Aruncatul pietrelor este o modă deprinsă de oameni înaintea erei noastre. Nici nu trebuie să ştii prea bine despre ce e vorba, în fond, nu te costă nimic să acuzi fără să ai argumente. Aşa a păţit şi Windows Vista, un sistem de operare criticat de cele mai multe ori nedrept de utilizatori mai puţin pricepuţi pentru care e mai simplu să acuze sistemul de operare de propriile scăpări. "Oricum toată lumea spune că Vista e prost, de ce să recunosc că problema sunt eu, când e mai uşor să spun că sistemul de operare e de vină?" – citat imaginat din gândirea unui utilizator care ar trebui să înveţe mai multe înainte să arunce cu pietre.
Am mai spus, Vista are probleme destule şi n-am de gând să fac benevol muncă de PR pentru Microsoft. Dar privind obiectiv, Windows Vista are şi multe funcţii utile pe care cei care aruncă cu pietre ar trebui să le investigheze înainte. Aşa că, în loc să intri în tagma celor convinşi că Vista e un sistem de operare ratat, încearcă să te foloseşti de măcar o parte din funcţiile pe care le voi trece în revistă în cele ce urmează. Încearcă să le transformi în productivitate şi timp câştigat şi apoi dă-ţi cu părerea, dacă Vista e un sistem de operare aşa prost cum se spune, sau sunt acuzatorii prea superficiali şi nepricepuţi pentru a observa beneficiile.
Dintre numeroasele funcţii care fac diferenţa între Vista şi mult lăudatul XP am selectat 10, pe care le-am considerat a fi pe cât de utile, pe atât de puţin cunoscute de "critici".
Căutaţi, căutaţi şi iar căutaţi
Vista a îmbunătăţit substanţial sistemul de indexare şi căutare pe care XP-ul l-a inaugurat. În Vista poţi să cauţi din orice fereastră de Windows Explorer. Ai la dispoziţie opţiuni prin care îi poţi spune unde şi ce să caute. El va face indexarea în background iar căutarea oricărui tip de fişier durează cel mult câteva secunde.
Poţi opta şi pentru căutarea în cadrul fişierelor. Să spunem că nu mai găseşti un document şi nu ştii cum se numeşte acesta, dar ştii despre ce era vorba. Prin căutarea din Vista poţi găsi acel document, căutând după un cuvânt care ştii că se află în cadrul documentului.
Mulţi se plâng că meniul de Start şi organizarea din Control Panel sunt confuze şi nu mai găsesc obiecte pe care în XP le ştiau la locul lor. Foarte bine, foloseşte căutarea. Apasă tasta Windows pentru a deschide meniul Start şi scrie o parte din numele programului. Va fi găsit imediat. La fel şi în Control Panel. Nici nu trebuie să dai click în căsuţa de căutare, există opţiunea de a căuta scriind direct în fereastră.
Saved Searches
Rezultatele căutărilor pot fi salvate sub forma unor foldere virtuale. Caută în Windows Explorer după criteriile proprii şi apasă butonul Save Search pentru a salva căutarea. Poţi crea astfel un folder virtual pe orice criteriu de la numele fişierului, la tipul şi data editării acestuia.
De exemplu, poţi avea un folder virtual cu toate MP3-urile, indiferent de folder-ul real în care sunt stocate. Sau poţi crea un folder virtual cu documentele create în ultimile 5 zile. Trebuie doar să-ţi pui mintea la contribuţie şi să creezi o modalitate rapidă de acces la orice fişier ai nevoie în frecvent.
Favorite Links
Tot la capitolul acces rapid la fişiere şi foldere intră şi Favorite Links. În orice fereastră de Windows Explorer există secţinea Favorite Links, in partea din stânga sus. Dincolo de folderele plasate în mod implicit, acolo poţi pune orice folder vrei. În loc să navighezi cinci minute până la un subfolder de nivelul 15, îl poţi foarte uşor adăuga la Favorite Links pentru a-l accesa printr-un singur click.
Shadow Copies
Versiunea Ultimate de Vista oferă o funcţie care se poate dovedi de aur în situaţii disperate. Fiecare fişier poate avea un număr de versiuni egal cu numărul de modificări făcute. Cu condiţia să cofigurezi funcţia astfel încât Shadow Copies să fie activă pentru folderele care te interesează. Pentru a vedea versiunile unui fişiere dai click dreapta pe el şi selectezi tab-ul Previous Versions. Tot de acolo poţi reveni la o versiune anterioară.
Să presupunem că ai deschis un document, ai şters un paragraf, ai salvat şi ai închis. După aceea ţi-ai dat seama că ai făcut o prostie şi că de fapt aveai nevoie de paragraful respectiv. Nimic mai simplu. Te duci la Previous Versions, cum am explicat puţin mai sus, şi selectezi versiunea anterioară (te orientezi după data salvării). Aceasta va suprascrie fişierul actual, iar textul tău va fi cel dinaintea ştergerii paragrafului.
SuperFetch
Dacă nu ştii cine e de vină de gradul ridicat de ocupare al memoriei RAM în Vista, îţi spun eu: SuperFetch. Dar nu e de rău, o face pentru tine, pentru ca programele tale să se deschidă mai repede. Rulează în background, când tu nu foloseşti calculatorul şi copiază în memoria RAM informaţiile de care au nevoie să pornească programele pe care le accesezi tu cel mai frecvent. Nu trebui să configurezi tu nimic, SuperFetch e pe pilot automat.
Ready Boost
Dacă n-ai destulă memorie RAM, foloseşte-te de un stick USB. O parte din capacitatea acestuia poate fi folosită pentru a fi folosită în completarea RAM-ului. Pentru a activa funcţia, în My Computer dai click drepata pe stick şi alegi properties din meniu. Te duci la tab-ul Ready Boost, bifezi opţiunea Use this device şi alegi cât din spaţiul acestuia să fie alocată pentru Vista. Pe stick va fi creat un fişier numit readyboost.sfcache.
Power Options
În Vista, posesorii de laptopuri pot configura nivelul de performanţă şi de consum al componentelor care secătuiesc bateriile. Printre numeroasele opţiuni disponibile, există chiar posibilitatea stabilirii nivelului maxim şi minim de încărcare a procesorului. În secţiunea Power Options din Control Panel apeşi link-ul Change plan settings din dreptul celor trei profiluri (Balanced, Power saver şi High performance), iar apoi Change advanced power settings.
Network and sharing center
Network and sharing center este secţiunea din Control Panel unde ai acces la toate opţiunile legate de reţele şi file sharing. Aici poţi configura conexiunile, inclusiv cele wireless şi tot aici poţi specifica ce resurse alegi să fie folosite şi de alte computere din reţea.
Windows Update
Spre deosebidere de XP, sistemul de actualizări din Vista reprezintă un destul de important pas înainte. Nu mai are legătură cu Internet Explorer, este o secţiune în Control Panel. În acesta sunt grupate mai toate produsele software Microsoft care se regăsesc pe sistemul respectiv, inclusiv update-urile pentru Microsoft Office.
În plus, enervanta fereastă care îţi cerea cu insistenţă să dai restart a învăţat să aibe răbdare. Te lasă acum să amâni restartarea şi cu 4 ore.
Windows + tab
Alternativa combinaţiei de taste Alt + Tab nu doar că beneficiază de un efect spectaculos, dar este şi practică. Ferestrele 3D care apar când apeşi simultan tastele Windows şi Tab fac mai uşoară alegerea unei ferestre pentru utilizatorii începători.
Cu parţile sale bune şi rele, Microsoft nu se dezice de Vista. Toate aceste funcţii se vor regăsi şi în Windows 7. Vista va rămâne în istorie ca un sistem de operare controversat, în timp ce Windows 7 va veni şi va culege laurii, fără ca oamenii să îşi dea seama că este o versiune îmbunătăţită de Vista.