Ca în fiecare zi de 15 ianuarie, Steve Jobs şi-a petrecut dimineaţa în faţa oglinzii, repetând discursul de deschidere pentru expoziţia anuală Macworld. Şi ca în fiecare an, Steve Jobs a ales din dulap aceeaşi pereche de bluejeans şi aceeaşi bluză neagră. S-a gândit el că dacă Bill Gates este consecvent stilului cămaşă cu carouri pe sub pulover, imaginea Apple trebuie să fie neapărat compusă dintr-o bluză neagră şi o pereche de bluejeanşi. Trendy, nu?
La ora la care Steve Jobs încă nu îşi încheiase cureaua la jeanşi, câteva zeci de fani Apple, printre care şi veteranul Walt Mossberg, cunoscutul editorialist de la The Wall Street Journal care crede că se pricepe la calculatoare, aşteptau în ploaie, în faţa clădirii în care urma să fie prezentată minunea de laptop.
Câteva ore mai târziu, Steve Jobs era pe scena de la Macworld Expo în faţa unei mulţimi prea puţin raţionale de fani Apple. Face primul pas pe scenă…aplauze. Deschide gura pentru a saluta mulţimea, dar nu apucă să scoată vreun sunet pentru că… din nou aplauze. Aşa a continuat discursul lui Steve Jobs despre programe pentru iPod Touch care costă 20 de dolari, un server care face ceea ce face orice server, adică backup şi filme în format HD pe iTunes.
Apoi a venit momentul crucial în care, plin de entuziasm, Steve Jobs scoate la vedere un plic gri ca acela de la poştă. Toată lumea aplaudă. Numai că, în loc să scoată factura de la noul său apartament din New York City, Steve face o magie magică şi scoate la iveală un laptop. Un MacBook nume de cod Air! Deja încep să curgă precomenzile pe site-ul oficial Apple care, cuprins de emoţia momentului, cedează şi el spre disperarea celor care nu apucaseră să apese butonul "plăteşte 1800 de dolari pentru un laptop mediocru".
Dar Steve Jobs îşi continuă implacabil discursul, pomenind ceva despre cel mai subţire notebook din lume: 0.16 inch (unele zone ale notebook-ului ajung la 0.76 inch). Însă Steve a uitat de Pedion un laptop care se vindea acum vreo 10 ani. Oricum, ce mai contează câţiva milimetri în plus sau în minus pentru audienţa extaziată care crede orbeşte în cuvântul lui Steve?
Gurul Apple uită să menţioneze faptul că MacBook Air nu are unitate optică şi, cum spunea un coleg de-al meu, nu poţi să vezi DVD-uri închiriate pe el. În schimb, în ropotele de aplauze, Steve anunţă portul USB. Singurul port USB. Câţiva fani Apple strâmbă puţin din nas când află că MacBook Air are un singur port USB, dar le trece imediat când îşi aduc aminte că este subţire. "Cum? Nu are nici Ethernet?" întreabă un copil care joacă 12 ore pe zi World of Warcraft. "Şi ce dacă? E subţire!" vine imediat răspunsul din spatele său.
Cînd Steve Jobs flutură pe toate feţele noul notebook cineva observă că, din cauza construcţiei, nu poţi face upgrade la RAM şi nu poţi să schimbi bateria. Însă boss-ul Apple înţelege semnul de întrebare din privirea tânărului şi-l linişteşte: "Nu-i nimic, poţi să vii la noi în service şi-ţi schimbăm noi bateria pentru 129 de dolari fără taxe. Acceptăm şi bonuri de masă". Însă tânărul nu pare a fi mulţumit de răspunsul lui Steve: "Bine, dar harddisk-ul este de doar 4200 de rotaţii pe minut, adică foarte, foarte lent." Prea târziu, Steve nu-l mai aude, dă deja autografe în cealaltă parte a sălii.
Dar MacBook Air nu este doar o jucărie subţire, este mult mai mult de atât. Este un produs revoluţionar. Toţi cei din sală au realizat acest lucru când Steve Jobs a anunţat sistemul multi-touch implementat pe trackpad. Este adevărat că majoritatea credeau că acesta îşi va găsi locul pe ecran, cum au văzut la cele 4 iPhone-uri de persoană pe care le-au putut cumpăra. Dar ce mai contează, important este că sistemul există şi că poate fi folosit pentru a mări şi roti fotografiile. Cum? Sistemul multi-touch din MacBook Air nu poate fi folosit decât în unele programe? Ce mai contează, când notebook-ul este atât de frumos şi subţire şi costă numai 1.799 de dolari (cea mai ieftină versiune)? Amănunte. MacBook Air este o minune cum America n-a mai văzut de la iPhone încoace.
Aşa s-a scris istoria unei zile măreţe din viaţa lui Steve Jobs şi a companiei cunoscute sub numele Apple şi aşa a fost lansat "cel mai subţire" notebook din lume, MacBook Air.