Opera menține uBlock Origin, în ciuda restricțiilor din Chrome

28.10.2024
Opera menține uBlock Origin, în ciuda restricțiilor din Chrome
Sursa foto: Opera

O nouă bătălie se conturează în lumea browserelor web, iar miza este libertatea utilizatorilor de a-și proteja experiența online de reclamele intruzive.

În timp ce Google Chrome își întărește restricțiile, Opera își consolidează poziția ca alternativă pentru utilizatorii care prețuiesc controlul asupra navigării pe internet.

Decizia care a împărțit Internetul

Recent, Google Chrome a stârnit nemulțumiri în rândul utilizatorilor săi prin decizia de a elimina suportul pentru extensiile bazate pe Manifest V2, inclusiv popularul uBlock Origin.

Această mișcare face parte dintr-o tranziție forțată către Manifest V3, care va fi implementată complet până la începutul anului viitor.

Schimbarea a lăsat mulți utilizatori dezamăgiți, având în vedere că versiunea uBlock Origin Lite oferă capacități de filtrare semnificativ reduse.

Opera contraatacă

În acest context, Opera a lansat versiunea One R2 si a promis ca va menține suportul pentru extensiile Manifest V2.

Această decizie vine ca o gură de oxigen pentru utilizatorii care doresc să continue să folosească uBlock Origin în forma sa completă.

Compania norvegiană subliniază că, deși browserul său este bazat pe Chromium, își păstrează capacitatea de a face propriile modificări asupra codului sursă.

Blocarea nativă a reclamelor

Opera a inclus, încă din 2016, un sistem de blocare a reclamelor direct în browser. El va continua să funcționeze independent de schimbările aduse de Manifest V3.

Sursa foto: Opera

Conform companiei, acesta permite încărcarea paginilor web cu până la 90% mai rapid, eliminând necesitatea instalării unor extensii suplimentare.

Este disponibil atât în versiunea standard, cât și în varianta Opera GX special gândită pentru utilizatorii pasionați de gaming.

Inovație și AI

One R2 nu se limitează la menținerea funcțiilor existente, ci introduce capacități de generare și înțelegere a imaginilor prin intermediul Aria AI.

În plus, browserul oferă funcționalități moderne precum tab screen și split screen.

Viitorul navigării web

Alte browsere precum Brave au adoptat o poziție similară, oferind propriile soluții de blocare a reclamelor și menținând suportul pentru uBlock Origin.

Opera One R2 devine una dintre puținele alternative care păstrează suportul pentru extensii V2, oferind o soluție pentru utilizatorii care doresc o experiență de navigare fără reclame enervante și cu protecție sporită a datelor personale.

Sursa: Windows Central

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Ioana Ioniță
Ioana Ioniță
Ioana a început să scrie de când a descoperit creionul și stiloul. La început poezii pe hârtie, apoi articole pe diverse teme la calculator. Când nu meșterește texte din lumea gagdet-urilor, se plimbă în parc, fotografiază ce o farmecă și mângâie toate pisicile apărute în cale. citește mai mult