Dacă urmăriţi site-ul go4it periodic, numele Allview vă este probabil cunoscut şi în mare măsură asociat cu telefoanele Dual-SIM. În caz contrar, acum aveţi ocazia să mai descoperiţi încă un mister. G1 Magic, un Dual-SIM produs în China şi comercializat în România sub brandul “Allview”, de către firma braşoveană Visual Fan.
Oferta de telefoane Allview cuprinde actualmente şapte modele, dintre care două au fost deja testate: S1 Tytan şi M1 Fusion. G1 Magic vine să completeze tridentul dispozitivelor Dual-SIM şi aduce ca noutate interfaţa de navigare haptică, inspirată de la mult mai galonatul Samsung U900 Soul. Practic, vorbim despre un mini-touchscreen care înlocuieşte clasicul pad de navigare în patru direcţii. Avantajul ecranului tactil este acela că îţi oferă indicaţii vizuale asociate acţiunilor pe care le poţi realiza: navigare prin meniu, accesare contacte, mesagerie, administrare fişiere, controlul player-ului audio/video ş.a.m.d.
Implementarea interfeţei touch pe Allview G1 este însă nereuşită. Spun asta după o săptămână în care am încercat să mă obişnuiesc cu ea, fără succes. Problema ţine de responsivitatea scăzută a suprafeţei, chiar şi după calibrare: degeaba se numeşte sensibilă dacă uneori trebuie să apeşi mai tare decât pe taste pentru a realiza o acţiune. Mai mult, fiecare acţiune reuşită este însoţită de o vibraţie extrem de puternică şi deranjantă care nici măcar nu poate fi diminuată sau dezactivată. Sper să nu greşesc, dar am căutat prin toate meniurile şi nu am reuşit să găsesc nicăieri vreo opţiune pentru eliminarea vibraţiilor de confirmare.
În cazul în care ea există, am să arunc vina pe meniul foarte rău structurat. Parcă nimic nu e la locul lui. Spre exemplu, caut să activez funcţia Bluetooth. O găsesc cu greu în meniul Extra (reprezentată simbolic de un ceas), alături de Calculator, E-Book Reader, Cronometru şi Convertor valutar. La fel de ciudată este şi mesageria, acolo unde nu există folder pentru salvarea mesajelor trimise (Sent Items). Totuşi, ele sunt memorate într-un alt folder unde logic ar trebui stocate SMS-urile care nu au fost încă expediate (De trimis/Drafts). Şi lista poate continua, dar mă voi opri aici cu exemplele. Ca o concluzie asupra meniului, îmi menţin părerea iniţială că nu este bine gândit şi nici măcar tradus corespunzător. Excepţie fac sub-meniurile contacte şi multimedia. Acestea par mai familiare, iar item-urile componente sunt ordonate logic.
Ca aspecte pozitive, menţionez posibilitatea dezactivării uneia dintre cartele sau a ambelor. De asemenea, funcţionalitatea de bază Dual-SIM nu a ridicat niciun fel de probleme.
Playerul multimedia oferă o calitate audio decentă, mulţumitoare chiar şi prin prisma modestului headset stereo inclus în pachet. Din păcate, Allview G1 Magic nu este dotat cu jack de 3,5 mm pentru o mai mare libertate în ceea ce priveşte alegerea accesoriilor audio, iar transmisia semnalului prin profilul Bluetooth A2DP (către căşti Stereo Bluetooth) nu a fost posibilă, deşi toate indicatoarele arătau că pairing-ul (conexiunea) este realizat. Aici s-ar putea să fie totuşi o problemă de compatibilitate între headset şi telefon.
Camera foto are un rol mai degrabă decorativ decât util. Fotografiile sunt extrem de slabe, cred că cele mai slabe pe care le-am văzut în ultimii trei, patru ani. Şi pentru ca meniul să fie complet, tot când testam camera am dat şi de o problemă software: în momentul în care apăsam pe butonul declanşator, ecranul se închidea iar după câteva secunde revenea în meniul principal. Desigur, poza nu era salvată. Acest lucru s-a întâmplat de mai multe ori într-o zi.
Aş vrea ca acest review să nu fie privit drept unul negativist, dar în afară de funcţionalitatea Dual-SIM şi aspectul relativ plăcut, nu găsesc prea multe lucruri adorabile la acest telefon. Ar fi fost mult mai bine dacă nu beneficia de anumite facilităţi în loc să fie foarte prost implementate. Ar fi fost bine ca măcar meniului să i se acorde o atenţie mai mare. Nu am detaliat prea mult, dar pe lângă structura întortocheată, mai avem parte de unele traduceri de-a dreptul hilare, atât în română cât şi în engleză: “pen calibration” în loc de “screen calibration” (apropo, telefonul nu vine însoţit de vreun stylus), “înainte” în loc de “trimitere”, “add to rings” etc.
Autonomia gadgetului este decentă. Acumulatorul de 850 mAh duce până la trei zile, în condiţii de utilizare obişnuite. Dacă se întâmplă să fii trădat la greu de baterie, în pachet vei găsi încă una cu aceleaşi specificaţii.
Închei acest review cu câteva impresii de final. Allview, prin ce a arătat până acum, nu se poate compara cu brandurile deja consacrate. Producătorii mari au deja o bază solidă de plecare, interfeţe bine puse la punct şi propriile lor atuuri. G1 Magic a introdus anumite tehnologii inspirate de la alţi producători, însă acestea lasă de dorit atunci când ajungi să interacţionezi cu ele. Nici măcar preţul de 720 RON nu este unul atractiv. Singurele justificări ar fi mini-ecranul senzitiv de navigare şi desigur faptul că este un telefon Dual-SIM.
Plusuri şi minusuri
[+] Funcţionalitate Dual-SIM;
[+] Ecran QVGA de 2.4 inch, lizibil în orice condiţii de iluminare;
[+] Pachetul include card de memorie şi o baterie de rezervă;
[+] Aspect general plăcut, un picuţ cam gros;
[+] Interfaţa touch haptică oferă acces rapid la funcţii utile (agendă, mesagerie, player multimedia, taste multimedia dedicate, administrare fişiere etc.).
[-] Meniu tradus imprecis, neintuitiv structurat;
[-] Deblocarea tastelor se face doar prin culisarea dispozitivului;
[-] Touchpad greoi, nu se pot scoate vibraţiile haptice;
[-] Acces rapid doar către apelurile efectuate. Cele primite şi nepreluate se pot vizualiza din meniul Centru apel -> Registru apel;
[-] Cameră foto extrem de slabă;
[-] Carcasă destul de şubredă, taste de volum amplasate necorespunzător (în partea inferioară a terminalului, pe latura stângă);
[-] Playerul multimedia preia fişiere doar din folderul My Music;
[-] Probleme software.