Când am primit LG Renoir la teste, decizia de a-mi achiziţiona un telefon multimedia cu touchscreen fusese deja luată, review-ul făcut, laudele şi criticile primite. Noul meu gadget, nimeni altul decât LG KP500 Cookie (frăţiorul mai mic al lui Renoir), se comportă satisfăcător dar păleşte în faţa acestui adevărat monstru multimedia, probabil cel mai înzestrat non-smartphone de pe piaţă. Cu toate acestea, intenţionat sau nu, sud-coreenii au lăsat loc de mai bine.
Aspect şi construcţie
Aspectul nu este punctul forte al amiralului multimedia sud-coreean. Numeroasele facilităţi integrate au forţat producătorul să renunţe la designul ultra-slim după care îndeosebi domnişoarele se dau în vânt. Trebuie să mă credeţi pe cuvânt, mai toate fetele chestionate în legătură cu aspectul acestui terminal au rămas oarecum impasibile. Renoir se prezintă drept un telefon candy-bar solid, masculin, cu dimensiuni de 107.8 x 55.9 x 14 mm şi 114 grame greutate.
Faţa telefonului îţi pune la dispoziţie un touchscreen generos de 3 inch, camera secundară pentru apeluri video/auto-portrete, difuzorul şi trei taste soft foarte utile (apelare/arhivă apeluri, aplicaţii favorite/task manager şi încheiere apel sau aplicaţie/respingere apel).
Pe lateral în dreapta se regăsim butonul dedicat camerei foto, cel pentru blocarea tastaturii/display-ului şi tastele de volum. De cealaltă parte avem slotul microSD şi interfaţa de conectare headset/ cablu de date/încărcător. În fine, pe spate se află ca de obicei obiectivul camerei foto (protejat de un capac culisant), bliţul Xenon şi un LED care ajută la focalizare.
Interfaţă
Renoir dispune de o interfaţă flash optimizată pentru touch-control. Icoanele sunt destul de mari încât să fie poată fi apăsate cu degetul fără efort. La scrierea de texte e mai greu, dar aici îţi sare în ajutor stylus-ul â instrument de care trebuie să ai grijă căci telefonul nu are un compartiment dedicat pentru el. În cel mai bun caz, se introduce în suportul de piele rigid (inclus în pachet) şi se ataşează cu un şnur de telefon.
Desktop-ul poate fi personalizat cu widget-uri. Acestea se găsesc în bara de jos a ecranului şi se aduc în prim plan prin âdrag and dropâ. Interfaţa cu widget-uri este gândită prost, în sensul că procedeul de personalizare nu se poate face decât după activarea controlului asupra iconiţelor prin apăsarea butonului virtual âWâ şi nu există o opţiune de auto-aranjare. Plus că widget-urile aduse pe desktop sunt exagerat de mari şi nu încap mai mult de trei decât dacă faci scroll vertical pe ecran. Implementarea de pe KP500 (model mai nou, dar situat pe segmentul mainstream) este mult mai bine realizată. În ambele cazuri widget-urile sunt predefinite â nu se pot folosi decât cele existente.
Meniul este intuitiv structurat în patru categorii (Communications, Entertainment, Utilities şi Settings), iar animaţia la trecerea de la o categorie la alta accentuează senzaţia de rapiditate a terminalului. În realitate, Renoir se mişcă bine doar când este deschisă o aplicaţie, cel mult două. Tasta centrală de multitasking o vei folosi frecvent ca să închizi programele consumatoare de resurse.
Să vă spun câte ceva despre galeria multimedia care mi-a lăsat o impresie plăcută. Vizualizarea se face în modul portrait sau landscape (în funcţie de orientarea telefonului), iar opţiunile asupra conţinutului sunt numeroase: fişierele pot fi sortate după dată, tip sau denumire şi pot fi trimise pe blog, e-mail sau către alt telefon prin Bluetooth sau MMS. Selecţia multiplă este permisă. Nu în ultimul rând, fotografiile pot fi printate direct prin conectarea la o imprimantă Bluetooth sau prin PictBridge.
Foto şi video
Camera de 8 MP cu autofocus şi bliţ Xenon este cea mai bună din câte am testat până acum la go4it. Mă refer la camere integrate pe telefoane mobile, nu la aparate foto. Am comparat pozele făcute cu Renoir şi cele realizate de Sony Ericsson C905. Diferenţele nu sunt uriaşe, dar se observă că imaginile surprinse cu terminalul LG au mai mult detaliu.
În plus, coreenii au inclus câteva facilităţi interesante, în afară de binecunoscuta funcţie de detectare a feţei/zâmbetului subiectului. Este vorba despre Beauty Shot, un mod de captură ideal pentru portrete în care se âcorecteazăâ anumite imperfecţiuni ale individiului din imagine. Nu am găsit nicio reprezentantă a sexului frumos care să dorească să ia parte la acest test, astfel că m-am decis să fac două autoportrete. De notat că fotografiile âBeauty Shotâ au o rezoluţie maximă de 3 MP.
Funcţiile camerei sunt specifice aparatelor compacte şi aici menţionăm posibilitatea de a seta valori ISO între 100 şi 1600, compensarea expunerii şi a luminii din fundal, stabilizarea imaginii şi chiar focalizarea manuală.
Şi la capitolul video menţionez un aspect deosebit – posibilitatea de a filma âSlow-motionâ (60 sau 120 de fps), ca în Matrix sau âFast Motionâ precum Flash, eroul din serialul cu acelaşi nume difuzat pe defunctul post Tele 7 abc. Din păcate, deşi efectul este impresionant, calitatea lasă de dorit, iar rezoluţia trebuie să fie de cel mult 320 x 240 pixeli. Filmarea obişnuită se face la rezoluţie VGA şi 30 de cadre pe secundă.
Audio
LG Renoir se remarcă prin calitatea excelentă a sunetului, inclusiv cel transmis către căştile Stereo Bluetooth. Mai mult, telefonul dispune de tehnologie Dolby Mobile care îşi face din plin simţită prezenţa însă nu întotdeauna aşa cum ne-am dori. Spre exemplu, piesele house şi hip-hop se aud excelent cu Dolby Mobile activat, în schimb cele pop, rock sau blues nu sunt alegerile cele mai fericite dacă vrei să te bucuri de această facilitate. Motivul, din ce am sesizat personal, este că activarea Dolby Mobile amplifică mult frecvenţele joase, iar frecvenţele medii şi înalte sunt diminuate. Şi mai rău este că player-ul audio nu dispune de egalizator â un aspect negativ care cere explicaţii din partea producătorului (am prefera în loc de explicaţii o nouă versiune soft care să includă şi un egalizator). Este totuşi vorba de un telefon multimedia high-end. De asemenea, playlist-ul nu are opţiune de căutare. Modalităţile de filtrare sunt după artist, gen, album şi piese redate recent.
Un ultim inconvenient este controlul destul de rudimentar al player-ului. La LG KP500 poţi trece la următoarea piesă prin gesturi (trasarea pe ecran, cu degetul sau stylus-ul, a unei linii către dreapta sau stânga, ca la iPhone) şi poţi derula direct la un anumit moment din melodie apăsând pe bara care indică grafic timpul scurs din melodie. Renoir-ul nu recunoaşte gesturile, iar derularea se face ţinând apăsat mult şi bine butonul âNextâ sau âPreviousâ.
Redare video
Aici merită apreciat din plin suportul DivX, XviD şi MPEG-4, mai ales că filmele rulează fluent. Nu mi s-a întâmplat nici măcar o dată să asist la vreo întrerupere, fie ea şi de scurtă durată. LG Renoir este un companion excelent în concedii, atât pe drum cât şi în camera de hotel (dacă are TV). Cu ajutorul cablului TV-Out poţi vedea filmele de pe telefon direct pe televizor. Iar pe un card microSD de 16 GB încap destule cât să ai ce viziona în fiecare seară, timp de aproape două săptămâni. Şi aici ne-ar fi prins bine o opţiune de derulare mai rapidă, dar la fel ca şi în cazul redării audio trebuie să ţii apăsat pe âNextâ sau âPreviousâ până ajungi la scena dorită.
Internet
Chiar dacă nu este smartphone, LG Renoir vine în sprijinul Internauţilor cu un browser HTML foarte eficient. Poţi face uşor scroll cu degetul, ai opţiune de zoom în pagină, Bookmarks, History, Save page, Search şi RSS Reader. Browser-ul vine chiar şi cu suport pentru tab-uri, însă doar două la număr. Conectarea se realizează prin Wi-Fi sau HSDPA.
Agendă şi mesagerie
Agenda acomodează până la 1000 de contacte cărora le poţi atribui nenumărate detalii: poză, ringtone personalizat, adresă, e-mail, date personale etc. Ca şi la KP500, prin Bluetooth se poate exporta întreaga listă către un alt telefon. Apelarea se face inteligent – fiecare cifră sau literă introdusă (când cauţi după nume) restrânge lista de âsuspecţiâ.
Şi mesageria se prezintă excelent, ar fi şi culmea ca în ziua de azi un telefon high-end să aibă lacune la aceste capitole ce datează din mileniul trecut. Tipurile de mesaje care pot fi expediate sunt text, MMS, Email, Videomail şi Voicemail. În cazul mesajelor text, poţi încerca tastarea folosind scrierea de mână cu stylus-ul.
Autonomie
LG Renoir are o autonomie de până la trei zile în condiţii de utilizare normale. Accesul la Internet prin Wi-Fi şi audiţia la căşti Stereo Bluetooth sunt cei mai mari duşmani ai bateriei. Dacă foloseşti intens aceste facilităţi vei vedea că bateria te va ţine cel mult o zi. Şi display-ul de 3 inch consumă destul, însă luminozitatea acestuia poate fi ajustată. Recomand setarea luminozităţii la 40% dacă nu foloseşti foarte mult telefonul afară, în soare puternic. Acum nici nu prea este cazul să ne raportăm la soare, poate de prin aprilie.
Plusuri
[+] Cameră de 8 MP performantă, cu o mulţime de facilităţi;
[+] Înregistrare video “Slow Motion” şi “Fast Motion”;
[+] Calitate audio excelentă;
[+] GPS, HSDPA şi Wi-Fi;
[+] Redare fluentă filme DivX şi XviD;
[+] Ecran de 3 inch şi 240 x 400 pixeli rezoluţie;
Minusuri
[-] Interfaţa cu widget-uri este rudimentară;
[-] Nu are compartiment pentru stylus;
[-] Lipseşte egalizatorul audio;
[-] Derulare lentă şi imprecisă a pieselor audio şi a filmelor.