Nu multe telefoane au modul GPS incorporat. De fapt, doar vreo 15% din totalul smartphone-urilor utilizate in lumea asta. Google iti ofera o alta varianta. Te urmareste prin retelele de telefonie si iti spune unde esti.
Ce este?
Gigantul cautarilor a dezvaluit o noua tehnologie numita My Location, integrata in ultima versiune a soft-ului Google Maps (2.0 beta), aplicatie care odata instalata pe telefoanele inteligente fara modul GPS integrat permit acestor dispozitive sa-ti infatiseze pe ecran locatia geografica cu o eroare de 0,5 – 3 mile (800 m – 5 km). Ce-i drept, aceasta eroare este de cateva zeci de ori mai mare decat in cazul utilizarii unui dispozitiv GPS (exactitate de ordinul catorva metri), dar exista si avantaje ale tehnologiei My Location: un telefon cu noul soft de la Google poate fi reperat si din interiorul cladirilor, nu numai de-afara unde ai semnal de la sateliti; mobilul consuma mai putin si iti ofera informatia in cateva secunde (la GPS poate dura cateva minute).
Cum ti se afla locatia?
Simplu, prin tehnica triangulatiei: pozitia iti este calculata cu ajutorul celulelor retranslatoare ale operatorilor de telefonie mobila. "Cream o baza de date cu locatiile celulelor, iar aceasta baza de date o obtinem prin aportul celor care utilizeaza Google Maps pentru mobil. Performantele tehnologiei se vor imbunatati, pe masura ce va fi utilizata de mai multa lume" – explica Steve Lee, managerul de proiect al Google Maps for Mobile.
Scopul
Presupunem ca te afli in cine stie ce oras nord-american. Nu stii prea bine pe unde ai ajuns si ce-ai putea vizita prin zona. Activezi functia "My Location" pe telefonul cu ultima versiune de Google Maps for Mobile instalata si imediat, pe harta de pe ecran, apare o bulina ce-ti arata cu aproximatie locatia ta actuala. In jur vei vedea alte buline, reprezentand puncte de interes. Pana acum trebuia sa introduci manual locatia ta intr-o casuta, iar pe baza acesteia, Google Maps for Mobile iti dadea sugestii despre ce locuri de vizitat, cafenele, magazine gasesti in apropiere. Asadar, acum determinarea locatiei tale s-a automatizat.
Merge in Romania?
Prieteni romani, nu va extaziati prea tare inca, raspunsul este "deocamdata, nu!". Dar puteti incerca facilitatea "My Location" intr-una dintre cele 20 de tari in care se testeaza noua tehnologie: SUA, Australia, Noua Zeelanda, Federatia Rusa, Taiwan si o buna parte din Europa. China si Japonia nu sunt inca pe lista.
Cu ce telefoane se intelege
My Location merge pe majoritatea telefoanelor inteligente cu sistem de operare Symbian 60 (editia a treia), Windows Mobile, mobilele BlackBerry cu ecran color, cele mai noi smartphone-uri Sony Ericsson si cateva modele Motorola. Pentru descarcarea ultimei versiuni Google Maps for Mobile, ce include noua tehnologie, intra pe www.google.com/gmm.
Banii vor intra mai usor in buzunarul Google
In Google Maps pentru mobil nu exista inca ad-uri, insa noua facilitate va permite Google sa introduca usor reclamele geolocalizat pentru utilizatorii mobili. "Suntem siguri ca noua tehnologie de localizare va face advertising-ul mult mai relevant pe viitor atat pentru utilizatori, cat si pentru advertiseri" – spune Lee.
Paranoia
Oficialii Google spun ca softul nu colecteaza numere de telefon sau alte detalii personale din memoria acestuia, ci numai locatia celulelor GSM in a caror raza te afli. Pe lumea asta exista si alte sisteme de geopozitionare dezvoltate de companii ca Navizon si SkyHook Wireless, nascute pe masura ce in anumite colturi ale lumii s-a inmultit numarul de hotspot-uri Wi-Fi – acestea fiind tocmai "uneltele" utilizate pentru determinarea locatiei in locul retranslatoarelor GSM ori a satelitilor GPS.