Lenovo ThinkPad X1 este un ultra-portabil business care nu face rabat la performanţă. Producătorul vrea să ofere calitate, durabilitate, portabilitate, performanţă şi securitate celor care au neapărată nevoie de acestea. Laptopul mi-a plăcut încă din momentul în care l-am scos din cutie. Ca să aflaţi ce surprize ascunde Lenovo X1 în carcasa neagră mată, citiţi în continuare.
Construcţie la standarde militare
Nu, Lenovo X1 nu va rezista în faţa unui glonte, însă standardele militare de rezistenţă pentru laptopuri au mai multe niveluri. Ultra-portabilul de faţă are o carcasă destul de rezistentă pentru un anumit nivel de şoc. El va funcţiona în anumite condiţii de temperatură, altitudine şi umiditate, menţinând însă un profil foarte subţire. Materialul din care este construită carcasa are o textură fină şi rezistentă la amprente. În interior se găseşte un schelet de fibră de carbon. Într-un clip de pe YouTube, ThinkPad X1 a rezistat unei căzături de la mai bine de patru metri. Ce-i drept, laptopul a căzut cu baza în jos pe o mochetă, sistemul de operare fiind în modul Sleep. Despre motivul principal pentru care a funcţionat impecabil ulterior vom vorbi mai jos.
Lenovo X1 este mai lat şi mai lung în dreptul capacului ecranului. Laptopul se îngustează către bază pe trei laturi. Doar cea din spate este perpendiculară pe birou şi a fost ornamentată cu majoritatea conectorilor. Spre surprinderea noastră, portul VGA a dispărut, în locul lui fiind integrat un conector miniDisplayPort. În spatele unui capac de plastic se află slotul pentru SIM. Pe latura din stânga a lui Lenovo X1 găsim un al doilea capac ce ascunde un port USB şi jack-ul audio. Producătorul a luat această decizie de design pentru a menţine liniile carcasei cât mai fluente.
Bateria lui Lenovo X1 nu ar trebui să fie accesibilă utilizatorului. Nu ştiu câte şuruburi trebuie desfăcute pentru a ajunge la ea, însă nu sunt puţine. Harddisk-ul pe de altă parte poate fi extras după desfacerea unui singur şurub. Baza ultra-portabilului dispune de mai multe fante de aerisire şi poate fi desfăcută pentru a schimba memoria RAM sau tastatura. De asemenea, un port special şi patru zone de contact permit fixarea bateriei externe. Aceasta păstrează liniile lui Lenovo X1 şi este mai îngustă la bază.
Tastatura iluminată
În ton cu tendinţele pieţei, tastatura lui Lenovo ThinkPad X1 este iluminată. Designul ei a fost întâlnit şi la seria Edge şi o consider una din cele mai bune tastaturi chiclet de pe piaţă. Este drept că iluminarea este vizibilă sub taste şi are doar două niveluri de intensitate, însă va fi apreciată de cei care lucrează până noaptea târziu. În colţul din stânga jos, tasta Ctrl a fost inversată cu cea Fn, însă funcţiile lor pot fi restabilite cu o setare din Bios. Tastele direcţionale sunt înjumătăţite, însă utilizarea lor nu este afectată. Am apreciat dimensiunile butonului Del, ce reflectă gradul de utilizare al său în comparaţie cu altele.
Touchpad-ul şi TrackPoint-ul
TrackPoint-ul nu putea să lipsească din dotarea lui Lenovo X1. El este asistat de trei butoane generoase, aplasate sub tasta Space. Touchpad-ul pe de altă parte este puţin diferit de ce-am văzut până acum. El are butoanele integrate la baza sa şi o textură diferită de cea a restpad-ului. În lipsa unui mouse, touchpad-ul se comportă bine.
Specificaţii
Ecranul
Pentru ecran, producătorul lui ThinkPad X1 ne-a pregătit cel puţin două surprize. Pentru a proteja afişajul, a fost folosit un ecran de protecţie Corning Gorilla Glass. Acest material se regăseşte la telefoane mobile şi tablete. El oferă atât protecţie, cât şi un anumit nivel de rezistenţă la torsiune. Ecranul în sine este foarte subţire, iar balamalele solide şi ferme permit deschiderea la 180 de grade.Singurul dezavantaj pentru folosirea Gorilla Glass este reflexia materialului. Lenovo ne-a răsfăţat până acum cu ecrane anti-glare, însă în cazul lui Lenovo X1 a fost nevoit să facă un compromis. Sursele de lumină din spate pot deveni uneori puţin deranjante.
Încă de la momentul anunţului oficial, Lenovo s-a lăudat că matricea ecranului lui ThinkPad X1 va fi mai luminoasă. Cele 350 cd/mp sunt greu de măsurat fără un colorimetru. În mod practic, ecranul a părut puţin mai luminos decât al altor laptopuri din redacţie. Contrastul şi unghiurile de vizibilitate sunt bune. La reproducerea culorilor, ecranul lui Lenovo X1 nu iese în evidenţă.
Configuraţie foarte performantă
Procesorul din dotarea ultra-portabilului se remarcă prin faptul că nu cu voltaj scăzut şi vine cu o frecvenţă standard ridicată de 2,5 GHz. Faptul că poate atinge 3,2 GHz, într-un laptop atât de subţire, este un fapt ce nu poate fi trecut cu vederea. Placa video dedicată lipseşte, însă X1 nu este o staţie de lucru. Pe site-ul oficial, laptopul poate fi configurat şi cu procesor Core i3-2310M sau Core i7-2620M.
Procesorul nu este principalul factor care influenţează timpul de bootare mai mic de 30 s. SSD-ul din carcasă justifică această performanţă. Vitezele specificate de Intel sunt de 270 MB/s la citire şi 165 MB/s la scriere. Doar el creşte preţul lui Lenovo X1 cu mai bine de 1.000 lei. Aşa cum era de aşteptat, performanţele sistemului sunt excelente în testele sintetice. Îmi pare rău s-o spun, dar în PCMark Vantage, ultra-portabilul de faţă depăşeşte punctajul obţinut de impunătorul Lenovo W520.
PCMark Vantage 64 bit – 11.054
PCMark Vantage 64 bit Productivity – 13.795
PCMark Vantage 64 bit HDD – 23.004
3DMark06 Basic – 3.681
Autonomie
Pentru testare am primit şi bateria externă a lui Lenovo X1 şi eram curios să văd cât de mult se apropie autonomia de cele 10 ore specificate de producător. Din păcate, aceasta era defectă şi nu mai reţinea sarcina electrică maximă. Am fost nevoit astfel să testez doar autonomia bateriei integrate.
În testul office, care a inclus navigare pe Internet, editare de documente şi ascultat muzică folosind o pereche de căşti, autonomia a fost de trei ore şi 15 minute. Am folosit profilul de sistem Maximum Battery Life oferit de Lenovo şi am avut luminozitatea ecranului setată la 45%. Pentru testul multimedia am folosit un film 720p şi un profilul Video Playback. Autonomia oferită de Lenovo X1 la acest test a fost de două ore şi 30 minute, în condiţiile în care luminozitatea ecranului a fost redusă la 70% şi am folosit o pereche de căşti.
Bateria cu funcţie RapidCharge
Chiar dacă autonomia oferită de bateria integrată a lui Lenovo ThinkPad X1 nu este extraordinară, acumulatorul oferă totuşi o facilitate importantă. Conform specificaţiilor, el s-ar reîncărca la un nivel de 80% în doar 30 de minute, graţie tehnologiei RapidCharge. Mai mult, acumulatorul este cotat cu un număr mai mare de ciclii încărcare/descărcare decât unul obişnuit. Probabil că timpul de 30 minute specificat mai sus este valabil în condiţiile în care laptopul este oprit. Bateria descărcată a lui Lenovo X1 a ajuns la 80% în aproximativ 40 minute în timp ce ultra-portabilul era folosit.
Alte aspecte
În ciuda faptului că este un ultra-portabil subţire cu un procesor performant, Lenovo X1 nu se încălzeşte aproape deloc atunci când este pus la treabă. Aerul evacuat prin fanta de pe latura stângă devine destul de cald, însă tastatura şi restpad-ul reflectă foarte puţin creşterea temperaturii. Marginea restpad-ului poate fi puţin deranjantă în funcţie de felul în care sunt poziţionate mâinile. Eu aveam mici urme sub încheietura mâinii după câteva ore de lucru.
Preţ şi disponibilitate
Lenovo ThinkPad X1 este disponibil pe piaţa românească în configuraţia de mai sus, însă vine la un preţ destul de mare. El nu concurează, aşa cum au spus unii, cu MacBook Air, ci este destinat mediului business. Printre concurenţii săi s-ar putea număra noul Sony VAIO SB şi VAIO Z. Preţul lui Lenovo X1, cu componentele de mai sus, dar fără bateria externă, este de aproximativ 7.700 lei.
Concluzie
Lenovo X1 este un ultra-portabil de top şi nu are prea multe atuuri pentru a fi trecut cu vederea. Construcţia impecabilă, designul simplu, performanţele incredibile date de tandemul procesor-SSD şi dotările specifice pentru mediul business sunt greu de egalat. Performanţe similare pot fi obţinute cu ultra-portabile mai ieftine, însă această combinaţie de dotări nu poate fi găsită la un preţ mai mic. Lenovo nu vrea să vândă volume, ci să ofere un laptop exclusivist şi performant pentru cei care nu doresc să se etaleze cu un MacBook Air la şedinţa directorilor companiei. Lenovo X1 nu este un laptop pe care nu-l vom vedea niciodată, ci este disponibil şi pe piaţa din România.
Plusuri şi minusuri:
[+] design atrăgător
[+] construcţie impecabilă
[+] procesor performant
[+] SSD rapid
[+] ecran protejat de Gorilla Glass
[+] foarte bine dotat
[+] tastatură ergonomică iluminată
[+] baterie cu încărcare rapidă
[-] Gorilla Glass este lucios
[-] baterie integrată limitată
[-] preţ prohibitiv