TikTok va bloca filtrele de înfrumusețare pentru utilizatorii sub 18 ani

27.11.2024
TikTok va bloca filtrele de înfrumusețare pentru utilizatorii sub 18 ani
Sursa foto: Shutterstock

TikTok a anunțat măsuri importante pentru protejarea sănătății mentale a utilizatorilor săi adolescenți, în urma îngrijorărilor legate de impactul filtrelor de înfrumusețare asupra acestora.

În săptămânile următoare, platforma va introduce restricții de vârstă pentru anumite filtre care modifică aspectul fizic, interzicând utilizarea acestora de către cei sub 18 ani.

Despre ce schimbări este vorba?

Noile restricții se vor aplica filtrelor care netezesc pielea, subțiază fața ori măresc ochii, cum este cazul popularului „Bold Glamour”.

Pe de altă parte, filtrele care adaugă urechi de animale sau alte elemente amuzante nu vor fi afectate.

Aceste modificări urmăresc să reducă efectele negative ale filtrelor de înfrumusețare asupra stimei de sine a adolescenților, în special a fetelor, care se confruntă cu presiuni crescute de a adopta o imagine „perfectă” în mediul online.

Anunțul a fost făcut în cadrul Forumului European pentru Siguranță organizat de TikTok la Dublin.

Alte măsuri pentru siguranța utilizatorilor

TikTok nu se oprește doar la restricționarea filtrelor.

Platforma vrea să îmbunătățească metoda de verificare a vârstei utilizatorilor, utilizând tehnologii de învățare automată pentru a detecta conturile create de cei sub 13 ani, vârsta minimă permisă.

În fiecare an, TikTok spune că șterge cam șase milioane de conturi la nivel global care nu respectă această limită de vârstă.

De asemenea, compania va lansa noi resurse în 13 țări europene, conectând utilizatorii care raportează conținut legat de suicid, auto-vătămare, ură sau hărțuire la linii de sprijin locale.

Presiuni din partea criticilor

Măsurile luate vin pe fondul intensificării reglementărilor din Europa și Regatul Unit, care impun standarde mai stricte pentru protejarea utilizatorilor tineri pe platformele sociale.

Digital Markets Act și Online Safety Act taxează cu amenzi semnificative companiile care nu respectă cerințele.

În plus, critici precum organizația NSPCC din Marea Britanie subliniază că noile restricții reprezintă doar „vârful aisbergului” și cer măsuri mai ample pentru experiențe online sigure și adaptate vârstei.

Această inițiativă este axată, momentan, doar pe Europa. Ea vine după un raport al organizației Internet Matters, care a evidențiat că astfel de filtre contribuie la normalizarea unor imagini nerealiste și exercită presiuni sociale asupra tinerilor.

Sursa: Technext

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Ioana Ioniță
Ioana Ioniță
Ioana a început să scrie de când a descoperit creionul și stiloul. La început poezii pe hârtie, apoi articole pe diverse teme la calculator. Când nu meșterește texte din lumea gagdet-urilor, se plimbă în parc, fotografiază ce o farmecă și mângâie toate pisicile apărute în cale. citește mai mult