2024 a fost și este în continuare un an important pentru cadrul reglementării jocurilor de noroc din România. Industria de cazino a fost impactată în toate sectoarele importante, atât când vine vorba de jucători, cât și când vine vorba de cazinouri.
În mod obiectiv, o acțiune agresivă de reglementare nu poate decât să stabilească baza unui viitor din ce în ce mai controlat, care poate genera oricând noi legi, condiții și reguli pentru ambele părți implicate. Luând în considerare tot ce se întâmplă în prezent, iată la ce ai putea să te aștepți din anul următor.
Pentru a respecta un șablon al modificărilor legislative ce urmează să aibă loc în 2025, este important să privim retrospectiv și la toate pachetele de legi care au fost aprobate în anul 2024.
Care este această nouă măsura și cum se resimte ea în comunitate? La intrarea în agenție sau cazino, operatorul îți va cere un act de identitate pentru a-ți confirma vârsta. Deși unii jucători consideră că este redundant să fie obligați să aibă buletinul asupra lor chiar dacă au depășit de mult timp chiar și vârsta de 60 de ani, o astfel de măsură pare cel puțin necesară.
Fără obligativitatea verificării fiecărei persoane, indiferent de cât de evidentă este vârsta acesteia, limitarea accesului minorilor nu ar fi posibilă. Prin urmare, felicităm și noi această măsură aparent severă, dar eficientă.
Până să vorbim despre pragurile de impozitare ale câștigului, este musai să menționăm o taxă care a făcut recent vâlvă printre toate categoriile de jucători din mediul online. “Taxa de viciu” este cel mai probabil și cea care a dat startul acestui trend agresiv al reglementărilor.
Începută în 2019, ea a fost introdusă ca o obligație pe care operatorii ar fi trebuit să o plătească pentru susținerea luptei împotriva dependenței de jocuri de noroc. Cu toate acestea, legea permite operatorilor de cazinouri online să transfere taxa în tabăra jucătorilor.
Astfel, într-un mod evident, aceștia au început să perceapă o taxă de 2% pentru toate depunerile efectuate în conturile online ale jucătorilor. De exemplu, dacă depui 100 RON în balanța contului de la orice cazino online, vei vedea cum suma totală se actualizează cu 98 RON. In urma taxei de 2%, din cei 100, îți vor fi extrași 2 RON.
Mihai Fifoiu, Lucian Barbu și Laurențiu Neacșu, trei avocați din grupul NNDKP Legal & Tax au pus la cale un studiu denumit “Gambling Laws and Regulations Romania 2024”. În acest document, cei trei abordează atât modul în care sunt gestionate jocurile de noroc din mediul digital, dar și restricțiile ce vin la pachet cu licențierea, oferind și câteva predicții pentru următorul an. Iată ce am reușit noi să extragem din analiza acestui studiu:
Fiind în urmă cu multe sectoare de reglementare, România va recupera teren în 2025 și ne putem aștepta la modificări în multe ramuri ale industriei. Tu cum te poziționezi? Te simți afectat de modificări, dar în același timp, ești de acord cu ele?