Seria Walkman de telefoane Sony Ericsson a fost întotdeauna gândită şi targetată pentru iubitorii muzicii la purtător. Şi întotdeauna a stat bine la capitolul muzică, putându-se compara cu playerele MP3 dedicate. Sony Ericsson W995 este unul dintre cele mai performante telefoane din seria Walkman pe care l-am testat vreodată.
W995 este un telefon de top, dotat cu mai toate tehnologiile actuale de la GPS, la Wi-Fi. Şi pe partea de construcţie am, în mare parte, doar cuvinte de laudă pentru el. Are şi câteva scăpări inerente dar care nu au darul de a-l face mai puţin atractiv.
Construcţie
Sony Ericsson W995 este un telefon de tip slider, cu tastatură glisantă. La prima vedere sistemul de glisare este bun, nu are joc, nu se declanşează nici prea greu, nici accidental. Nu ştiu însă cum va arăta peste un an sau doi, cert este că, nou fiind, telefonul dispune de un mecanism de glisare bine punt la punct.
W995 lasă impresia unui telefon solid. Este în cea mai mare parte construit din metal. Nu este foarte subţire, aşa cum e trend-ul acum, dar cei 15 mm grosime au fost aleşi pentru a face locul numeroaselor butoane laterale.
Ecran, tastatură şi alte butoane
Ecranul lui Sony Ericsson W995 este (suficient de) mare şi foarte bun din punct de vedere al culorilor şi luminozităţii. Meniurile sunt destul de clare chiar în lumină naturală puternică. Ecranul măsoară 2.6 inch şi are o rezoluţie de 240 x 320 pixeli. Cu ajutorul accelerometrului, acesta îşi schimbă orientare în funcţie de felul în care este înclinat.
Tastatura alfanumerică este standard. Tastele sunt şi ele metalice şi se apasă uşor. Per total, scrierea este cât se poate de comodă şi rapidă cu acest tip de tastatură.
Controller-ul de sub ecran este super uşor de utilizat. Este un controller clasic, cu 5 direcţii, care poate fi folosit atât pentru navigarea în meniuri şi aplicaţii, cât şi pentru controlarea playlist-ului din player-ul muzical. Cele 4 butoane din jurul controller-ului (2 funcţii soft, cancel şi meniul rapid) sunt destul de mici. În funcţie de mărimea degetului celui care le foloseşte, acestea ar putea fi destul de dificil de apăsat.
Ca un telefon din seria Walkman care se respectă, W995 are un buton dedicat player-ului muzical pe latură stângă. Este şi singurul buton de pe acestă latură a telefonului. În schimb, pe partea dreaptă este o aglomeraţie de butoane multimedia, 6 mai precis: play, next, previous, două pentru volum şi unul pentru camera foto. Cele trei butoane dedicate redării playlist-ului se dovedesc utile în situaţiile în care, de exemplu, vrei să schimbi melodia sau să o opreşti, fără a scote telefonul din buzunar. În schimb, butoanele de volum sunt mici şi greu de apăsat chiar şi pentru cei cu mâini delicate.
Pe spatele telefonului se remarcă un suport metalic pe care dispozitivul se poate sprijini pentru a sta înclinat. Cu ajutorul acestuia telefonul poate sta înclinat la aproximativ 45 de grade, util pentru a urmări clipuri video. Deşi seamănă cu un desfăcător de la o cutie de bere, suportul este destul de stabil, reuşind să ţină nemişcat telefonul pe o suprafaţă plană.
După ani de încăpăţânare, Sony Ericsson şi-a călcat pe inimă şi a început să-şi doteze telefoanele cu intrare standard pentru căşti, de 3.5 mm. W995 beneficiază de această facilitate. Intrarea pentru căşti de 3.5 mm este plasată în partea superioară a telefonului. În continuare se pot folosi şi căştile din pachet, cu mufă proprietară.
Sony Ericsson W995 nu vine cu mari surprize la capitolul software. Dispune de aceleaşi meniuri şi aplicaţii pe care cei care au mai avut telefoane Sony Ericsson le vor recunoaşte imediat. Navigarea în cadrul meniurilor şi deschiderea aplicaţiilor se face foarte rapid.
Multimedia
Cum era şi normal, Sony Ericsson W995 stă foarte bine la capitolul muzică. În primul rând, calitatea sunetului este foarte bună inclusiv în cazul căştilor incluse în pachet. În al doilea rând, player-ul audio Walkman oferă suficiente opţiuni pentru redarea şi gestionarea colecţiei de melodii. Nu mi-a plăcut în schimb modul în care funcţionează opţiunea shuffle. În timp ce unele melodii ajung să fie redate rar, altele se repetă. Mi s-a întâmplat de mai multe ori ca player-ul audio să-mi redea tocmai melodia de la care vroiam să trec mai departe.
Foarte binevenite sunt butoanele laterale care te lasă să întrerupi sau să schimbi melodia şi când nu eşti în aplicaţia Walkman. După ce înveţi locaţia acestor butoane, îţi vine foarte uşor să schimbi melodiile fără să scoţi telefonul din buzunar.
Camera foto este şi ea foarte bună. Nu excepţională, dar oricum peste ceea ce aşteptam de la un Walkman. Şi nu mă refer aici la cei 8.1 MP, ci la calitatea fotografiilor. Rezoluţia nu înseamnă întotdeauna poze bune, am văzut nenumărate exemple în acest sens. Însă pozele realizate cu Sony Ericsson W995, chiar dacă nu sunt perfecte, sunt destul de bune. În plus, camera foto oferă numeroase opţiuni precum detectarea feţei, geotagging şi stabilizator de imagine.
Autonomie, concluzii
Bateria lui Sony Ericsson W995 a rezistat 4 zile, în condiţiile în care am vorbit aproximativ 40 de minute, am ascultat muzică 2 ore şi am stat pe Internet aproximativ o oră şi jumătate. De menţionat că dispozitivul oferă posibilitatea dezactivării anumitor funcţii (precum GPS sau 3G) pentru conservarea energiei. Pe parcursul testului toate facilităţile au fost activate.
Una peste alta, Sony Ericsson W995 este un telefon reuşit, cu un set bogat de funcţii şi bine construit. Calitatea sunetului şi a fotografiilor se numără printre punctele forte ale acestuia.
Succesul lui Sony Ericsson W995 va depinde foarte mult de preţul la care va fi comercializat. Dacă acesta va fi prea mare, toate calităţile dispozitivului vor deveni neinteresante.
Plusuri şi minusuri
+ calitate foarte bună a sunetului
+ fotografii bune
+ GPS, Wi-Fi, HSDPA (7.2 Mbps)
+ ecran
+ intrare de 3.5 mm pentru căşti
+ card de 8 GB inclus
+ butoane laterale pentru player-ul muzical
– butoanele de volum sunt minuscule
– slotul de memorie este în interior