Trebuie spus că în mediul profesional se face diferenţa între numărul de canale codificate în semnalul audio şi numărul de canale pentru redare. De asemenea, se face diferenţa şi între numărul de canale pentru redare şi numărul de difuzoare folosite, pentru fiecare canal putând fi utilizate unul sau mai multe difuzoare.
Dolby Surround – analogic, 3.0 canale
Sistemul a fost introdus în 1982 şi avea sunetul codat pentru trei canale, dar extras dintr-o sursă stereo. Pentru sistemele audio personale erau folosite trei difuzoare, poziţionate la aceeaşi distanţă de ascultător. În cazul în care se dorea folosirea a două difuzoare pentru canalul din spate, ele trebuiau poziţionate la înălţimea urechii.
Quadraphonic – analogic, 4.0 canale
Cele patru canale de redare erau extrase fie din cele patru canale audio ale sursei, fie dintr-o sursă stereo. Acest sistem surround era folosit exclusiv pentru muzică. Cele patru difuzoare trebuiau orientate direct spre ascultător şi se poziţionau la înălţimea urechii.
Dolby Pro Logic – analogic, 4.0 canale
Dintr-o sursă stereo special codată erau extrase patru canale: stânga faţă, centru, dreapta faţă şi spate. În practică erau folosite cinci difuzoare, însă cele din spate redau acelaşi semnal audio. Acest sistem de surround a fost folosit şi pentru filmele din cinematograf, cele două canale audio fiind imprimate pe rola de film pe două piste optice analogice.
Dolby Pro Logic II – analogic, 5.1 canale
Cu toate că este un sistem surround cu 6 canale, acesta are ca sursă două canale audio codate într-un mod special. Faţă de Dolby Pro Logic, sistemul de faţă se diferenţiază prin cele două canale distincte pentru spate şi prin folosirea unui canal special pentru frecvenţele joase (LFE – low-frequency effects). Dolby Pro Logic II a ajuns să fie introdus pe un număr mare de sisteme audio, fiind suportat chiar de console de jocuri precum Playstation 2, Gamecube sau Wii. Conform standardului, difuzoarele din faţă trebuie orientate la un unghi de 30 de grade, iar cele din spate la 110 grade, aşa cum se poate observa în schiţa de mai jos.
Dolby Digital, DTS şi SDDS – digital, 5.1 canale
Aşa cum sugerează şi numele, sursa semnalului audio este digitală. Cele şase canale ale sale se transformă în cinci canale de redare distincte şi un canal pentru frecvenţe joase. O gamă largă de playere DVD suportă semnal audio de acest tip. Trebuie menţionat că DTS (Digital Theater System) foloseşte rate mai mari de eşantionare decât Dolby Digital şi poate oferi o fidelitate mai înaltă a sunetului. Amplasarea sateliţilor sistemului audio 5.1 se face în acelaşi mod ca şi pentru sistemul surround Dolby Pro Logic II.