Google a prezentat ieri în premieră Google Wave, o aplicaţie care poate fi descrisă ca o unificare a mail-ului clasic cu Instant Messaging-ul, condimentat cu reţele sociale şi tot felul de funcţii mai mult sau mai puţin revoluţionare. În viziunea celor de la Google, Wave va constitui un instrument universal de comunicare ce se va adapta din mers la stilul şi nevoile utilizatorului.
E destul de dificil de explicat ce este şi ce face practic Google Wave, mai ales pentru că nu poate fi utilizat deocamdată (decât de către un grup restrâns de programatori aleşi special de Google), urmând a fi lansat spre sfârşitul anului. Cele ce vor fi spuse în cadrul acestui articol au la baza prezentările publicate de către cei care au fost prezenţi ieri la conferinţa organizată de Google şi înregistrarea video a conferinţei propriu-zise.
Ce este Google Wave
Google Wave este un instrument de comunicare, o aplicaţie care combină funcţiile mail-ului clasic şi ale messenger-ului. Fraţii Lars şi Jens Rasmussen, cei care au creat Google Wave, au pornit de la ideea că mail-ul este depăşit şi că messenger-ul este incomplet. Că ambele sisteme, în primul rând mail-ul, nu mai corespund cerinţelor actuale. Că este nevoie de un sistem de comunicare universal care să integreze şi serviciile sociale, să poţi scrie pe Twitter, să transmiţi unui prieten fotografiile de pe Flickr şi să stabileşti ruta excursiei împreuna cu familia ta, apelând la Google Docs (sau alt serviciu similar).
Cum spuneam, Google Wave nu este disponibil deocamdată pentru muritorii de rând. Asta pentru că aplicaţia se află în stadiu de prototip, deşi este în lucru de doi ani. Va fi disponibilă abia în ultima parte a acestui an.
Interfaţă
Pe scurt, interfaţa lui Google Wave are trei părţi componente:
Meniul de navigare poate conţine foldere, tag-uri, căutări salvate etc. Sub acesta este lista de contacte, fiecare contact cu câte o poză, iar deasupra listei avem box-ul de căutare.
Şi Inbox-ul începe cu o căsuţă de căutare. Cu câteva excepţii, acesta seamănă cu cel din Gmail. Excepţiile sunt imaginile celor care participă la o anumită conversaţie (în stânga) şi indicatorul de mesaje necitite (în dreapta).
Wave-ul, sau mai simplu fereastra care afişează conversaţia, ocupă partea dreaptă a ferestrei. Conversaţie este un termen depăşit în acest caz pentru că în acea secţiune nu apar doar paragrafe simple de text, ci şi orice alt element adăugat. Google Wave promite să faciliteze adăugarea în aceste conversaţii a multor tipuri de informaţii de la imagini, la jocuri şi hărţi.
Facilităţii
Fiind doar un prototip la această oră, Google Wave nu are implementate toate facilităţile. În plus, până când va fi lansat oficial, vor apărea şi alte funcţii, în afară de cele care sunt deja în plan. Iată câteva dintre facilităţile care se găsesc în prezent în Google Wave, facilităţi prezentate şi la conferinţa de ieri:
Google everywhere
Google are un plan. Nu urmăreşte să facă din Wave doar o aplicaţie web, precum Gmail sau Docs. Vrea să cucerească web-ul, sa o vadă implementată pe cât mai multe site-uri şi blog-uri ca o metoda de comunicare.
De exemplu, pe go4it.ro, ar putea inlocui sistemul de comentarii actual pentru a permite o comunicare în timp real atât între redactori şi cititori, cât şi între citirori pe o anumită temă. Adăugarea replicilor se poate face fie direct pe site, fie din Wave şi vor apărea în timp real pe site. La fel, replicile scrise pe site vor apărea în timp real şi în Google Weave.
Google Wave va fi open source si va avea un API deschis. Astfel, Google speră că aplicaţia va fi îmbogăţită şi îmbunătăţită de diverşi dezvoltatori software. Vom afla mai multe despre Google Wave spre sfârşitul anului, când va fi lansată.