Una dintre cele mai insistent cerute funcţii pentru Gmail, suportul offline, face începând de astăzi parte din serviciul de e-mail al celor de la Google. Noua funcţie nu este deocamdată accesibilă tuturor. Unii beneficiază deja de suport offline în Gmail, în timp ce alţii o vor vedea la lucru spre sfârşitul săptămânii.
Ce înseamnă suportul offline
Pe scurt, suportul offline îţi permite să foloseşti Gmail, cu limitările de rigoare, chiar şi atunci când nu eşti conectat la Internet. Gmail va detecta automat dacă îţi merge sau nu Internetul şi va trece în consecinţă pe modul online sau offline.
În funcţie de modul apelat, comportamentul serviciului va fi diferit. De exemplu, offline nu vei putea trimite mesaje (le vei putea totuşi compune), iar paginile se vor încărca mult mai repede pentru că vor fi accesate direct de pe calculatorul tău, nu de pe serverele Google.
Cum funcţionează
În mod normal, mesajele din Gmail sunt stocate pe serverele Google. Cu modul offline activ, e-mail-urile vor fi stocate atât pe server, cât şi pe calculatorul tău. Verificându-ţi conexiunea, Gmail va lucra cu mesajele de pe server când eşti online şi cu cele de pe calculatorul tău când eşti offline.
Nu doar citirea şi căutarea mesajelor sunt posibile în modul offline, ci şi compunerea acestora. Deosebirea este că mesajele trimise când eşti offline sunt stocate în Outbox şi trimise automat când se revine online.
Cum îl foloseşti
Primul pas este să descarci Google Gears, programul responsabil de munca ascunsă din spatele acestei funcţii. În Firefox de exemplu, această aplicaţia este instalată ca un addon. Evident, după instalare trebuie să restartezi browser-ul. Apoi, pentru a activa funcţia, intri în Gmail, la Settings, Labs şi să dai Enable la Offline Gmail. După ce vei da Save, Gmail se va reîncărca automat şi va afişa un nou link, "Offline 0.1", în colţul din dreapta sus, lângă numele de utilizator. De aici va merge pe pilot automat.
De la cei care pot deja folosi noua funcţie am aflat că nu sunt sincronizate toate mesajele. Aşa că nu trebuie să-ţi faci griji că vei avea de aşteptat o eternitate până când Gmail îţi va copia pe calculator 7 GB. Se pare că vor fi sincronizate "doar" cele mai recente 10.000 de e-mail-uri. Dacă nu-ţi apare noua funcţie, nu dispera, nu a fost activată deocamdată pentru toate conturile. Pe parcursul zilelor următoare va deveni disponibilă pentru toţi utilizatorii.
Prin introducerea suportului offline, Gmail se apropie mult de clienţii de e-mail software. Rămâne în continuare o aplicaţie online dar prin această funcţie depăşeşte graniţa care desparte programele de calculator de serviciile online. Chiar dacă este doar la început, acest drum va fi cu siguranţă urmat şi de alţii, gen Yahoo! şi Microsoft. Dubla stocare (pe server online şi pe propriul calculator) este cel sănătos principiu pe care se poate baza pe viitor sistemul Cloud Computing.