Microsoft forțează trecerea la Windows 11: aplicațiile Office nu vor mai beneficia de suport pe Windows 10

16.01.2025
Microsoft forțează trecerea la Windows 11: aplicațiile Office nu vor mai beneficia de suport pe Windows 10
Sursa foto: Shutterstock

Știm deja că Microsoft intenționează să întrerupă suportul oficial pentru sistemul de operare Windows 10 pe 14 octombrie 2025. Compania face încă un pas în acest sens, anunțând că, din aceeași zi, nu va mai oferi suport oficial pentru aplicațiile uzuale Office, incluse în suita Microsoft 365, rulate pe Windows 10. Cei care se bazează pe utilizarea acestor aplicații, fie că vorbim de clienți finali, fie despre firme, ar fi obligați să facă trecerea la Windows 11.

Aplicațiile Microsoft 365 nu vor mai beneficia de suport oficial după 14 octombrie 2025, pe dispozitivele care rulează Windows 10. Pentru a continua să utilizați aplicațiile Microsoft 365, va trebui să faceți upgrade la Windows 11.

Totuși, chiar dacă suportul oficial pentru aplicațiile Office pe Windows 10 va înceta în octombrie, nu înseamnă că aceste aplicații vor înceta să funcționeze pe vechiul sistem de operare de la Microsoft. De altfel, chiar documentația actualizată în luna decembrie a anului trecut menționează că “aplicațiile vor continua să funcționeze” ca până atunci, însă, după finalizarea perioadei de suport oficiale pentru Windows 10, ar putea apărea “probleme de performanță și fiabilitate” odată cu trecerea timpului.

Microsoft și-a făcut o prioritate din a convinge lumea să nu mai folosească Windows 10, numind 2025 drept “anul în care PC-urile se vor actualiza cu Windows 11”. De altfel, compania a declarat la CES 2025 că upgrade-ul unui PC-ul cu Windows 10 la Windows 11 va fi mai important pentru utilizatori decât achiziția unui nou TV sau a unui nou telefon în cursul acestui an.

Credem că una dintre cele mai importante componente tehnologice pe care utilizatorii vor dori să le actualizeze în 2025 nu va fi frigiderul, televizorul sau telefonul mobil. Ci va fi PC-ul cu Windows 10, care va avansa la Windows 11.

– Yusuf Mehdi, Vicepreședinte executiv și Cosumer Chief Marking la Microsoft

În ciuda acestor ambiții ale companiei, rata de adopție a sistemului de operare Windows 11 lasă încă de dorit, popularitatea acestuia aflându-se mult sub cea a Windows 10. Mai mult, milioane de computere nu pot face acest upgrade, chiar dacă ar fi dorit de utilizatori, din cauza cerințelor hardware ridicate. Una dintre restricțiile cel mai des întâlnite este legată de compatibilitatea cu Trusted Platform Module (TPM) 2.0 pentru computerele pe care urmează să fie instalat Windows 11, descrisă drept “non-negociabila” de către Microsoft.

De asemenea, Microsoft încearcă să convingă utilizatorii de Windows 10 să facă pasul la Windows 11 cu tot felul de mesaje de avertizare și încurajare în acest sens, afișate periodic în cadrul vechiului sistem de operare.

Probabil conștienți de faptul că tranziția către Windows 11 nu va fi atât de facilă pe cât și-ar fi dorit, cei de la Microsoft vor oferi suport suplimentar pentru Windows 10, însă numai contra-cost. Persoanele fizice vor putea plăti echivalentul a 30$ pentru 1 an suplimentar de suport și update-uri de securitate, în timp ce firmele vor putea achiziționa aceste servicii de suport extins pentru până la trei ani suplimentari.

Sursa: The Verge

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cosmin Aionita
Cosmin Aionita
Cosmin Aioniță este unul dintre cei mai experimentați jurnaliști din România în domeniul jocurilor video. Pe lângă Go4Games, de-a lungul anilor și-a adus contribuția la revistele XtremPC, LEVEL și Nivelul 2, a colaborat cu Eurogamer România și a co-prezentat unul dintre cele mai longevive ... citește mai mult