Povestea netbook-urilor a început în 2007 cu un Eee PC cu ecran de 7” şi o rezoluţie la limita utilizării. Acum, după doi, Asus lansează cea de-a treia generaţie cu modelul Eee PC 1101HA Seashell. După dimensiunile de 8.9” şi 10.1”, următoarea la care s-au oprit producătorii de portabile a fost 11.6” şi odată cu ea a fost introdusă şi rezoluţia HD 1366×768. Nu se poate spune că modelul de faţă oferă tot ce este mai proaspăt şi mai bun în segmentul netbook-urilor, însă este reprezentativ pentru direcţia în care se îndreaptă ultra-portabilele ieftine.
Descifrarea denumirii
Cei care au urmărit piaţa netbook-urilor ştiu că cel mai prolific producător este de departe Asus, cel care a şi lansat primul reprezentant. Din nefericire, majoritatea utilizatorilor, înclusiv cel care scrie acest articol, au fost ameţiţi de numărul mare de modele disticte. Cele de 7” au fost 6 la număr, cele de 8.9” sunt 10, iar în ceea ce priveşte modele de 10.1”, Asus are în portofoliu 13. Primele doua cifre ale denumirii laptopului de faţă indică diagonala ecranului. Litera H a fost folosită pentru modelele dotate cu harddisk. Seria Seashell reprezintă un update de design pentru Eee PC-uri, remarcându-se în special profilul mai subţire al portabilelor.
Specificaţii tehnice:
– Ecran: 11.6”, 1366×768, glare, iluminat cu LED-uri
– CPU: Intel Atom Z520, 1,33 GHz
– Chipset: Intel US15W Poulsbo
– GPU: Intel GMA 500
– RAM: 1 GB DDR2
– HDD: 160 GB
– Reţea: LAN, 802.11b/g/n
– Baterie: Li-ion, 48 Wh, 6 celule
– Conectori: 3 USB, LAN, VGA, 2 x Audio
– Dimensiuni: 286x196x22-36 mm
– Greutate: 1,38 kg cu baterie
– Altele: Bluetooth, camera web, cititor de carduri
Nimic nou pe frontul de 11.6”
Acer Aspire 751h a fost primul netbook de 11.6” pe care am pus mână, iar la capitolul performanţă, cu Eee PC 1101HA am avut o senzaţie de deja vu. Portabilul ne-a fost oferit pentru testare nu cu sistemul de operare Windows XP cu care este el livrat, ci cu versiunea RC a proaspătului Windows 7. Chiar şi cu interfaţa Aero activată, deşi performanţele video nu sunt chiar adecvate, sistemul a rulat decent, simţindu-se din când în când nevoia unui GB de memorie RAM în plus. Diferenţele de performanţă nu au fost mari la dezactivarea interfeţei Aero.
În Windows 7 am rulat film Blu-ray, însă driverele au fost capricioase
Problema principală la rularea Windows 7 pe Asus Eee PC 1101HA a fost legată de drivere. Pe site-ul oficial se găsesc doar cele pentru Windows XP, incompatibile cu Windows 7. Sistemul de operare a detectat însă toate componentele, inclusiv camera web şi modulul Bluetooth, şi ele s-au comportat relativ bine. Ne-am lovit însă de probleme la rularea filmelor deoarece nu toate render-ele lucrau bine cu driverele video din oficiu. În mod ciudat, am reuşit să rulăm fluent clipuri video la rezoluţii 720p şi 1080p, şi chiar un film în format Blu-ray cu ajutorul Media Player Classic Home Cinema. Nu ne aşteptam la aceasta de la configuraţia lui 1101HA. Totuşi, driver-ele video sunt capricioase şi au fost momente când singura soluţie pentru a opri playerul video blocat a fost resetarea portabilului.
Un alt motiv pentru care avem nevoie de Windows XP este legat de autonomie. Asus foloseşte al său Super Hybrid Engine pentru a optimiza profilele de performanţă ale sistemului şi a oferi o autonomie care să tindă spre cele 9,5 ore specificate. În cazul testului nostru a trebuit să ne mulţumim cu profilele implicite ale Windows 7. Nu ne-am făcut iluzii că ne vom apropia foarte mult de autonomia specificată, însă aşa cum veţi vedea mai târziu, era loc de mai bine. Am fi dorit să dezactivăm touchpad-ul din altă parte decât din Device Manager deoarece putea fi uşor atins atunci când era folosită tastatura. Tot în legătură cu touchpad-ul putem spune că am simţit lipsa scroll-ului care nu era implementat de driver-ele implicite.
Aspecte legate de construcţie
Asus a mizat întotdeauna pe atracţia plasticului lucios şi modelul 1101HA nu face vreo diferenţă. Dacă că decideţi să-l achiziţionaţi, să ţineţi cont de faptul că acest plastic este un adevărat magnet pentru amprente. Touchpad-ul se diferenţiază de carcasă prin nişte mici protuberanţe, care nu sunt însă deranjante.Tastatura pare să aibă dimensiunile celor de pe Eee PC-urile de 10.1” şi are o singură problemă: tastele Shift sunt prea mici. Cea din dreapta nu este chiar atât de des folosită, însă cea din stânga nu trebuia redusă la jumătate pentru a face loc unei taste cu semne de punctuaţie. Pe de altă parte, se pare că am primit la test o versiune destinată pieţei din Ungaria.
Ecranul lui Eee PC nu este superb, dar ne-a lăsat o impresie bună. Rezoluţia înaltă nu este recomandată celor care au probleme cu vederea. Pixelii sunt mici. Unghiurile de vizibilitate sunt decente, însă nu recomandă portabilul pentru vizionarea filmelor împreună cu o altă persoană. Despre conectori nu prea avem ce spune, ei fiind distribuiţi relativ uniform pe laturile laptopului. Am observat totuşi că Asus a folosit o mufă de alimentare mai subţire ca de obicei. Boxele sunt amplasate în partea din faţă, sub restpad şi sunt direcţionate către utilizator. Fiind mici, ele sunt utile doar în lipsa unor căşti sau a unui sistem de audio. Laptopul este livrat în pachet cu o husă de protecţie neagră.
Autonomie
Cum am mai spus, în lipsa profilelor de sistem Super Hybrid Engine a trebuit să ne descurcăm cu cele implicite din Windows 7. În mediul office, cu placa de reţea wireless pornită, pe profilul Power saver, am reuşit să lucrăm 5 ore şi 40 de minute. În acest timp am editat documente, am navigat pe Internet şi am ascultat muzică folosind o pereche de căşti. Pentru autonomia multimedia am rulat un film comprimat DivX folosind tot profilul Power Saver. Netbook-ul s-a oprit după 5 ore. Ecranul a fost ţinut la o luminozitate medie pe parcursul ambelor teste. Faţă de cele 9,5 ore specificate, autonomia obţinută cu Windows 7 a fost puţin cam mică. Este foarte posibil ca ea să crească atunci când este folosit Windows XP cu profilele Asus.
Concluzie
După Acer, iată că şi Asus oferă prin Eee PC 1101HA un netbook cu diagonală mai mare de 10.1” şi o rezoluţie superioară. Nu putem spune că este netbook-ul perfect, însă cred că mulţi vor aprecia suprafaţa mai mare de afişare şi autonomia destul de bună. Performanţa n-o să fie peste aşteptări deoarece configuraţia este una clasică pentru portabil cu Intel Atom Z500. Nu ştim dacă preţul lui Asus Eee PC 1101HA, ce variază în magazinele online din ţara noastră între 1.700 şi 1.800 de lei, este chiar justificat, dar sunt oferite câteva facilităţi în plus faţă de seria Eee PC 10xx.
Plusuri şi minusuri:
+ ecranul de 11.6” cu rezoluţie HD
+ autonomie reală de peste 5 ore
+ rulează filme HD, inclusiv Blu-ray necomprimat, în Windows 7
– carcasa se murdăreşte uşor de amprente
– performanţă mediocră, mai ales dacă se optează pentru Windows 7