Intel a făcut un cadou foarte drăguţ celor care apreciază portabilitatea unui PC atunci când a lansat platforma Centrino 2. Oferind în acelaşi timp performanţă, dar şi un consum redus, ea a fost imediat adoptată de producătorii de portabile şi a devenit la ora actuală una din cele mai apreciate de pe piaţă. Pentru a aduce un spor de autonomie notebook-urilor, Intel a introdus ulterior procesoare Penryn cu un TDP de doar 10 W, precum cele din seria Intel Core 2 Duo SU9000. Deşi ele dispun de doar 3 MB de memorie level 2 cache şi au un FSB redus la 800 MHz performanţa lor s-a dovedit mai mult decât suficientă pentru aplicaţii uzuale.
Seria Timeline de la Acer este formată din portabile cu consum redus şi, implicit, cu o autonomie mare. Modelul 3810T are specificat un timp maxim de funcţionare ce depăşeşte 8 ore, însă nu sunt specificate condiţiile testare. Portabilitatea este la ea acasă, laptopul cu o grosime de 29 mm cântărind doar 1,6 kg cu bateria standard de 6 celule. Ecranul cu aspect 16:9 este relativ subţire şi dispune de balamale destul de solide. Pentru a deschide notebook-ul trebuies folosite ambele mâini. Carcasa ecranului este metalică, iar plasticul folosit pentru restul carcasei este de calitate. Se vede că Acer a fost foarte atent la detalii şi construcţia lui Aspire 3810T este foarte bună.
Tastatura ne-a atras atenţia de la primul contact cu laptopul. Tastele au aspect metalic şi deşi au un sistem de prindere clasic, ele sunt perfect plate şi par a fi suspendate deasupra suportului lor. Tastarea este foarte plăcută, iar tastatura nu se adânceşte în carcasă aproape deloc. Cum se poate observa, cursorii au jumătate din lăţimea unei taste normale. Din fericire, găsirea lor fără contact vizual este facilitată de butoanele false de lângă ei. Touchpad-ul poate fi dezactivat cu ajutorul butonului din dreapta sa. Difuzoarele sunt destul de mici dacă ne luăm după suprafeţele perforate pe unde ies sunetele. Între ele se găsesc trei butoane sensibile la atingere.
Lipsa unităţii optice este primul lucru pe care-l observi atunci când te uiţi atent la laturile portabilului. Conectorii lipsesc în faţă sau în spate, toate mufele fiind plasate în stânga sau în dreapta. Eliminarea unităţii optice ar putea avea de-a face cu grosimea dispozitivului şi cum netbook-urile sunt încă populare în ciuda acestui impediment, s-ar putea ca Acer Timeline 3810T să fie printre primele modele dintr-o clasă nouă de portabile. În practică, aplicaţiile de care am avut nevoie fie le-am descărcat de pe Internet, fie le-am adus pe un stick USB de mare capacitate. Trasferul informaţiilor de pe un CD/DVD se poate face prin reţea de pe un alt calculator. Vor fi momente când unitatea optică va fi necesară, însă aici avem de-a face cu un compromis.
Specificaţii:
– CPU: Intel Core 2 Duo SU9400, 1,4 GHz, FSB 800 MHz, 3 MB level 2 cache
– Chipset: Intel Cantiga GS45
– Memorie: 4 GB DDR3, 1066 MHz
– GPU: Intel GMA 4500MHD
– HDD: 320 GB, 8 MB buffer, Hitachi
– Ecran: 13.3”, 1366×768, iluminat cu LED-uri
– Reţea: LAN, 802.11B/G/draft N
– Greutate: 1,6 kg
– Dimensiuni: 322 x 228 x 23,4/29 mm
– Conectori: 3xUSB, HDMI, VGA, LAN, Audio Out, Audio In
– Altele: cameră web, port Kesington
Compromisul între portabilitate şi performanţă rămână o problemă la notebook-urile actuale, însă Aspire 3810T a reuşit să le îmbine admirabil pe amândouă. Configuraţia sa este extrem de simialară cu cea a lui Sony VAIO TT pe care l-am prezentat la începutul anului. Doar procesorul are frecvenţa cu 200 MHz mai mare. Aşa cum spuneam şi atunci, sistemul este capabil să redea filme la rezoluţie 1080p în container MKV. Încărcarea procesorul ajunge la 80-90%, însă redarea este fluentă. Pentru cei care preferă benchmark-uri sintetice, numărul π a fost calculat cu 1 milion de zecimale în 33 de secunde. Deşi cu aceste performanţe Intel Core 2 Duo SU9400 nu se plasează în jumătatea superioară a clasamentului, cei care vor cumpăra Aspire Timeline 3810T nu vor fi interesaţi procesare grafică şi editare video.
Cel mai probabil cumpărătorii acestui portabil vor fi interesaţi de autonomia sa. Ecranul iluminat cu LED-uri şi procesorul ULV îşi spun cuvântul aici. Testul de lucru în mediul office a fost făcut pe profilul Power Saver, cu funcţia economică implementată de Acer activată. Placa de reţea wireless a funcţionat tot timpul, iar Winamp-ul a rulat pe toată durata testului, muzica fiind redată de o pereche de căşti. Navigând pe Internet şi editând fişiere office, Acer Aspire 3810T s-a oprit după aproape şase ore, iluminarea ecranului fiind puţin peste nivelul mediu. Impresionantă a fost şi autonomia multimedia. Un film 720p a fost rulat de pe HDD timp de 4 ore şi 20 de minute, pe profilul Balanced cu un nivel mediu de iluminare al ecranului.
Dacă tot l-am comparat mai sus cu VAIO TT din punct de vedere al performanţei, să vedem cum stă Aspire 3810T la capitolul preţ. Portabilul de la Acer costă de trei ori mai puţin decât cel de la Sony şi motivele nu sunt puţine. Lipsa unităţii optice şi carcasa construită din plastic şi nu din fibră de carbon ar fi doar două. VAIO TT ne-a impresionat prin calitate ecranului său, însă Aspire 3810T nu se grăbeşte s-o facă. Se vede clar că panoul folosit de Acer este mai ieftin, cu unghiuri de vizibilitate semnificativ mai înguste. Deşi culorile sunt bine reproduse, ele vor fi putea fi vizualizate excelent doar din unghiuri verticale şi orizontale mai mici. Dimensiunile difuzoarelor au prevestit de la început o calitate slabă şi un volum redus al audiţiei. Surpriza vine însă de la placa de sunet ce oferă suport Dolby Sound Room.
Concluzie
Cu Aspire Timeline 3810T, Acer a vrut să dea lovitura în segmentul portabilelor de 13,3” şi tindem să credem că a avut succes. Dotările şi designul atractiv, alături de o greutate scăzută recomandă modelul de faţă ca partener de călătorie chiar şi pentru doamne sau domnişoare. Cei care încă mai folosesc intens mediile de stocare optice vor fi nevoiţi să caute o soluţie alternativă datorită lipsei unui DVD writer din lista de dotări. Performanţa oferită portabilul de la Acer este decentă şi se va descurca excelent în mediul office şi nu numai. Pentru putere de procesare mai mare utilizatorii vor trebui însă să apeleze la portabile cu procesoare non-ULV. Pentru cei interesaţi, preţul lui Acer Aspire Timeline 3810T cu configuraţia de mai sus este de aproximativ 3.450 de lei şi poate fi găsit în oferta mai multor magazine virtuale. Pe piaţă se găseşte şi o versiune mai ieftină cu procesor single core Intel Core 2 Solo SU3500 pe care însă n-o recomandăm datorită diferenţei de performanţă.
Plusuri şi minusuri:
[+] un portabil uşor şi relativ subţire
[+] performanţă decentă în condiţii de autonomie foarte bună
[+] tastatură cu un aspect aparte
[–] ecran mediocru
[–] nu are unitate optică