DeepSeek, cea mai recentă „senzație” din domeniul inteligenței artificiale, a devenit într-un scurt timp o soluție AI extrem de populară, modelul DeepSeek R1 fiind adoptat, în cadrul anumitor produse, de companii precum Huawei, Honor, Microsoft, sau chiar de unii producători de automobile. Soluția AI dezvoltată în China se bucură de o doză ridicată de popularitate mai ales în Statele Unite ale Americii, reușind să urce, în prima sa zi de disponibilitate, în topul descărcărilor de pe magazinul de aplicații App Store.
Totuși, Rene Haas, CEO-ul companiei Arm, are dubii în legătură cu viitorul serviciului DeepSeek. Conform unui interviu acordat în prestigioasa publicație Financial Times, Haas a afirmat că sunt șanse destul de mari ca DeepSeek să fie interzis în Statele Unite ale Americii, având în vedere originea sa chinezească.
Iar Rene Haas oferă recentul exemplu al aplicației TikTok, aflată într-o stare de incertitudine pe teritoriul Statelor Unite ale Americii, exclusă din App Store și Google Play Store, însă încă disponibilă pentru cei care o aveau deja instalată pe telefon. Rețeaua de socializare TikTok, bazată pe partajarea de clipuri video scurte, este deținută de compania ByteDance, originară din China și suspectată de relații strânse cu autoritățile comuniste de la Beijing. Pentru a continua să își desfășoare activitatea pe teritoriul SUA, operațiunile americane ale TikTok ar trebui preluate de o companie americană.
În aceeași situație se regăsește și DeepSeek: nu are un reprezentant oficial în Statele Unite, utilizând modelul open-source DeepSeek R1 pentru aplicația sa și pentru varianta web a serviciului. Astfel, chiar dacă accesul la serviciul în sine ar putea fi restricționat sau chiar interzis, utilizatorii vor putea descărca în continuare modelul R1 pentru a-l folosi pe propriile dispozitive.
Chiar dacă nu este un nume care să apară foarte des în presă, Arm rămâne unul dintre principalii jucători de pe piața mondială a microprocesoarelor. Spre deosebire de Intel sau AMD, care folosesc arhitectura x86, Arm a pus bazele propriei alternative, arhitectura ARM, licențiată și utilizată de toți marii producători din industria dispozitivelor mobile: Apple pentru cipurile din seriile A (iPhone, iPad) și M (MacBook, iPad), MediaTek sau Qualcomm. Recent, a avut loc o neînțelegere între Arm și Qualcomm, licența acordată celor de la Qualcomm pentru a realiza cipuri bazate pe aceasta arhitectură urmând a fi ridicată. Între timp însă, cele două companii par să se fi înțeles, Arm renunțând la această inițiativă.
Sursa: GSM Arena