Lenovo a relansat gama de notebook-uri profesionale ThinkPad T61p, preluată de la IBM în urmă cu mai bine de doi ani odată cu achiziţionarea întregii afaceri.
Noile configuraţii de portabile vor fi construite în jurul platformei Intel Santa Rosa şi dotate cu procesoare din seria Intel T7000 tactate între 2.0-2.4 GHz. Şi cum workstation-urile presupun folosirea unei plăci grafice adecvate, Lenovo a optat pentru grădina NVIDIA, în care a găsit Quadro FX 570M. Aproape la fel de obligatorie este şi cantitatea de memorie cât mai mare, 4 GB în cazul lui T61p, maximum din domeniu. Notebook-ul nu se prezintă la fel de bine la capitolul stocare, doar 160 GB spaţiu pe harddisk şi unitate optică ce poate scrie doar CD-uri, DVD-urile fiind doar citite.
Ecranul are o diagonală cam mică pentru un workstation veritabil, 15.4” în format wide, însă acest aspect îi conferă o greutate mică; maximum 2.81 kg, depinde de configuraţie. Alături de greutate, capitolul portabilitate este reprezentat de autonomie. Lenovo nu specifică o valoare însă prezenţa unor memorii Flash pe placa de bază creşte considerabil timpul de autonomie. Tehnologia, ascunsă sub numele TurboMemory, foloseşte o serie de chip-uri de memorie pentru a stoca informaţiile cele mai accesate de pe harddisk, pentru a-l ţine pe acesta din urmă cât mai puţin timp pornit, de aici rezultând şi o autonomie crescută.
Preţul unui sistem se situează în jurul valorii de 1.800$ şi este oferit la cerere cu Windows Vista pe 32 sau 64 de biţi, fie cu diverse versiuni de Linux.
Termenul workstation denumeşte în general acele calculatoare dedicate domeniilor tehnice în care se creează schiţe, animaţii, proiecte complexe etc., cu aplicaţii precum: 3D Studio Max, AutoCAD, CATIA.