ZUMA: Fenomenul jocului Zuma Deluxe în România

23.06.2009
ZUMA: Fenomenul jocului Zuma Deluxe în România

Nu are sens să vă ascundeţi! Cu toţii ştim că voi, cei care petreceţi cel puţin câteva ore pe zi în faţa calculatorului, aţi jucat Zuma. Din plictiseală, din curiozitate, din dorinţa de-a demonstra altei persoane că eşti în stare să obţii un scor mai bun, motivaţiile pot fi multe. Zuma a ajuns un fenomen şi a prins foarte bine datorită simplităţii sale şi a faptului că este foarte rejucabil. Nu este de mirare că PopCap Games, cei care au lansat jocul în 2003, au ajuns foarte cunoscuţi pe piaţa jocurilor mici şi simpliste ce pot să alunge plictiseala de moment. Zuma şi Zuma Deluxe se numără printre titlurile de top ale companiei alături de Bejeweled, Peggle şi Bookworm.

Zuma Deluxe - un arcade foarte atractiv pentru toate vârstele

Zuma nu este un joc original. În 1998, Mitchell Corporation lansa în Japonia titlul Puzz Loop (sau Ballistic în alte ţări) după care s-au inspirat cei de la PopCap Games. În ciuda acuzaţiilor de plagiat, PopCap susţine că Zuma „nu este o clonă perfectă”, ci o versiune mai elaborată a lui Puzz Loop. Vă puteţi da singuri cu părerea vizionând clipul video de mai jos. Dacă Puzz Loop era un arcade ce putea fi găsit iniţial în sălile de jocuri, Zuma putea fi rulat la rezoluţie VGA (640×480) pe un Pentium II la 350 MHz şi 128 MB RAM. Mai târziu a ajuns să fie portat şi pe Mac OS X şi poate fi descărcat de pe Internet pe consolele Xbox 360 şi PS3.

Producătorii lui Zuma au optat pentru mitologia aztecă atunci când au creat temele de fundal ale jocului. Tunul de bile din Puzz Loop a fost înlocuit de o broscuţă simpatică, iar bilele au fost marcate cu simboluri aztece. Scopul jocului a rămas acelaşi: eliminarea bilelor de pe un traseu fix prin alipirea uneia de o culoare la un şir de cel puţin două de aceeaşi culoare. Timpul este un factor important şi jucătorii trebuie să se mişte repede pentru ca şirul de bile să nu ajungă în gura capului de mort. Complexitatea nivelelor creşte în timp, iar un alt factor care va mări nivelul de dificultate este apariţia bilelor de alte culori. Când jucătorul s-a plictisit de nivelele clasice sau le-a terminat, Zuma Deluxe oferă un mod Survival în care bilele vor veni în continuu pe un singur nivel ales de jucător.

Gauntlet - modul Survival din Zuma Deluxe

Zuma a prins foarte bine la publicul român în ultimii ani. Odată cu înmulţirea calculatoarelor la acasă şi la locul de muncă, jocul a prins atât la cei mici, cât şi la adulţi deopotrivă. Dacă pentru copii Zuma este un joc în care-şi pot demonstra abilităţile, pentru cei trecuţi de o anumită vârstă el devine o modalitate de a-ţi omorî timpul. Cei mai mulţi adulţi se pare că joacă Zuma sau jocuri similare la serviciu, atunci când nu au altceva de făcut. Cazurile excepţionale există şi ele. Am auzit de persoane de peste 60 de ani care au descoperit un astfel de arcade şi au stat o noapte întregă treji pentru a-l termina.

Pentru cei care joacă pentru prima dată Zuma există un risc destul de mare ca o pauză de 10 minute să se termine după 1-2 ore. Totuşi, după o anumită perioadă de timp oboseala începe să-şi spună cuvântul şi performanţa în joc scade. Unii jucători sunt mai rezistenţi decât alţii, însă e greu de crezut că după 30 de minute de joc greşelile nu vor apărea. Cei care doresc să-l încerce, pot descărca Zuma Deluxe de pe site-ul oficial. Jocul va fi limitat la 60 de minute de funcţionare, iar apoi va putea fi achiziţionat în schimbul sumei de 16,95 €. Dacă doriţi să testaţi Zuma online, puteţi accesa pagina sa din secţiunea Jocuri a portalului Apropo.ro.

Puteţi descărca Zuma Deluxe 1.0 de pe pagina sa de download de pe Go4it.ro.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News