Majoritatea producătorilor cunoscuţi de echipamente audio din domeniul IT, şi nu numai, au în ofertă şi căşti dotate cu funcţie de reducere a zgomotelor alături de scopul lor în sine, acela de a reda sunetele diverselor surse. Unele modele prezintă atuul înlăturării cablului audio ce pot fi folosite astfel doar la reducerea zgomotelor. Preţul lor însă este destul de ridicat, dacă facem comparaţia cu căştile obişnuite, şi în general sare de 100 de euro, iar în funcţie de producător poate ajunge chiar şi la peste 300 de euro.
Se merită investiţa?
Să nu vă imaginaţi acum că purtând o astfel de pereche de căşti puteţi dormi linişţi pe o boxă în discotecă sau să ascultaţi melodia favorită aflându-vă la 10 metri distanţă de un elicopter pornit. Sunt performante, dar totuşi nu fac minuni.
Am avut plăcerea a testa astfel de echipamente şi pot spune că, în mare parte, îşi fac treaba, deşi nu pot elimina complet toate sunetele, într-un birou cu multe persoane, pe stradă, într-un autocar sau avion îşi vor găsi utilitatea. Tehnologia are punctele sale bune şi slabe, dar per ansamblu este mai performantă decât modalitatea pasivă, prin etanşarea urechii. Ca puncte negative pot enumera necesitatea alimentării suplimentare a modulului logic de prelucrare a sunetului, dar şi prezenţa unui mic zgomot de fundal la unele modele de căşti mai puţin performante.
În general zgomotele anulate perfect sunt cele repetitive cum ar fi cele emise de un ventilator sau de un motor. Personal sunt convins de capacitatea tehnologiei şi chiar am în vedere achiţionarea unui model în viitorul apropiat, după aceea rămâne de văzut cât de tare vor ţipa colegii la mine să îi aud când chiar este nevoie.
În oferta unor producători de echipamente audio există anumite modele de căşti care nu doar reproduc sunete, ci le şi elimină pe cele provenite din mediul înconjurător, scopul lor este de a crea linişte. La prima vedere sună cel puţin bizar însă multe companii au în portofoliu variante de căşti care odată puse pe urechi reduc nivelul zgomotelor din mediul înconjurător spre 0 db. Nu mă refer aici la modelele acelea cu bureţi imenşi care practic “sigilează” urechea nepermiţând fizic zgomotelor să treacă, ci fac referire la un model anume bazat pe o tehnologie relativ nouă. Dacă primul model de căşti îl putem de căşti îl putem de căşti îl putem numi pasiv, evident că cel de-al doile activ.
Ideea de a crea linişte cu ajutorul unui set de căşti nu e nouă, pot spune că e chiar foarte veche datând din jurul anilor 1930 – 1940, iar primele echipamente au apărut după anul 1950. A trecut destul de mult timp până la apariţia în zona comercială a acestui tip de echipament, recent fiind disponibile în majoritatea magazinelor de profil, dar la noi în ţară sunt încă destul de greu de găsit. Dar, haideţi să vă spun ce principii tehnologice stau la baza acestor produse şi cum funcţionează ele. Am uitat să le precizez numele generic: noise cancelling headphones (căsti de anulare a zgomotelor).
Active noise control
Sub această denumire se ascunde tehnologia de care vorbim şi presupune prelucrarea sunetelor ce se doresc a fi anulate. Sincer să fiu, prima dată când am auzit de un astfel de echipament am rămas surpins şi oarecum nedumerit de modul de funcţionare, însă este chiar mai simplu de înţeles decât pare, iar pentru aceasta e nevoie a şti ce e sunetul.
Sunetul este practic o undă, o modificare a presiunii aerului, imaginaţi-vă o sinusoidă, cu varfuri şi zone joase care alternează în funcţie de frecvenţa acelui sunet. Caştile în cauză nu fac altceva decât să creeze aceeaşi undă (sunet), dar în oglindă, vărfurile reprezentând zonele joase ale celei originale. Astfel, cele două sinusoide se anulează reciproc “creând”, aparent, linişte. E destul de interesant cum prin suprapunerea a două sunete aparent identice acestea se elimină reciproc şi practic dispar. Aş putea spune că situaţia se regăseşte în matematica elementară: -2 cu +2 fac 0.
Ştiinţific vorbind principiul se bazează pe interferenţa destructivă, dar ar fi mai bine să nu intrăm în detalii prea tehnice, cele strict necesare fiind deja relatate. Pentru ca tehnologia să funcţioneze este necesar ca în prealabil zgomotul să fie preluat de un microfon amplasat cât mai aproape de ureche, procesat şi creat unul nou redat de difuzoarele căştilor aproape instantaneu şi suprapus peste cel original al mediului înconjurător.
Perechea de căşti este ceva mai complexă decât modele obişnuite, fiind necesară şi alimentarea sa de la una sau două baterii pentru funcţionarea circuitului logic de prelucrare şi redare a sunetelor. Cam în acest fel se prezintă în linii mari tehnologia de reducere / anulare a zgomotelor însă, deşi pare simplă, uşor de înţeles, în spate este ceva mai complicată, probabil şi din cauza aceasta a fost implementată destul de târziu.