Acasă foloseşti Firefox. E mai bun ca Internet Explorer, mai rapid şi ceva mai sigur. La serviciu la fel, tot Firefox. Numai că acasă ai anumite setări şi bookmark-uri , iar la serviciu ai altele. Şi ai vrea să ai aceeaşi configuraţie în Firefox atât acasă, cât şi la birou. Ca să nu mai stai să cauţi parole uitate sau site-uri în History pe care nu mai ştii dacă le-ai vizitat acasă sau la serviciu.
Soluţia se numeşte Google Browser Sync, un addon pentru Firefox creat chiar de cei de la Google în acest sens. Iar instalare, configurarea şi utilizarea acestuia este cât se poate de simplă.
Instalare, configurare
Google Browser Sync se instalează ca orice extensie de Firefox şi necesită restartarea programului înainte de a putea fi folosită. După restartarea lui Firefox, vei fi întâmpinat cu un scurt Wizard de configurare. Primul pas este să introduci datele contului tău de Google. Ca şi la Yahoo!, accesarea unora din serviciile Google se face doar dacă ai cont. Poţi folosi datele contului de Gmail sau ale oricărui alt serviciu Gmail la care ai cont. Sau poţi să-ţi creezi unul nou.
Următorul pas este crearea unui cod PIN. Acesta este folosit pentru cryptarea informaţiilor şi îţi va fi cerut şi când vei instala Google Browser Sync pe alt calculator, folosind acelaşi cont. Codul PIN nu poate avea mai puţin de 4 caractere.
Al treilea şi ultimul pas este configurarea propriu-zisă. Aceasta constă în alegerea datelor care vor fi sincronizate şi eventual optarea pentru criptarea lor. Cu Google Browser Sync pot fi sincronizate următoarele tipuri de date: cookie-uri, parole salvate, bookmark-uri, history şi tab-urile respectiv instanţele de Firefox. Aceste configurări pot fi modificate ulterior.
După încheierea paşilor din Wizard şi deschiderea Firefox, va deveni vizibil un nou element în fereastra browser-ului: o mică pictogramă şi numele contului de Google plasate în partea dreapta sus, pe aceeaşi linie cu meniurile. De acolo pot fi accesate opţiunile extensiei.
Utilizare
Utilizarea acestei extensii nu presupune niciun efort din partea user-ului. Având setările făcute, Google Browser Sync va realiza automat sincronizarea la fiecare pornire a lui Firefox. Există şi opţiunea întreruperii sincronizării, aşa că dacă te hotărăşti să renunţi temporar la sincronizare o poţi face din opţiuni, nu este necesar sădezinstalezi extensia.
Unii vor ridica problema confidenţialităţii datelor în cazul folosirii unei astfel de aplicaţii. Fără a crea o discuţie pe această temă, cel mai bine e să foloseşti Google Browser Sync dacă ai încredere în confidenţialitatea oferită de Google sau dacă nu ai nimic de ascuns. Teoretic, informaţiile tale sunt în siguranţă dar numai Google ştie adevărul în acest caz.