Unul dintre cei mai populari clienţi de BitTorrent, uTorrent, aniversează astăzi a doua versiune majoră. Aplicaţia se afla în stadiu beta de câteva luni deja, însă începând de astăzi a atins rangul de versiunea finală şi poate fi descărcată de toţi utilizatorii.
Ca orice versiune nouă, uTorrent 2.0 vine cu o serie de noutăţi. Nu sunt foarte multe, dar asta nu din cauză că dezvoltatorilor nu le-ar păsa. uTorrent era şi aşa un program foarte bun. Probabil au încercat să aducă îmbunătăţiri încercând în acelaşi timp să-l transforme într-un program încărcat cu tot felul de funcţii mai degrabă inutile. Aşa se face că uTorrent 2.0 reuşeşte să-şi păstreze dimensiunile reduse – kitul de instalare are doar 311 KB.
Micro Transport Protocol
Cea mai importantă şi în acelaşi timp cea mai tehnică noutate din uTorrent 2.0 este suportul pentru tehnologia Micro Transport Protocol sau µTP. Rolul µTP este acela de a rezolva congestiunile de trafic atât local, cât şi la nivel de provider.
Pe de o parte, la nivel local, µTP se va asigura că traficul BitTorrent nu va împiedica accesul la Internet al altor programe. Cei care au conexiuni ADSLS, gen ClickNet, ştiu că în momentul în care transferul prin BitTorrent ocupă toată banda nu mai pot folosi alte programe care au nevoie de conexiunea la Internet. Cum ar fi browser-ul Web, de exemplu.
Aici intervine µTP care se va asigura că traficul BitTorrent va fi limitat exact atât cât are nevoie browser-ul de Internet, de exemplu, pentru a încărca paginile. Cum reuşeşte µTP acest lucru este un aspect tehnic prea puţin interesant pentru utilizator.
Pe de altă parte, µTP va încerca să realizeze reconcilierea cu providerii de Internet. Este cunoscut faptul că traficul masiv prin tehnologii P2P dă de furcă providerilor şi că aceştia la rândul lor trec la repercusiuni (a se citi limitări de conexiuni).
Când reţeaua este afectată de o congestie de trafic, conexiunile BitTorrent ale vinovatului vor fi limitate automat până la rezolvarea problemei. Deşi este o restricţie în mod particular, restul abonaţilor provider-ului respectiv vor fi scutiţi de neplăcerile unei conexiuni lente. Teoretic. Cum spune şi Simon Morris, vicele uTorrent, citat de Cnet, limitarea conexiunilor-problemă va duce eventual la o creştere a vitezei medii de download.
Transfer Cap
Noua funcţie Transfer Cap vine în ajutorul celor care au o conexiune la Internet cu limită lunară de trafic. De exemplu, abonamentele de Internet mobil impun astfel de limitări.
Practic, funcţia Transfer Cap îţi permite să stabileşti o limită de trafic pentru o anumită perioadă (o lună, spre exemplu), după care să fie oprite transferurile până la terminarea perioadei stabilite. Limitarea prin Transfer Cap poate fi impusă fie doar pentru download, fie numai pentru upload, fie pentru ambele.
Funcţia Transfer Cap poate fi găsită în fereastra de opţiuni. Tot acolo sunt afişate statisticile perioadei pentru care a fost activată limitarea traficului.
Speed Guide
Speed Guide, fereastra care se deschide automat când porneşti prima oară uTorrent a fost şi ea modificată. Dacă până acum puteai doar să testezi dacă portul folosit este deschis, acum acelaşi test se ocupă şi de viteza conexiunii.
Una peste alta, uTorrent 2.0 este un upgrade recomandat tuturor utilizatorilor acestui program. Pe lângă cele amintite mai sus, noua versiune repară diverse bug-uri şi face aplicaţia mai fiabilă.
Înainte de a instala uTorrent 2.0 asigură-te că noua versiune este trecută pe lista clienţilor acceptaţi de tracker-ul pe care îl foloseşti.