Pericolul ascuns din cablurile de încărcare USB-C: Ce spun specialiștii

16.12.2024
Pericolul ascuns din cablurile de încărcare USB-C: Ce spun specialiștii

Următoarea generație de dispozitive de spionaj electronic a ajuns să fie foarte mică și greu de detectat.

Recent, specialiștii de la Lumafield au demonstrat ceva care pare ieșit direct dintr-un film de spionaj: un cablu USB-C care ascunde, în realitate, un adevărat computer miniaturizat.

Un cablu cu „creier” electronic invizibil

Jon Bruner, reprezentant al companiei Lumafield specializată în scanări CT industriale, a dezvăluit prin scanări 3D cum un cablu USB-C aparent normal poate conține, de fapt, componente electronice extrem de sofisticate.

La prima vedere, arată exact ca oricare altul, dar în interior găzduiește o adevărată unitate de spionaj electronică, cu o antenă Wi-Fi și mai multe cipuri suprapuse printre componente.

Scanări CT dezvăluie realitatea ascunsă

Acestea au arătat complexitatea electronicii integrate într-un cablu USB-C de tip O.MG, creat de cercetătorul în securitate Mike Grover.

Deși conceput inițial pentru teste de penetrare și instruire în securitate, designul său sofisticat poate trece nedetectat prin controalele uzuale cu raze X.

Componentele sunt atât de bine ascunse încât necesită scanări avansate pentru a fi identificate.

Ce știe să facă un asemenea cablu

Printre capabilitățile sale se numără injectarea de cod malware, preluarea completă a controlului asupra dispozitivului conectat și înregistrarea tuturor tastelor pe care le apăsăm.

De asemenea, poate comunica prin Wi-Fi cu atacatorul.

Cum ne putem proteja

Experții recomandă câteva strategii simple pentru a nu cădea în capcana acestor dispozitive:

  1. Folosește întotdeauna cablurile originale de la producătorii de telefoane;
  2. Cumpără cabluri doar de la branduri recunoscute și verificate;
  3. Optează pentru încărcătoare wireless când este posibil;
  4. Cumpără cabluri doar de la branduri recunoscute și verificate;
  5. Evită încărcarea dispozitivelor la prize USB publice (cafenele, aeroporturi etc.).

Prețul spionajului tehnic

Vestea bună este că aceste cabluri special modificate sunt destul de scumpe, cu prețuri care pornesc de la aproximativ 114 euro, adică nu sunt produse care să poată fi răspândite în masă.

Totuși, este important sa rămânem vigilenți.

Un exemplu recent, chiar de anul acesta, care arată pericolul unor astfel de atacuri a fost cazul pagerelor folosite de membrii grupării Hezbollah din Liban, când numeroase dispozitive de comunicare au fost compromise de-a lungul mai multor țări fără ca nimeni să observe.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Ioana Ioniță
Ioana Ioniță
Ioana a început să scrie de când a descoperit creionul și stiloul. La început poezii pe hârtie, apoi articole pe diverse teme la calculator. Când nu meșterește texte din lumea gagdet-urilor, se plimbă în parc, fotografiază ce o farmecă și mângâie toate pisicile apărute în cale. citește mai mult