Touchscreen pentru că e în tred
Touchscreen-ul a ajuns deja ceva normal şi pentru playerele multimedia, nu doar pentru telefoane. Iriver Spinn are un astfel de touschscreen şi chiar unul de toată frumuseţea. Este un OLED de 3.3 inch, de orientare landscape. Calitatea imaginii este foarte bună, însă touchscren-ul opune o oarecare rezistenţă la apăsare. Nu e suficient să îl atingi scurt pentru comenzi, trebuie să apeşi uşor şi prelung. Evident, amprentele nu pot lipsi de pe un touchscreen de peste 3 inch, iar cei care au boala ecranelor impecabile vor dezvolta obsesia ştergerii la fiecare 2 minute.
Iriver Spinn îţi dă de ales între butoane şi touchscreen. Nu îţi place ideea de touchscreen? Poţi să-l utilizezi pe baza butoanelor fizice. Este valabilă şi viceversa, cu câteva plusuri: unele funcţii, precum ştergerea fişierelor sau atribuirea rating-urilor, se fac doar prin intermediul touchscreen-ului. Ştergerea fişierelor de pe player se face oarecum atipic şi nu tocmai intuitiv. Dacă intri în manager-ul de fişiere vei observa un simbol în formă de coş de gunoi al cărui rol evident este de ştergere a fişierului selectat. Doar că nu poţi şterge prin simpla apăsare a butonului respectiv, aşa cum mi se pare normal. Trebuie să tragi fişierul şi să-i dai drumul deasupra coşului de gunoi pentru a şterge. Seamănă puţin cu zicala aceea cu scărpinatul invers.
Meniul principal
Meniul pricipal are 9 elemente, aranjate liniar. Acestea sunt, exact în ordinea de pe ecran, următoarele: Flash, Rec, Picture, Video, Music, Radio, Text, File şi Set. Navigarea de la un element la altul se poate face fie folosind spinner-ul, fie prin apăsarea şi mişcarea degetului în zona de jos a ecranului.
Elementele meniului sunt simple texte, nu pictograme sau alte elemente grafice. La fel ca butonul fizic de back, cel din interfaţa grafică este mic şi destul de dificil de apăsat.