Jurnalul pe Internet e ustensila cu care te exprimi liber, fără inhibiţii, cu sau fără semnătură. Sau poate că nu. Deşi n-am cunoştinţă să fi existat vreun blogger român arestat, în ţări în care domnesc regimuri totalitare ori dimpotrivă aparent ultra-democratice s-au înmulţit dramatic exemplele de persoane închise pentru publicarea unor articole de blog, cum nu se pot regăsi niciunde în presa tradiţională, datorită cenzurii.
Din 2003 până în prezent, un număr de 64 de persoane au fost arestate pentru că şi-au publicat opiniile pe bloguri, indică raportul World Information Access (WIA), publicat recent de Universitatea din Washington. Mai bine de jumătate dintre aceştia, 36 de bloggeri, au ajuns după gratii doar anul trecut. Practic, în 2007 numărul bloggerilor arestaţi pentru postarea unor articole de natură politică s-a triplat faţă de 2006. În anul 2003, când noi românii habar n-aveam de conceptul de jurnal online, se cunoşteau doar cinci cazuri.
Semn de alarmă
Peste jumătate dintre aceste arestări au avut loc în ţări afectate serios de cenzura, precum China, Egipt şi Iran, se explică în raport. Asta nu înseamnă că în ţări aparent libertine ca Marea Britanie, Franţa, Canada sau Statele Unite, autorii jurnalelor online nu au avut probleme.
De ce au fost condamnaţi?
Persoanele au fost arestate şi închise pentru blogging pe diverse teme, în general de natură politică – se mai arată în raportul WIA. Bloggerii arestaţi şi-au permis să dezvăluie pe jurnalele lor online cazuri de corupţie din administraţie, abuzuri asupra drepturilor omului ori măsurile luate de autorităţi pentru suprimarea unor proteste. Respectivii au criticat dur politicile guvernamentale din ţările lor şi au dat exemple clare din rândul figurilor politice.
Sporirea drastică a numărului de arestări în ultimii ani este legată de creşterea importanţei politice atribuite blogging-ului. De altfel, s-a observat că numărul de arestări tinde să se mărească în momentele de tensiune politică, de pildă în timpul alegerilor generale sau a protestelor de mare anvergură. Majoritatea bloggerilor incriminaţi s-au ales cu condamnări, iar durata medie a acestora este de 15 luni. Potrivit raportului WIA, cea mai însemnată sentinţă de care s-a "bucurat" un blogger este de opt ani. Cifrele prezentate în raportul WIA sunt bazate pe numărul sesizărilor primite, motiv pentru care ne putem gîndi că numărul real al bloggerilor arestaţi ar putea fi mult mai mare. De pildă, aşa-numitul Comitet pentru Protecţia Bloggerilor (Committee to Protect Bloggers) a publicat o informaţie conform căreia, nu demult în statul Burma au fost arestate 344 de persoane, dintre care – se presupune – mulţi sunt bloggeri.
Raportul WIA notează şi faptul că aproape 30 de ţări au impus restricţii tehnologice privind ceea ce locuitorii acestora pot să acceseze online. De altfel, China este cunoscută pentru îngrădirea libertăţii de exprimare şi inclusiv a accesului total la resursele Internetului. Multe situri la care noi avem acces sunt blocate în această ţară dominată de un regim comunist.
Concluzia raportului este că numărul de bloggeri ce vor fi traşi la răspundere în 2008 îl va depăşi pe cel înregistrat anul trecut, atât datorită creşterii popularităţii jurnalelor online, a faptului că se preconizează noi restricţii de utilizare a net-ului în diverse ţări, dar poate mai ales pentru că urmează alegeri în China, Pakistan, Iran şi Statele Unite.
P.S.: cu sau fără semnătură, adică bloggerul Gheorghe ori bloggerul Anonim, oricum "cineva" ştie exact ce nume real ai. Believe me.