Acele mici laptopuri pe care producătorii le-au botezat pe bună dreptate netbook-uri, pe care la început le priveam ca pe nişte ciudăţenii ale naturii vitrege au ajuns să fie la ora actuală printre cele mai populare laptopuri. Evident, preţul are, ca întotdeauna, un cuvânt greu de spus în decizia de cumpărare a oricărui pământean prizonier al unei societăţii sclavagisto-financiare. Dar dincolo de preţ, netbook-ul este bun (cel puţin) la un lucru: să navighezi pe Internet.
Eee PC cu Internet de la Orange
Neavând o dotare tehnică de excepţie, netbook-ul nu îţi va permite prea multe în afară de office şi Internet. Pentru office nu îţi trebuie niciun dispozitiv special. Suitele office chiar gratuite nu sunt o problemă. Internetul în schimb este mai pretenţios. Şi aici intervin operatorii GSM care oferă abonamente de Internet, fie individuale, fie la pachet cu un netbook. Unul din aceste pachete constituie subiectul acestui articol: netbook-ul Eee PC 1000H şi abonamentul de Internet de la Orange.
Ideea acestei soluţii este foarte simplă şi se traduce prin Internet la purtător. La propriu. Pe de o parte ai un laptop mic şi relativ uşor, cu o autonomie de peste 4 ore (Eee PC 1000H). Acesta are şi un modem Huawei integrat. Pe de altă parte, ai un abonament de Internet Orange şi o cartelă de telefon obişnuită pe care o bagi în modemul ascuns sub bateria laptopului. Rezultatul – ai acces la Internet oriunde ai semnal. Ca la telefon.
Cât de simplu e?
Foarte simplu. La noi în redacţie Eee PC-ul a venit gata pregătit. Cartela SIM era la locul ei în modem, iar aplicaţia de conectare deja configurată. Am apăsat butonul conectare şi am intrat pe Internet. Atât. Simplitatea este atu important al acestui gen de soluţii, indiferent ce netbook avem în vedere şi indiferent care este operatorul GSM de la care avem Internet. Să ai Internet pe o arie atât de mare (aria de acoperire a operatorului GSM), este foarte tentant. Mai ales când ai de a face cu un laptop mic, uşor şi cu o autonomie aşa bună.
Viteză şi trafic
Viteza este limitată de standardul 3G. Teoretic, viteza maximă este de 7.2 Mbps în zonele cu acoperire HSDPA, 3.6 Kbps în zonele cu acoperire 3G şi 220 Kbps în celelalte zone. Practic, în testele făcute (în Bucureşti, acoperire HSDPA), viteza fost de aproximativ 800-900 Kbps. Dacă ai ghinionul să se piardă conexiunea 3G, atunci viteza de transfer scade drastic.
Concluzia este că aceste viteze sunt suficiente în general pentru a naviga pe Internet. Conexiunea nu este gândită să descarci filme sau alte fişiere mari. În zonele în care nu ai acoperire 3G, chiar şi navigarea se va face cu greutate.
Preţuri
La Orange pachetele de date costă între 5 şi 30 de euro, cu limitările de rigoare şi cu un sens aparte al cuvântului nelimitat. La Vodafone, în oferta actuală, preţurile variază între 9 şi 27 euro fără TVA.
Verdict
Mi se pare foarte comod să ai Internet aproape peste tot în ţară. Iar combinaţia cu un netbook precum acest Eee PC 1000H este foarte inspirată pentru portabilitate şi autonomie. Preţurile sunt puţin supraevaluate la această oră de către operatori. În momentul în care preţurile vor scădea la abonamente, iar acoperirea 3G va fi mai răspândită, ofertele de acest gen se vor dovedi foarte avantajoase.