă pe modelul iPhone 12 și pe cele ulterioare, dar și pe anumite modele de iPad, inclusiv Air (generația a 3-a și ulterioare) și Pro (generația a 5-a și ulterioare).

Pentru a o activa, utilizatorii trebuie să acceseze Setări > Accesibilitate > Eye Tracking și să urmeze procesul de calibrare.

Pentru ca totul să meargă bine, vor trebui să urmărească niște puncte colorate pe ecranul telefonului sau al tabletei.

Utilizare și configurare

După ce funcția este activată, ea va crea un cursor invizibil care va urmări mișcările ochilor utilizatorilor.

Când privirea se focalizează pe un element interactiv aflat pe display, acesta va fi evidențiat. Selecția se va face prin menținerea privirii pentru o perioadă scurtă de timp.

Eye tracking se integrează cu AssistiveTouch, adică oferă acces rapid la gesturi și comenzi variate. Personalizarea experienței este posibilă.

Sursa foto: Beebom

Utilizatorii pot ajusta timpul de focalizare necesar pentru selectare, sensibilitatea urmăririi și alte opțiuni. Totul se va face via setările de accesibilitate.

Caracteristici avansate

Posesorii de iPhone și iPad pot declanșa rapid anumite acțiuni prin simpla privire într-un colț specific al ecranului. Acest lucru este posibil mulțumită Hot Corners.

Precizie și limitări

Deși impresionant, eye tracking nu atinge nivelul de precizie oferit de Apple Vision Pro.

Camerele frontale ale dispozitivelor mobile, împreună cu AI-ul din dotare, sunt folosite pentru a estima mișcările ochilor, ceea ce poate duce la imprecizii.

Utilizatorii pot întâmpina dificultăți în evidențierea elementelor dorite, în special pe pagini cu text dens. Cu toate acestea, navigarea pe ecranul de start și interacțiunea cu aplicațiile sunt, în general, precise și rapide.

Sfaturi pentru o experiență optimă

Pentru a obține cele mai bune rezultate, se recomandă mai multe acțiuni.

Cele mai importante ar fi experimentarea cu diferite setări de sensibilitate și timp de focalizare, plus poziționarea dispozitivului la aproximativ 45 cm de față (pe o suprafață stabilă).

De asemenea, eye tracking trebuie utilizat într-un spațiu bine iluminat (evitând sursele de lumină directă în spatele utilizatorului) și recalibrarea funcției în caz de schimbare a poziției sau a condițiilor de iluminare.

Impact și aplicații practice

Această funcție le permite persoanelor cu mobilitate redusă să utilizeze dispozitivele Apple cu mai multă ușurință.

De asemenea, oferă noi modalități de interacțiune pentru toți utilizatorii, fiind utilă în situații în care mâinile ne sunt ocupate cu altceva.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Ioana Ioniță
Ioana Ioniță
Ioana a început să scrie de când a descoperit creionul și stiloul. La început poezii pe hârtie, apoi articole pe diverse teme la calculator. Când nu meșterește texte din lumea gagdet-urilor, se plimbă în parc, fotografiază ce o farmecă și mângâie toate pisicile apărute în cale. citește mai mult