Acum câţiva ani, telefoanele Samsung se făceau remarcate datorită aspectului, iar dintre acestea slider-ele erau cele mai apreciate. Punctele slabe – posibilităţile restrânse de personalizare şi bateria, au ţinut însă producătorul sud-coreean la respect, telefoanele Nokia şi Sony Ericsson fiind preferate de români. În ultima vreme, Samsung ne-a captat interesul cu terminale din ce în ce mai capabile, cu sisteme de operare complexe şi cu baterii mai autonome, păstrându-şi eleganţa caracteristică.
Pe piaţa europeană sunt aşteptate două modele de top, Samsung i900 Omnia şi Samsung i8510 INNOV8. Celelalte trei dispozitive alese pentru alcătuirea acestui top (U900 Soul, F490 şi G800) au ajuns deja în magazine. Hai să vedem ce oferă fiecare, la ce cost (vom menţiona preţul la “liber”, cel mai mic cu putinţă) şi unde se găsesc de vânzare.
Samsung F490
Preţ: 1550 RON la quickmobile.ro
Am avut ocazia să-l butonez la CERF 2008 şi primul lucru care mi-a venit în minte a fost iPhone. Într-adevăr, Samsung F490 prezintă destule elemente comune, însă nu îţi pune la dispoziţie performanta interfaţă multitouch, ci una cu simplă atingere (doar “touch”) şi destul de lentă din păcate. În schimb, camera foto oferă o rezoluţie superioară a fotografiilor, de 5 MP. Un alt inconvenient al telefonului coreean este lipsa conectivităţii Wi-Fi, compensată parţial de tehnologia HSDPA ce îţi oferă viteze de până la 3.6 Mbps pe Internet. Dacă îl studiezi mai în amănunt, vei realiza că F490 se apropie (mai mult decât de iPhone) de un alt dispozitiv de pe continentul asiatic – LG KU990 Viewty. Acesta din urmă este mai ieftin (aproximativ 1200 RON) şi mai dotat la capitolul video.
Samsung G800
Preţ: 985 RON la gsmobile.ro
Un alt terminal care se laudă cu poze de 5 MP, însă vremurile acestei rezoluţii sunt pe cale să apună – au început să apară telefoanele cu camere de 8 MP. Spre deosebire de F490, Samsung G800 dispune de o interfaţă clasică în locul ecranului sensibil la atingere. La un preţ chiar mai mic, îţi oferă la schimb zoom-ul optic de 3x la camera foto şi o viteză debordantă pe Web: 7.2 Mbps, tot prin HSDPA.
Samsung G800 este un slider decorat cu o faţă cromată pe care tronează ecranul de 2,4" cu rezoluţie QVGA. Cu ai săi 17 mm însă, telefonul nu este chiar subţire. Dar e un gadget multimedia şi nu unul fashion, aşa că trecem cu vederea acest mic neajuns.
Samsung U900 Soul
Preţ: 1080 RON la shopit.ro
Samung U900 Soul a fost intens mediatizat încă de la apariţia sa în cadrul evenimentului Mobile World Congress 2008. Luna aceasta, am reuşit să îl aducem la redacţie pentru a-l testa. Ne-a impresionat calitatea pozelor (aşa a ajuns să fie inclus în topul telefoanelor cu cameră de 5 MP) şi autonomia foarte bună a bateriei. Nu ne-a plăcut carcasa care se zgârie foarte uşor şi nici faptul că informaţiile de pe ecran devin aproape imposibil de citit în lumină naturală intensă. Calitatea constructivă este însă foarte bună. Dacă vrei să afli mai multe, vezi testul complet pe go4it.ro.
Samsung i8510 INNOV8
Ultimul telefon anunţat de către gigantul sud-coreean are în dotare o cameră foto cu un senzor performant de 8 MP cu autofocus, ajutat de o mulţime de tehnologii pe care le regăsim în special la aparatele foto compacte şi ultra-compacte (Face/Smile/Blink Detection), alături de stabilizatorul de imagine şi funcţia de geotagging ce lucrează în tandem cu receptorul GPS integrat. O altă surpriză plăcută este prezenţa sistemului de operare Symbian: S60 v9.3, release 3.2. Samsung i8510 INNOV8 este aşteptat în Europa în luna august a acestui an. Preţul său va fi de aproximativ 780 Euro.
Samsung i900 Omnia
Cuirasatul coreean, Samsung i900 Omnia, este un terminal desăvârşit. Singurul lucru care-i lipseşte (tastatura QWERTY) poate fi uşor trecut cu vederea când ne gândim că avem la dispoziţie un touchscreen generos (3.2 inch şi 240 x 400 pixeli rezoluţie) cu Handwriting Recognition.
Apoi, sistemul de operare Windows Mobile 6.1 Professional, motorizat de un procesor Marvell tactat la 624 MHz şi 128 MB RAM, fac din Samsung i900 un companion business de nădejde. Tot aici, menţionăm şi memoria internă de 8 GB sau 16 GB în care se pot stoca tone de fotografii şi fişiere multimedia.
La drum, lasă-te îndrumat de GPS, dar nu înainte de a-ţi instala hărţile actualizate pentru 2008, iar atunci când vrei să imortalizezi imagini cu cei dragi sau peisaje de vis, apelează cu încredere la camera foto de 5 MP. Are aproape tot ce-i trebuie: autofocus, stabilizator de imagine şi LED Flash. Acum că te-ai convins (sper) de potenţialul acestui telefon, rămâne să vedem cât va costa. În niciun caz nu va fi un chilipir.