iPod-ul shuffle a fost un concept menit să îmbine calitatea cu un cost redus. De aceea lui îi lipsesc caracteristici de genul ecranului, jocurilor sau funcţiilor PIM (agendă, calendar, To do List, etc.). Este destinat doar audiţiei muzicale, unde nu face deloc rabat de la calitate, dar doar în mod random. Da, aţi citit bine, nu puteţi alege o piesă anume, ci doar piese în ordine aleatoare. Cu toate acestea multă lume apreciază "jucăria", în special datorită preţului şi dimensiunilor mici.
De aceea Apple a introdus generaţia a doua a modelului Shuffle, numit "cel mai mic player MP3 din lume". Şi aşa şi este, pentru că la dimensiuni de 41,2 x 27,3 x 10,5 mm şi doar 15,5 grame, trebuie să avem mare grijă să nu îl pierdem. Americanii s-au gândit şi la această problemă şi au adoptat un design de tip Clip-on. Astfel, dispozitivul se poate agăţa ca o clamă de haină, buzunar sau orice alt obiect. Cu adevărat o idee ingenioasă.
În rest principiile gamei Shuffle au fost păstrate. Tot ce ne este oferit este un controler pe partea superioară a player-ului cu 5 butoane pentru play/pause, reglarea sonorului şi schimbarea melodiilor. În partea de jos a dispozitivului avem încă două butoane minuscule pentru modurile pornit/oprit şi repeat/shuffle, precum şi un led colorat. De apreciat e cum a încăput în această "cutie de chibrituri" o memorie de 1 GB capabilă să stocheze până la 240 de melodii în format MP3 sau WAV şi o baterie capabilă să asigure o redare continuă timp de aproape 12 ore.
Pentru a putea încărca muzica dumneavoastră aveţi nevoie de soft-ul iTunes, care se poate descărca gratis de pe site-ul Apple (www.apple.com ). Ce trebuie să vă mai spunem este că interconectarea dintre dispozitiv şi PC se face prin intermediul Dock-ului inclus în pachet. Astfel, putem încărca ce melodii dorim sau folosi funcţia Autofill a programului iTunes, care umple hardisk-ul cu melodii alese random dintr-un grup dat. Aceasta pentru ca surpriza să fie totală atunci când le ascultaţi.
Una peste alta, noul iPod Shuffle continuă pe linia lansată de predecesorul său, impresionând prin designul inovator şi practic în acelaşi timp şi prin preţul de doar 79$ pe piaţa americană. Desigur nu este perfect. Pentru persoanele mai masive miniaturizarea ar putea părea excesivă, fiind cam dificil de acţionat comenzile. În plus, renunţarea la alimentarea prin mufa USB clasică şi folosirea dock-ului poate deranja pe cei prenţioşi, deoarece va fi nevoie să luăm cu noi şi acest accesoriu suplimentar (care este însă foarte mic de asemenea). Căştile incluse în pachet aduc un mic punct negativ dispozitivului, calitatea audiţiei fiind ceva mai proastă decât în cazul suratelor incluse în pachetele Nano şi Video. Dar trebuie să ma repet: la cum arată şi cât costă, nimeni nu poate avea pretenţii de snob.