Gata, ţi-ai adus casa, sau cel puţin camera, la stadiul de high tech, nimic nu-ţi lipseşte. Ai un calculator de ultimă generaţie, un televizor impunător de cel puţin 70 cm diagonală, LCD sau plasmă nu mai contează. Ajungi seara acasă şi crezi că cele şapte boxe şi un subwoofer al sistemului audio de ultimă generaţie te vor aduce la stadiul de relaxare maximă. Stai puţin, mai gândeşte-te o dată. De îndată ce vei vedea în magazine mobilierul următor îţi vei da seama că tot ce ai sunt insuficiente şi ţi-l vei dori imediat.
Ce să fie, ce să fie? Dacă ar fi să caracterizez în limba engleză (de, e mai permisivă) mobilierul următor, aş spune „the mother of all chairs” (părintele tuturor scaunelor). Pe numele său complet Gravity Chair (scaun antigravitaţional) acesta tinde mai degrabă spre fotoliu. Numele său este cam futuristic. Scaunul în nici un caz nu pluteşte, cel puţin nu el, mai degrabă tu, de îndată ce te aşezi în el. Cam aceasta ar fi senzaţia ce ar trebui să ţi-o dea şi cred că departe de adevăr nici nu e.
Acum nu vă speriaţi, chiar dacă arată a scaun de dentist. Nu acesta este scopul lui declarat. Producătorul său Stokke, de origine norvegiană, se ocupă în general cu echipamente de mobilier pentru copii, de la cărucioare pentru bebeluşi, la scaune sau dulapuri pentru depozitarea hainelor şi jucăriilor. Designerii de la Stokke s-au gândit puţin şi la părinţii acestora şi au apărut cu Gravity Chair, menit să-i relaxeze în puţinul lor timp care îl au atunci când doarme bebeluşul. Cei care au copii presupun că sunt conştienţi de cât de greu se creşte un copil. Eu unul nu am, dar am văzut totuşi ce înseamnă, iar un astfel de scaun ar fi foarte bine venit într-o astfel de situaţie.
Binenţeles că nu acesta este unicul lui scop. Pesonal mă văd stând în Gravity Chair cu notebook-ul în braţe uitându-mă la un film DVD sau comunicând cu prietenii după o lungă zi de muncă. Pe o persoană mai boemă o văd stând într-un astfel de scaun la lumina focului unui şemineu, savurând un pahar de cognac de calitate, vechi de pe vremea bunicilor. Scenarii sunt multe mai ales că echipamentul oferă patru poziţii de odihnă chiar şi pe cea aproape de orizontală pentru cei ce doresc chiar să şi adoarmă puţin.
Componenţa hardware
După cum se vede şi din poze, scaunul are un aspect simplu, sobru, format dintr-un schelet de lemn şi dotat cu perne moi. Flexibilitatea scheletului este dată de esenţa de fag a lemnului din care este confecţionat, fiind garantat şapte ani de către producător. Pernele sunt confecţionate din lână sau bumbac, existând şi varianta din piele pentru cei foarte pretenţioşi.
Găsesc scaunul celor de la Stokke foarte util, fără a avea o categorie de vârstă definită, adresat oricărui doreşte, dar care şi-l permite, căci preţul unuia sare lejer de 2000$.