Cum ar fi să comanzi un elicopter fără să ai habar să pilotezi? Probabil imposibil. Dar ceea ce au realizat inginerii de la Draganfly ar putea schimba radical modul de interacţionare dintre oameni şi aparatele de zbor. Draganfly X6 UAV este practic un mini-elicopter capabil să zboare autonom şi, la dorinţa posesorului, să primească şi comenzi.
Dotările tehnice orientate către automatizare (UAV = Unmanned Aerial Vehicle) îl fac uşor de folosit chiar şi de către un copilaş de grădiniţă. Dragan Fly X6 dispune de GPS şi senzori de detecţie a obstacolelor ce îl transformă practic într-un dispozitiv imposibil de avariat prin telecomandare. Când încerci să execuţi o manevră care ar duce la lovirea aparatului, acesta va evita în mod automat impactul. Dar aceasta este doar o mică părticică din totalul de facilităţi ale elicopterului inteligent.
Corpul realizat din fibră de carbon cântăreşte aproximativ 1 Kg, fapt ce permite atingerea vitezei de 50 Km/h. Şi mai spectaculoasă este deplasarea pe verticală. Ea se realizează cu o viteză impresionantă de 7 m/sec. Draganfly X6 UAV nu se mândreşte doar cu performanţe fizice, el este totodată un veritabil obiect de spionaj, monitorizare şi explorare.
Partea inferioară prezintă un lăcaş special care permite montarea de aparate foto şi video, în limita a 500 de grame. Conectate la un transmiţător wireless, ele vor fi practic ochii şi urechile elicopterului, iar tu vei recepţiona (cu nişte ochelari speciali) în timp real tot ce se află în raza vizuală a acestuia. Nici autonomia nu are de ce să-ţi dea fiori. Când nivelul bateriei este scăzut, X6 va ateriza singur-singurel. Construcţia aparatului şi poziţionarea celor şase rotoare co-axială îl face deosebit de abil în orice condiţii (spaţii restrânse, vânt, eventuale avarii – poate ateriza chiar dacă nu mai funcţionează un rotor). Nu în ultimul rând, este foarte silenţios – zgomotul produs nu depăşeşte 65 dB.
Dar mai bine să nu mai lungesc vorba, iată mai jos superba demonstraţie video a “OZN-ului”. Mai adaug doar că aparatul nu se comercializează decât pentru armată, centre de cercetare/documentare şi servicii secrete. Nu în România. Printre clienţii Draganfly se numără NASA, FBI, armatele Statelor Unite, Candei şi Marii Britanii, Boeing etc.