Lumea se îndreaptă vertiginos către un viitor aproape în totalitate digital, însă vor exista întotdeauna tradiţionalişti care vor prefera să audă foşnetul paginilor unei cărţi, să simtă textura specifică ziarelor sau să se păteze cu cerneală când îşi aştern pe foaie gândurile. Avansurile tehnologice în urma cărora au rezultat cititoarele de cărţi electronice nu au reuşit să simuleze experienţa „utilizării” unei cărţi clasice, însă oferă deja soluţii pentru pasionaţii de scris.
O scurtă istorie
Timp de zeci de ani, inginerii au încercat să găsească metode pentru a transforma măzgăliturile pixului sau stiloului în date utilizabile. Această înseamnă nu numai captarea unei imagini a ceea ce scrii, ci şi recunoaşterea conţinutului, pentru a putea utiliza ulterior o funcţie de căutare – practic singurul motiv pentru care a-i vrea ca scrisul de mână să îţi fie digitalizat.
De-a lungul timpului, companii precum Apple (vă mai aduceţi aminte de Newton?) sau Palm au lansat o varietate de dispozitive portabile, care nu prea reuşeau să ne descifreze scrisul. Într-o oarecare măsură, sistemul Graffiti al companiei Palm pare să fi rezolvat problema – în loc să dezvolte un soft capabil să recunoască nenumărate tipuri de scris, inginerii au reuşit să convingă utilizatorii să recurgă la un alfabet digital unic.
Deşi sistemul supravieţuieşte şi astăzi (chiar şi pe dispozitivele Windows Mobile, unde se numeşte Block Recognizer), populaţia utilizatorilor Graffiti este pe cale de dispariţie, pe măsură ce din ce în ce mai mulţi oameni migrează către smartphone-uri cu tastatură, precum BlackBerry, Treo (Palm), Samsung BlackJack, Motorola Q sau, mai nou, fără tastatură – iPhone, LG Prada.
În lumea PC-urilor
Până la lansarea de către Microsoft a versiunii Windows XP pentru tablet PC-uri, puţini utilizatori erau familiriazaţi cu scrisul digital pe computerele personale. Cu ajutorul acestui sistem, utilizatorii pot scrie direct pe ecranul computerului portabil cu ajutorul unui stylus special, însă există câteva dezavantaje: ai nevoie de un computer (ceea ce înseamnă cel puţin 800 de grame de surplus de greutate) care presupune un cost destul de ridicat.
Înaintea de apariţia tablet PC-urilor, utilizatorii îşi puteau digitaliza scrisul de mână doar cu ajutorul tabletei grafice sau al scannerului – deci, nici vorbă de mobilitate. Dacă ar exista însă o metodă „low-tech” de a capta mişcarea pixului pe o foaie banală? S-ar rezolva astfel problemele legate de mobilitate şi de costurile ridicate de achiziţie ale tablet PC-urilor.