Un codec este un soft folosit pentru comprimarea şi decomprimarea informaţiei digitale, indiferent că discutăm de fişiere video, audio, poze sau simple documente, transmisii de date prin cablu sau wireless. Practic, ne folosim aproape zilnic de codec-uri, cu toate că de multe ori în mod involuntar, atunci când ne uităm la o poză pe calculator, la un film sau ascultăm o melodie. Cu toate acestea codec-urile (sau lipsa lor) sunt uneori şi răspunzătoare de diverse erori apărute la rularea unui film pe calculator.
Comprimarea şi respectiv decomprimarea informaţiei digitale au apărut datorită spaţiului mare ocupat de aceasta în forma sa brută. În cazul unei melodii, prin comprimare se obţine o scădare a mărimii fişierului chiar şi cu 90% faţă de varianta sa originală. Evident că pe lângă comprimare, codec-ul mai taie şi din calitate, însă la un nivel pe care urechea umană nu îl percepe. Acelaşi lucru se întămplă şi cu materialul video, însă spaţiul ocupat de acesta este mult mai are decât cel necesar fişierelor audio. În momentul comprimării unui material audio / video codec-ul ne permite în general alegerea nivelului de calitate al materialului final. Astfel, putem păstra secvenţele originale aproape intacte sau le putem reduce rezoluţia şi calitatea pentru a ocupa spaţiu mai mic ori pentru a fi transmis mai rapid prin Internet. Există şi codec-uri care nu reduc din calitatea materialului original ci doar îl comprimă, cum ar fi cele folosite la arhivele ZIP, RAR etc, şi acestea fiind tot modalităţi de comprimare.
Dezavantajul comprimării, inevitabil că există şi o latură negativă, este dat de necesarul de putere de calcul pentru efectuarea operaţiilor corespunzătoare. În cazul în care discutăm de simple documente arhivate, timpul pentru decomprimarea lor nu este un mare rival, dar dacă rulăm un film vom avea nevoie de o putere de procesare considerabilă pentru a susţine cele aproape 30 de cadre pe secundă necesare. Aşa se face că nu toate calculatoarele pot decomprima suficient de rapid filmele high definition 1080p. Avem nevoie fie de un procesor rapid cu o frecvenţă undeva pe la 2GHz, fie de o placă grafică de ultimă generaţie, sau de ce nu, de amândouă. Vrem, nu vrem, pe viitor tot va trebui sa facem un upgrade.
„Unknown format”
O eroare de care cred că mulţi ne-am lovit atunci când am încercat să rulăm anumite filme, chiar dacă în coada numelui său se afla extensia AVI. Ar trebui să stabilim odată pentru totdeauna: AVI nu este un codec, ci doar un simplu purtător de material video digital ce poate conţine fie informaţie comprimată, fie necomprimată.
De fiecare dată când încercăm să rulăm un film şi primim un mesaj de eroare care ne spune că formatul este necunoscut, sau că nu poate fi rulat fără a mai da alte indicaţii, ar trebui să ne îndreptăm atenţia către codec-uri. Există cazuri în care erorile apar şi de la o comprimare defectuoasă sau de la coruperea fişierului video, situaţii care nu mai au legătură cu codec-urile instalate pe calculator, iar utilizatorul nu prea le poate remedia. Fie lipsa codec-urilor, fie utilizarea unora incorecte poate cauza nefuncţionarea filmului, sau funcţionarea sa defectuoasă cu sunetul decalat sau având culorile amestecate în imagine.
Sub un nume pe care cel puţin eu îl găsesc oarecum dubios, GSpot, se ascunde un program care încearcă, şi de multe ori reuşeşte, să rezolve problema enunţată anterior. Distribuit gratuit şi având dimensiuni mici, GSpot poate fi descărcat şi instalat pe calculator chiar şi în mai puţin de un minut, în funcţie de conexiunea la Internet.
După încărcarea filmului în GSpot şi analizarea sa rapidă, în dreptul zonelor Audio şi Video din cadrul aplicaţiei vor fi afişate codec-urile folosite la comprimarea lui. Aşa cum se poate vedea şi în poza care urmează ne sunt indicate şi informaţii adiţionale pe care unii le-ar considera utile, cum ar fi: durata filmului, numărul de cadre pe secundă, rezoluţia sa etc. GSpot dispune de o bază de date cu codec-uri recunoscute destul de consistentă, câteva sute, iar cazurile în care nu reuşeşte să analizeze corect un material video sunt rare.
Utilizarea unei aplicaţii precum GSpot în vederea rezolvării acestor tipuri de probleme este doar una dintre soluţii, însă una rapidă şi facilă. Am întâlnit şi cazuri în care prin simpla dezinstalare a codec-urilor şi reinstalarea lor s-au rezolvat astfel de anomalii. De asemenea, când un film refuză să ruleze ne putem îndrepta atenţia şi către pachetele de codec-uri care, din proprie experienţă vă spun, uneori în loc să ajute mai mult daunează sistemului.
Acestea fiind zise vă urez vizionare plăcută în limitele legii.