2008 a fost un an bogat în tot ceea ce înseamnă gadgeturi, de la telefoane sau playere MP3 la diverse alte dispozitive mobile, mai mult sau mai puţin ingenioase. Şi cum decembrie este luna bilanţurilor, redactorii go4it.ro profită de acest articol pentru a etala crema cremelor, cele mai tari produse care le-am testat anul acesta. Şi pentru că se apropie cu paşi mari Crăciunul, articolul de faţă poate constitui o listă de cadouri recomandate pentru iubitorii de gadgeturi cu pretenţii.
Samsung M8800 Pixon
Pixon este unul dintre cele mai reuşite telefoane ale celor de la Samsung. Este un dispozitiv obişnuit (non-smartphone), dar care beneficiază de una din cele mai la modă dotări: touchscreen-ul.
Are o construcţie simplă şi elegantă în acelaşi timp, chiar dacă este construit în cea mai mare parte din plastic. Interfaţa grafică TouchWiz UI arată bine şi oferă un nivel ridicat de ergonomie. Un alt atu al lui Samsung M8800 Pixon este suportul pentru multitasking, telefonul fiind capabil să ruleze mai multe programe în paralel.
Nokia E71
Nokia nu putea să lipsească din acest top. Compania finlandeză m-a impresionat anul acesta cu E71, un smartphone de business de la care lipseşte doar touchscreen-ul. Nokia E71 are de partea sa tastatura QWERTY, sistemul de operare Symbian S60 care se mişcă foarte bine, suita Office completă, demnă de un terminal de business şi autonomia bună (aproximativ 3 zile în timpul testului).
HTC Touch Pro
Touch Pro a impresionat în primul rând prin design, fiind unul dintre cele mai frumoase dispozitive cu Windows Mobile ale anului. Peste sistemul de operare al celor de la Microsoft, taiwanezii de la HTC au aplicat propria interfaţă grafică, numită TouchFlo. Aceasta arată foarte bine, dar se mişcă destul de greoi.
Dincolo de design, Touch Pro se poate lăuda cu o tastatură QWERTY excelentă. Se poate scrie foarte repede pe acest dispozitiv. La minusuri trebuie amintite, pe lângă mişcarea greoaie a interfeţei TouchFlo dimensiunile mari şi autonomia redusă (mai puţin de o zi în cazul navigării pe Internet).
Sony Ericsson XPERIA X1
XPERIA X1 a stârnit un mare interes încă din momentul anunţării oficiale. Era (şi este încă) primul telefon Sony Ericsson cu sistem de operare Windows Mobile.
Am apreciat la el sistemul de sliding arcuit, tastatura QWERTY (deşi feeedback-ul oferit nu este cel mai bun), controller-ul optic, ecranul superb şi interfaţa cu panouri dezvoltată de Sony Ericsson pentru a mai alunga monotonia de care suferă Windows Mobile.
iPod Touch 2G şi Iriver Spinn
Cele mai bune playere multimedia portabile pe care le-am testat anul acesta vin la Apple şi Iriver: iPod Touch 2G şi iRiver Spinn. Ambele au propriile atuuri de partea lor, însă, dacă ar fi să aleg un câştigător, acesta ar fi, fără dubii,iPod Touch 2G.
Cel mai nou player multimedia de la Apple are o construcţie excepţională, un touchscreen foarte bun, o calitate ridicată a sunetului, căşti bune, suport Wi-Fi şi o autonomie decentă. Printre puţinele reproşuri pe care i le poţi face se numără lipsa suportului Bluetooth.
De cealaltă parte, iRiver Spinn a reuşit să mă impresioneze prin senzaţia de radio de modă veche pe care o creează, atât prin controller-ul rotativ, cât şi prin interfaţa grafică. Este o adevărată plăcere să îl foloseşti, cel mai slab capitolul al acestuia fiind redarea video.
Logitech Harmony One
Recunoscuţi pentru perifericele lor, cei de la Logitech se dau mari în ultima vreme şi cu telecomenzi universale. Şi chiar au cu ce să se dea mari, Harmony One este o telecomandă de nota 10.
Software-ul include o bază de date bogată, cu setări predefinite pentru o lungă listă de dispozitive ce pot fi controlate prin intermediul acestei telecomenzi. Oferă o ergonomie excelentă şi un mic ecran touchscreen.