Google Pixel Watch 3 Review: un soi de Apple Watch pentru Android

24.12.2024
Google Pixel Watch 3 Review: un soi de Apple Watch pentru Android

După ce Google a hotărât să-și lanseze line-up-ul curent de gadget-uri și pe piața din România, iar smartphone-urile Pixel 9, dar și căștile true wireless Pixel Buds Pro 2, ne-au trecut deja prin mâini, a venit vremea să aruncăm o privire și la dispozitivul care completează această gamă: ceasul inteligent Google Pixel Watch 3. În acest sens, cei de la Google ne-au pus la dispoziție varianta cu diametrul cadranului de 45 mm a acestui smartwatch, completată pe piață și de o versiune mai micuță, cu diametrul cadranului de numai 41 mm.

Primul contact

Experiența de unboxing nu este ieșită din comun, ambalajul produsului incluzând, pe lângă ceasul propriu-zis, două versiuni de curea de silicon pentru acesta (pentru încheieturile de dimensiuni mai mici sau mai mari), precum și încărcătorul. Acesta din urmă este de tipul „puc cu pini”, care se fixează magnetic pe spatele ceasului și se alimentează printr-o conexiune USB Type-C la celălalt capăt. Cu alte cuvinte, nu puteți încărca Google Pixel Watch 3 cu alt încărcător și nici nu-l puteți alimenta prin wireless charging.

Google Pixel Watch 3

Odată aleasă mărimea curelei care se potrivește încheieturii pe care ceasul urmează să fie purtat, urmează veritabilul puzzle al montării acesteia. Am numit-o așa pentru că, în timp ce la alte ceasuri, inclusiv Apple Watch, lucrurile sunt destul de clare în privința modalității de montare a curelelor, la Pixel Watch 3 am sfârșit prin a urmări un tutorial video pe YouTube pentru a înțelege cum se atașează curelele. Conectarea rezultată este de calitate, iar ceasul nu-ți va cădea de pe mână, însă procedeul în sine mi se pare o idee cam complicat.

Și pentru că tot am adus vorba despre Apple Watch, sistemul de închidere a curelei este similar cu cel al smartwatch-ului din Cupertino, cu o gaură prin intermediul căreia vârful curelei este introdus sub aceasta. Nu este cel mai ușor de fixat la fiecare „montare” a ceasului pe mână, însă s-a dovedit a fi foarte, foarte comod și, cuplat cu design-ul ceasului propriu-zis, asigură o stabilitate și un unghi de vizualizare optime pe încheietură.

Google Pixel Watch 3

În schimb, dacă tot am ajuns la acest capitol, design-ul circular, bombat și ultra-simplist al ceasului propriu-zis mă duce cu gândul mai degrabă la o bijuterie pentru femei decât la o unealtă rezistentă, masculină. Efectiv nu mă văd purtând un ceas cu un asemenea design, mai ales când pe piață există alternative precum Huawei Watch GT5 sau Garmin Fenix 8, gândite parcă pentru publicul masculin. Nu întâmplător am menționat aceste două modele concurente: vom reveni ceva mai târziu la comparațiile cu acestea.

Experiența de conectare a ceasului cu smartphone-ul a fost foarte simplă și comodă. Similar cu Pixel Buds Pro 2, este suficient să pornești ceasul în preajma telefonului pentru a primi notificare de conectare pe acesta din urmă și, ulterior, îndemnul de a instala aplicația Pixel Watch. În doar câteva secunde, conexiunea dintre ceas și telefon este „up and running”, o diferență notabilă față de alte modele de smartwatch-uri, pentru conectarea cărora poți pierde chiar și ore întregi. Iar design-ul aplicației Pixel Watch este logic și ergonomic, reunind funcțiile uzuale precum gestionarea fetelor de ceas, a notificărilor, a tile-urilor sau a aplicațiilor instalate.

Google Pixel Watch 3

Smartwatch cu de toate

Și asta pentru că, spre deosebire de alte modele de pe piață, Google Pixel Watch 3 este un smartwatch în adevărata putere a cuvântului: pe lângă funcțiile de bază în privința preluării notificărilor de la telefon sau a monitorizării anumitor activități fizice, funcționalitatea smartwatch-ului Google poate fi extinsă cu tot felul de aplicații provenite de pe Play Store. Deci da, vă puteți ghida cu Google Maps direct de pe ceas sau juca Snake nativ pe smartwatch. Dezavantajul, față de alte soluții cu ceva mai puțină libertate de alegere, este că unele dintre aceste aplicații sau fețe de ceas alternative sunt oferite contra-cost. Vestea bună este că fețele de ceas preinstalate au un design plăcut, minimalist, foarte clare în privința afișării informațiilor utile și care se pretează foarte bine pentru funcția always-on display.

De altfel, cred că aducerea în discuție a specificațiilor tehnice ale ceasului Pixel Watch 3 – procesor Qualcomm SW5100, 2GB memorie RAM, 32 GB de stocare – are doar un caracter pur informativ, sistemul de operare WearOS 5.0 fiind bine optimizat și rulând foarte fluent pe acest model. Vizual, WearOS 5 împrumută elemente de design de la mai toate sistemele de operare populare dedicat dispozitivelor „wearables” de acest tip, aducându-mi aminte atât de WatchOS de la Apple, cât și de mai vechiul Tizen de pe ceasurile Samsung, dar și de HarmonyOS-ul utilizat de Huawei pe ceasurile sale recente.

Google Pixel Watch 3

Mai exact, navigarea prin meniurile ceasului este foarte facilă, notificările, control center-ul sau tile-urile personalizabile aflându-se la doar câteva swipe-uri distanță, cu posibilitatea de a utiliza coronița rotativă pentru a accesa și mai ușor anumite funcții. Ce nu mi-a plăcut însă este necesitatea de a avea instalate două aplicații pe telefon pentru a putea gestiona Google Pixel Watch 3 așa cum se cuvine. Mai exact, aplicația Pixel Watch se achită de sarcinile menționate mai devreme. Dacă vrei însă să beneficiezi de informații avansate referitoare la activitățile fizice, trebuie să instalezi aplicația Fitbit. Iar dacă dorești să ai acces la funcțiile mai avansate ale acesteia, trebuie să plătești un abonament Fitbit Premium.

Nu e deloc o soluție ideală și mă împiedică sa recomand Google Pixel Watch 3 pentru amatorii de fitness. De altfel, nici design-ul elegant și nici geamul bombat, acoperit doar de Gorilla Glass 5 nu inspiră foarte multă încredere în rezistența acestui dispozitiv. Alternativele amintite mai devreme, de la Huawei și Garmin, par a fi mult mai potrivite pentru activitățile sportive, cu materiale mai rezistente și funcții de fitness incluse în aceeași aplicație de bază.

În schimb, când vine vorba de funcționalitatea „smart” a unui asemenea dispozitiv, Google Pixel Watch 3 lasă impresia unui produs complet, comparabil cu Apple Watch în ecosistemul iOS. La fel ca în cazul ceasului Apple, și Pixel Watch 3 detectează atunci când este purtat, necesitând activarea completă prin intermediul unui cod PIN. Astfel, poți plăti fără probleme prin Google Pay sau purta întregi discuții la telefon direct de pe ceas, la un nivel sonor mai mult decât satisfăcător.

Google Pixel Watch 3

Autonomie

Însă, la fel ca în cazul smartwatch-ului produs de Apple, și aici se pune problema autonomiei. Trebuie să recunosc că nu mă așteptam ca, în regimul meu de funcționare (purtat permanent atunci când sunt în afara locuinței proprii, cu notificări la care poți răspunde direct de pe ceas și Always On Display activat, și nepurtat în casă sau atunci când dorm) să nu depășesc 1 zi, maximum 1 zi și jumătate până la următoarea încărcare a bateriei.

Din fericire, în acest regim, bateria a ținut două zile, ba chiar trei zile dacă nu am ieșit din casă pentru o perioadă foarte lungă. Decent, însă departe de ceea ce reușește să ofere concurența despre care am mai discutat, Huawei sau Garmin, pe alternativele acestora. Probabil că dacă porți ceasul non-stop, inclusiv pentru monitorizarea somnului, vei fi nevoit să-l încarci zilnic, întocmai ca pe Apple Watch.

Google Pixel Watch 3

Concluzie

Nu degeaba am tot adus în discuție alternativele oferite de concurență pe parcursul acestui articol. Pentru că Huawei, spre exemplu, are oferte sub 2000 lei (prețul mediu al unui Google Pixel Watch 3), 90% dintre funcțiile uzuale incluse fiind similare (marea absență fiind posibilitatea de a plăti prin NFC), iar materialele de construcție și design-ul în sine superioare (cel puțin în ceea ce privește ceasurile bărbătești). Nici nu mai aducem în discuție autonomia, ce poate urca la peste o săptămână de utilizare continuă.

Google Pixel Watch 3

Când vine vorba despre Garmin Fenix 8, spre exemplu, autonomia este și mai mare, însă și prețul dublu. În schimb, utilizatorul primește materiale de construcție net superioare (titan, safir), funcționalitate smartwatch aproape similară, funcții de fitness mai avansate, un design mult mai masculin și, după cum aminteam, autonomie din altă galaxie. Iar dacă tot am menționat acest termen, în rândurile ceasurilor care rulează tot WearOS 5, oferind funcționalitate identică, Galaxy Watch 7 de la Samsung se remarcă printr-un preț mai atractiv, dar și unele materiale mai calitative, cum ar fi safirul în loc de Gorilla Glass.

În aceste condiții, în ciuda unor calități de necontestat, Google Pixel Watch 3 este un smartwatch greu de recomandat. Într-adevăr, se achită cu brio de cam toate sarcinile de care ar trebui să fie responsabil un astfel de ceas inteligent, însă design-ul elegant, efeminat, nu-mi este deloc pe plac, iar concurența reușește să ofere soluții comparabile, la prețuri mai atractive. Poate la un preț cu cel putin 100 de euro mai scăzut, Pixel Watch 3 ar putea concura cu adevărat.

Părţi pozitive

• un smartwatch în toată puterea cuvântului
• Wear OS 5 cu toate facilitățile: interfață bine gândită și fluentă, notificări la care poți răspunde, Google Play Store, plăți prin Google Pay
• fețe de ceas implicite arătoase
• aplicația Pixel Watch pentru Android

Părţi negative

• autonomie în continuare foarte modestă
• design efeminat, cu materiale de construcție nu foarte premium (Gorilla Glass 5)
• porțiunea de fitness necesită instalarea unei a doua aplicații, Fibtit, anumite elemente mai avansate prin oferite contra-cost
• preț cam ridicat, având în vedere ofertele concurenței

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cosmin Aionita
Cosmin Aionita
Cosmin Aioniță este unul dintre cei mai experimentați jurnaliști din România în domeniul jocurilor video. Pe lângă Go4Games, de-a lungul anilor și-a adus contribuția la revistele XtremPC, LEVEL și Nivelul 2, a colaborat cu Eurogamer România și a co-prezentat unul dintre cele mai longevive ... citește mai mult