În curând veţi putea sta de vorbă cu cineva într-o cameră de chat şi nu vă veţi da seama că este un robot. Sistemul de inteligenţă artificială conceput de Institutul Politehnic Rensselaer din Statele Unite este primul care ar putea trece testul Turing, putând convinge un om că entitatea cu care conversează este tot un om. Numit Rensselaer Advanced Syntetic Architecture for Living Systems sau Rascals, sistemul este alimentat cu informaţii de tot felul de către Selmer Bringsjord. Acesta este şeful proiectului şi conducătorul Departamentului de Ştiinţe Cognitive, precum şi principalul furnizor de informaţii şi păreri personale pentru Rascals.
Persoana pe care o poate simula Rascals prin intermediul teoriilor matematice implementate ar trebui să poată purta o conversaţie despre sine, despre părerile personale şi despre părerile personale ale altora. Dacă acestă simulare este teoretic posibilă, singura problemă rămâne punerea în practică. Algoritmul este atât de complex şi datele sunt atât de multe încât o conversaţie în timp real necesită puterea de procesare a unui supercomputer precum Blue Gene creat de IBM.
Testul real va avea loc în această toamnă când institutul va inaugura un nou centru de arte interpretate şi conţinut experimental. Este probabil ca testul să se limiteze la controlarea unui personaj într-un mediu virtual cum ar fi jocul Second Life. Personajul controlat de Rascals va fi pus faţă în faţă cu cel controlat de Bringsjord, iar dacă observatorii nu-şi vor putea da seama care din ei este cel sintetic, atunci se poate considera că testul Turing a fost trecut. Pentru simulare, Rascals va primi din „timpul” unui supercomputer, ajutat de un cluster de servere ce rulează Linux şi un alt cluster de servere bazate de pe procesoare Opteron de la AMD. Puterea totală de calcul se preconizează că va fi de peste 100 teraflopi.