O noua specie: UVPC

18.12.2007
O noua specie: UVPC
Verdict

Alte versiuni

In functie de nevoi, UVPC poate fi configurat cu procesoare a caror frecventa variaza intre 433MHz si 1,4GHz, cu memorie de la 256MB la 1GB si capacitati de stocare de la 4GB la 80GB. Mai poti opta pentru o unitate optica (DVD-RW/CD-RW), modem sau posibilitatea utilizarii unei iesiri TV. De asemenea, carcasa, logourile si software-ul sunt complet personalizabile, pretul de pornire fiind de aproximativ 130 de euro. In pachetul de 350 de euro sunt incluse aplicatiile software preinstalate de catre Microsoft, precum si un monitor CRT de 17", o tastatura si un maus pe USB. Computerele sunt produse, evident, in Taiwan.

Plusuri

[+] Il poti folosi ca media center sau PC ultra compact. Are un design destul de placut. Pretul este foarte accesibil. Nu iti da aceleasi batai de cap pe care ti le-ar da in mod normal un PC traditional (fie el si barebone).

Minusuri

[-] Utilizarea standardului invechit USB 1.2, care asigura o rata de transfer de circa 40 de ori mai mica decat fratele mai mare USB 2.0. Placa video nu suporta rezolutii wide.

Verdict

Fie ca esti un student care nu are prea multi bani, o secretara care nu are nevoie de suficienta putere de procesare pentru a lansa rachete balistice sau pur si simplu te-ai saturat de PC-uri traditionale gigantice, ai la dispozitie un miniPC ultra compact de la care stii exact la ce poti sa te astepti.

procesor: AMD GeodeLX (500MHz) / memorie: 512MB RAM DDR-400, 16MB utilizati de catre placa video integrata (produsa tot de catre AMD) / audio: placa si difuzor integrate / stocare: HDD Fujitsu 40GB, 4.200 rotatii pe minut / unitate optica: – / conectivitati: LAN (Fast Ethernet 10/100 Mbps), 4 porturi USB 1.2, iesire VGA / sistem de operare: Windows XP Professional SP2 / dimensiuni: 13,5×13,5×3,5 cm / greutate: putin sub 1 kg

350 euro, TVA inclus; reteaua grupului RTC/ ProCA * pretul include un monitor CRT de 17", tastatura si maus

Gura lumii

RTC UVPC-ul este un "computer educational pentru scolari, usor de folosit si de buget redus. Este de asemenea util pentru institutiile care prefera sistemele de tip thin-client".

Despre UVPC

Un minicomputer ideal pentru basic home user: internet, filme, muzica si documente Microsoft Office. UVPC este un proiect demarat de catre RTC Holding impreuna cu AMD si Microsoft Romania.

 

  • Brand: AMD/Microsoft
  • Echipament: miniPC

Aspect

Primul lucru la care te gandesti cand vezi UVPC-ul este Mac Mini. Desi nu este atat de bine finisat precum computerul celor de la Apple, UVPC arata decent, pare destul de rezistent si este ultra-silentios, singurul zgomot generat fiind cel al hard discului. Dimensiunile de 13,5×13,5×3,5 cm pot parea la prima vedere mult prea mici pentru a putea gazdui un computer intreg, insa daca nu ne crezi, poti vedea UVPC-ul disecat in poza alaturata. Analizand echipamentele noastre din redactie, am constatat ca unele routere si modemuri sunt mai mari decat UVPC, ceea ce il transforma intr-un candidat ideal pentru postul de mini media center, bun de pus in sufragerie sub TV.

Cum merge?

Specificatiile computerului nu sunt nemaipomenite, procesorul AMD GeodeLX ce ruleaza la 500MHz fiind utilizat de obicei in cadrul imprimantelor sau scanerelor. Memoria DDR la 400MHz este si ea depasita din punct de vedere tehnologic, dar isi face treaba destul de bine. Cu cateva optimizari de rigoare (adica dezactivarea efectelor grafice si a serviciilor inutile), UVPC-ul ruleaza foarte bine sistemul de operare Windows XP, precum si aplicatii uzuale de procesare text, editare tabele, navigare pe internet sau vizionare de filme (chiar si DivX, insa nu va ganditi la HD). La capitolul multitasking apar probleme, sistemul raspunzand ceva mai greu daca este suprasolicitat.

Conectivitati

Numarul de porturi input/output ale computerului sunt destul de putine, avand in vedere cat de generoase sunt placile de baza traditionale existente pe piata. UVPC a fost conceput insa cu un anume scop. Pe spate gasim iesirea VGA si portul placii de retea, in timp ce in fata avem un difuzor integrat (nu prea performant), iesire de casti, intrare de microfon, precum si patru porturi USB (din pacate nu standardul 2.0). Ne-ar fi placut mult sa aiba iesire video digitala (DVI), sau macar un TV-Out pentru a-l putea utiliza simultan pe doua sisteme. Placa video suporta o rezolutie maxima de 1.280×1.024 de pixeli, deci nu o sa va inteleti prea bine cu monitoarele wide.

Esti verde?

Desi n-are legatura cu culoarea sistemului (care este disponibil si intr-o varianta roz), una dintre cele mai importante calitati ale UVPC-ului este consumul redus de energie electrica – aproximativ 10 wati pe ora, in conditiile in care un sistem traditional de larg consum consuma in medie 150 de wati pe ora, iar PC-urile high-end depasesc 400 de wati pe ora. Procesorul AMD GeodeLX are un consum de circa 1,8 wati pe ora. Chiar si dupa o utilizare indelungata, UVPC-ul nu se incalzeste prea tare, ceea ce, in teorie, ii poate asigura o viata mai lunga decat sistemele traditionale.

Soft preinstalat

UVPC-ul vine cu Windows XP Professional SP2 preinstalat si localizat in limba romana. Putem gasi de asemenea enciclopedia Encarta 2007 Standard, versiunea de evaluare a suitei Office 2007, precum si versiunile limitate (Express) ale mediilor de programare Visual Studio (Visual C#, Visual Basic, Visual Web Developer). O alta componenta interesanta este Microsoft Math, un produs lansat de curand pe piata, care este un instrument performant de calcul matematic si algebric, destinat elevilor si studentilor. UVPC mai are instalat programul de editare foto Paint.NET, care reprezinta o versiune mult mai evoluata a batranului Paint.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News