ASUS K53SJ este un laptop multimedia bazat pe Sandy Bridge, a doua generaţie a platformei Intel Core, recunoscută pentru performanţele foarte competitive pe care le oferă şi autonomia îmbunătăţită a bateriei.
Construcţie
ASUS K53SJ este adăpostit într-o carcasă din plastic negru cu finisaj texturat, ales pentru aderenţa pe care o oferă în timpul manevrării şi proprietăţile de mascare a urmelor de amprente sau zgârieturi.
La interior suntem întâmpinaţi de un palm rest cu dimensiuni generoase, acoperit de un finisaj din aluminiu şlefuit şi răcit folosind tehnologia proprietară IceCool, responsabilă de ţinerea temperaturilor sub control în zonele cheie de pe suprafaţa carcasei.
Trackpad şi tastatură
Tastatura de tip chiclet este confortabilă şi silenţioasă în timpul utilizării. Configuraţia include şi un grup de taste numerice, similar celui prezent la tastaturile pentru desktop, însă mult mai înghesuite din considerente de spaţiu. Fixarea tastaturii nu este perfectă, aceasta flexând uşor în timpul apăsării, dar fără a incomoda la o utilizare normală. Cu excepţia grupului numeric, tastele sunt bine dimensionate, au o aderenţă bună şi în general nu pun probleme în timpul utilizării.
Trackpad-ul este de dimensiuni generoase şi cu o sensibilitate foarte bună. Tastele pentru click dreapta/stânga sunt comod de apăsat, dar cam zgomotoase, aspect ce ar putea deranja în anumite situaţii.
Ecran
Înconjurat de o ramă din plastic negru lucios, ecranul cu finisaj glossy măsoară 15,6 inch şi afişează o rezoluţie de 1366 x 768 pixeli. Sursa de lumină bazată pe tehnologie LED oferă luminozitate suficientă chiar şi pentru încăperi bine iluminate, cu un consum de energie ceva mai mic decât în cazul tehnologiei CCFL, comună pentru ecranele laptopurilor de generaţie mai veche .Unghiurile de vizibilitate nu pun probleme iar calitatea imaginii este satisfăcătoare în majoritatea situaţiilor. Totuşi, nivelul de negru oferit este sub aşteptări, problemă resimţită mai ales la vizionarea scenelor foarte întunecate din filme, unde se pierd detaliile mai subtile din imagini.
Difuzoare
Chiar dacă este un model multimedia, ASUS K53SJ foloseşte un set de difuzoare standard pentru laptop, care deşi poartă logo-ul Altec Lansing sunt potrivite doar pentru redarea sunetelor de sistem şi voce. Dacă vrem să ascultă muzică este de preferat să apelăm la un set de căşti sau difuzoare externe.
Conectivitate
ASUS K53SJ ne pune la dispoziţie doar trei conectori USB 2.0, standardul USB 3.0 fiind lăsat pentru modelele din clasele superioare de preţuri.
În partea dreaptă putem găsi unitatea optică, doi dintre conectorii USB, respectiv conectori pentru căşti şi microfon. În stânga se află gura de evacuare pentru sistemul de răcire, alături de conectorul pentru alimentare, un port USB, conectorul Gigabit LAN, respectiv cele două ieşiri HDMI şi VGA. Orientat către partea din faţă şi ascuns privirii sub restpad, se află un card reader compatibil SD/ MS/ MS Pro/ MMC.
Configuraţie
Procesorul Intel Core i3-2310M este cel mai accesibil exemplar din familia Sandy Bridge, un model dual-core la 2.1 GHz, cu tehnologie HyperThreading şi 3 MB memorie cache L3.
Interfaţa grafică integrată este completată de o placă video dedicată, din seria NVIDIA GeForce 520 M, echipată cu 1 GB memorie video DDR3.
Avem la dispoziţie un harddisk de 500 GB pentru spaţiu de stocare şi 4 GB memorie RAM DDR3.
Sistemul de operare livrat este Windows 7, în versiune pe 64 biţi.
Detalii tehnice
Performanţe
ASUS K53SJ a reuşit să obţină 5707 puncte în testul PCMark Vantage, rezultat excelent pentru platforma hardware folosită, tras în jos doar de punctajul pentru harddisk, un model cu viteză de rotaţie a platanelor de 5400 RPM
Când vine vorba de jocuri rezultatele nu mai sunt la fel de încurajatoare, ASUS K53SJ obţinând doar 11 cadre pe secundă în jocul Aliens VS Predator, în ciuda folosirii setărilor low quality.
Placa video din seria GeForce 520 M se descură mai bine în jocul DiRT 2 şi Need for Speed Shift, dar îşi arată din nou limitele în Call of Duty 4.
Cele 6869 puncte obţinute în 3DMark Vantage CPU Test reprezintă un rezultat mai mult decât rezonabil pentru cel mai accesibil procesor din familia Sandy Bridge, datorat într-o bună măsură tehnologiei HyperThreading, deosebit de utilă pentru aplicaţiile care lucrează cu mai multe fire de execuţie simultan.
Performanţele măsurate de benchmnark-ul integrat în arhivatorul WinRAR 4 64bit, indică un rezultat bun pentru categoria sistemelor laptop şi comparabil unui sistem PC entry-level. Trebuie notat faptul că WinRAR este una din aplicaţiile puternic dependente de performanţele modulelor de memorie RAM şi mai puţin de cele ale procesorului de sistem.
Autonomie
Bateria cu şase celule este un bun compromis pentru menţinerea greutăţii în limite rezonabile, iar preţul plătit la capitolul autonomie nu este foarte mare.
Folosit pentru vizionarea unui film, cu format H.264 şi rezoluţie 720p, K53SJ a rezistat exact trei ore.
Dacă ne limităm doar la activităţi office şi navigare pe internet, putem obţine o autonomie de aproximativ 4 ore şi 15 minute, rezultat care ar mai putea fi îmbunătăţit prin reducerea luminozităţii ecranului şi dezactivarea modulului Wi-Fi.
În ambele situaţii am folosit profilul Power4Gear Battery Saving, iar pentru testarea autonomiei video am dezactivat placa de reţea WiFi şi modulul Bluetooth.
Concluzie
Încă de la prima utilizare, ASUS K53SJ se face remarcat prin silenţiozitatea sistemului de răcire şi ventilaţia eficientă a carcasei, menţinută rece în orice situaţie.
Greutatea de 2.7 Kg este cam mare pentru un portabil cu acumulator de 6 celule, neajuns pe care îl vom resimţi cu siguranţă în timpul călătoriilor. Construcţia este însă solidă iar materialele de bună calitate.
Finisajul texturat ar putea să nu fie pe gustul celor obişnuiţi cu suprafeţe netede, însă este mai puţin vulnerabil la zgârieturi şi murdărire.
Performanţele oferite sunt la un nivel bun, caracteristic platformei Sandy Bridge, iar daca luăm în calcul şi preţul de aproximativ 2499 RON, ASUS K53SJ se conturează drept un model cu un bun raport performanţă/preţ.
[+] carcasa solidă, cu finisaj texturat şi rest-pad acoperit cu aluminiu şlefuit
[+] platformă hardware de ultimă generaţie, bazată pe Intel SandyBridge
[+] tastatură si trackpad de calitate
[+] ecran bine luminat şi o calitate rezonabilă a imagini
[+] grup de taste numerice
[+] unitate optică internă
[-] ecran lucios
[-] lipseşte conectivitatea USB 3.0
[-] cam greu pentru un portabil de 15.6 inch