Un studiu recent realizat de oamenii de ştiinţă de la University of California are o concluzie surprinzătoare dar în acelaşi timp îmbucurătoare: Internetul are efecte pozitive asupra creierului adulţilor şi al persoanelor în vârstă.
Se pare că navigarea pe Internet stimulează centri nervoşi responsabili de luarea deciziilor şi gândirea complexă. La persoanele în vârstă Internetul poate contracara efectele degradării biologice şi poate combate starea de senilitate. Acum înţeleg de ce bloggerii trăiesc mai mult de 100 de ani.
La studiu au participat 24 de voluntari cu vârste cuprinse între 55 şi 76 de ani. Jumătate dintre ei au navigat pe Internet, jumătate nu. Oamenii de ştiinţă au realizat scanări ale creierilor celor implicaţi în timpul căutării pe Internet şi a citirii unor cărţi. Ambele activităţi au stimulat zonele creierului responsabile de vorbire, citire, memorie şi abilităţi vizuale. Doar că, în afară de acestea, căutarea pe Internet a stimulat şi zonele responsabile cu luarea deciziilor şi gândirea complexă.
Justificarea vine din faptul că, în comparaţie cu citirea unei cărţi, căutarea pe Internet pune individul foarte frecvent în faţa situaţiei de a lua decizii, de a da click pe link-uri.
Cu alte cuvinte, căutarea pe Google pe care o realizăm de zeci de ori pe zi (unii dintre noi) ne va ajuta să nu ne ramolim la bătrâneţe. Peste vreo 40-50 de ani o să vedem cine a stat pe net şi cine nu. Asta dacă vom trăi încă 40 de ani, cei care stăm toată ziua la calculator.