Google a publicat un nou studiu despre siguranța online a copiilor din România, dezvăluind la ce vârstă iau contact cei mici cu primul lor telefon, cât timp petrec pe internet și ce reguli stabilesc părinții pentru utilizarea dispozitivelor digitale.
Studiul a fost realizat de o companie specializată în studii de piață în perioada august-septembrie a anului trecut pe un eșantion reprezentativ de 570 de persoane din România, părinți, cu vârste între 18 și 65 de ani.
Conform studiului, vârsta medie a acestora este de 8 ani.
Aproape jumătate dintre părinți au oferit copiilor un telefon inteligent între 5 și 8 ani, iar peste o treime între 9 și 12 ani.
Principalul motiv este dorința de a fi mereu în contact cu cei mici.
De asemenea, o treime dintre părinți spun că nu vor ca cei mici să se simtă excluși social dacă nu au acces la un smartphone.
Majoritatea copiilor între 5 și 12 ani petrec între 1 și 3 ore pe zi pe internet, în timp ce adolescenții (13-17 ani) stau mai mult de 3 ore zilnic.
Printre cele mai utilizate aplicații și site-uri web se numără cele educaționale, urmate de jocuri video.
Accesul la rețelele sociale devine mai frecvent după vârsta de 9 ani, fiind utilizate mai ales de adolescenți.
Majoritatea spun că au discutat cu copiii lor despre acest subiect în ultimul an.
Conversațiile încep, de regulă, între 5 și 8 ani, însă o parte dintre părinți așteaptă până la 13 ani pentru a aborda tema siguranței digitale.
Cei mai mulți consideră că dialogul deschis este cea mai eficientă metodă de educație digitală.
În plus, mulți folosesc soluții de control parental, dar utilizarea acestora scade odată cu vârsta copilului. Doar 12% dintre părinții de adolescenți mai apelează la astfel de instrumente.
În ceea ce privește limitarea timpului petrecut pe dispozitive, peste 80% dintre părinți impun restricții copiilor sub 12 ani.
Pentru adolescenți, controlul devine mai dificil: un sfert dintre părinți spun că fiii și fiicele lor folosesc dispozitivele fără o limită clară de timp.
Îngrijorările părinților privind activitatea digitală a copiilor variază în funcție de vârstă.
Pentru cei care au copii sub 9 ani, accesul la conținut sexual explicit este principala preocupare.
În cazul copiilor între 9 și 12 ani, cyberbullying-ul devine o temă centrală, iar părinții de adolescenți se tem cel mai mult de manipularea online și riscurile asociate.
Pentru a sprijini siguranța online, Google derulează mai multe inițiative educaționale, precum „Eroii Internetului”.
Acest program este implementat în România și a ajuns în peste 300 de școli din întreaga țară, implicând 35.000 de profesori și peste 30.000 de copii și părinți.