Microsoft face ultimele pregătiri pentru evenimentul BUILD conference, programat să aibă loc la jumătatea lunii septembrie şi dedicat în mare parte sistemului de operare Windows 8.
Aşa cum este şi normal, următoarea versiune de Windows prezintă mult interes pentru public, întreţinut de către Microsoft prin dezvăluirea de noi detalii referitoare la Windows 8.
Unul dintre aceste mici secrete este implementarea nativă a suportului pentru dispozitive USB 3.0 cu platforma Windows 8, măsură prin care este asigurată compatibilitate deplină şi performanţe optime pentru generaţiile viitoare de dispozitive USB.
În prezent, conectivitatea USB 3.0 este încă în faza de debut, astfel de porturi fiind prezente doar într-un număr limitat în configuraţia plăcilor de bază desktop şi sisteme notebook încadrate în gama superioară de preţuri. Cu toate astea, conform estimărilor Microsoft până în anul 2015 toate PC-urile noi vor dispune de porturi USB 3.0.
Pe hârtie, standardul USB 3.0 arată foarte bine, promiţând viteze de transfer de 10 ori mai mari decât încă actualul USB 2.0. Pentru a ne bucura pe deplin de avantajele standardului USB 3.0 este însă nevoie de o implementare corectă atât la nivel de hardware dar şi software, prin care să fie asigurate condiţii optime de funcţionare noilor dispozitive USB 3.0, dar fără a sacrifica compatibilitatea cu dispozitivele USB 2.0 deja existente.
Pentru atingerea scopului propus, Microsoft a creat practic de la zero librăriile software menite să asigure compatibilitatea USB 3.0 în Windows 8, dar a lăsat neatinse componentele necesare bunei funcţionări a dispozitivelor USB 2.0.
Lucrul pentru dezvoltarea suportului USB 3.0 a început încă dinainte ca primele dispozitive USB 3.0 să-şi facă apariţia pe piaţă, utilizând dispozitive virtuale pentru a emula prin software funcţionalitatea unui echipament real. Pentru asta, compania a creat un utilitar numit Microsoft USB Test Tool (MUTT), capabil să simuleze o gamă largă de dispozitive USB 3.0 şi scenarii de utilizare. Folosirea acestui program a permis depistarea şi corectarea eventualelor probleme încă dinainte ca astfel de dispozitive să-şi facă apariţia pe piaţă.
Mai multe detalii şi poate chiar o primă versiune beta de Windows 8 vom primi abia după începerea evenimentului Microsoft BUILD conference, la jumătatea lunii viitoare.