Canon PowerShot A3300 IS şi frăţiorul mai mic A2200 HD sunt două camere foto din gama compactă, adresate utilizatorilor cu un buget mai redus.
Descriere
Canon A3300 IS dispune de obiectiv retractabil şi este adăpostită într-o carcasă cu finisaj metalizat, disponibilă în mai multe versiuni de culoare.
Obiectivul cu zoom optic 5X oferă stabilizator optic de imagine şi adăposteşte un senzor CCD cu rezoluţie 16MP.
Pozele pot fi obţinute la valori ISO cuprinse între 80 şi 1600, respectiv apertură F2.8 – F5.9. Funcţia de filmare suportă formatul 720p, înregistrat folosind compresie H.264 pentru materialul video şi sunet mono în format PCM.
Fiind vorba de o cameră foto compactă, majoritatea parametrilor de configurare sunt gestionaţi de procesorul de imagine Canon DIGIC4, însă avem la dispoziţie şi un mod programabil cu destul de multe opţiuni de configurare incluse.
Putem ajusta manual temperatura de culoare, parametrii pentru expunere şi focalizare. Tot aici putem alege între modul de fotografiere normal şi cel în rafală, prin care putem obţine mai multe poze consecutiv prin apăsarea continuă a butonului pentru obturator.
Dintre modurile de fotografiere disponibile se fac remarcate profilul Discret, adecvat pentru utilizarea incognito şi cel Easy, complet automatizat şi recomandat celor neiniţiaţi în arta fotografiei.
Canon PowerShot A2200 HD este versiunea mai ieftină, puţin mai compactă şi mai uşoară decât prima. Pentru un preţ de achiziţie mai mic, va trebui să ne mulţumim însă doar cu zoom optic 4X, un sistem electronic de stabilizare a imaginii şi senzor CCD cu rezoluţie 14.1MP.
Modul de organizare a butoanelor este similar pentru ambele modele. În partea superioară avem butonul Power, un reglaj rotativ pentru alegerea modului de lucru, respectiv buton pentru declanşarea obturatorului cu reglaj pentru funcţia zoom.
Canon A2200 dispune de un ecran TFT cu diagonala de 2.7 inch, iar A3300 IS a primit un ecran de 3 inch. În dreapta ecranului găsim un buton circular pentru navigarea sistemului de meniuri şi accesarea funcţiilor de bază. Mai avem la dispoziţie un buton dedicat pentru activarea/dezactivarea funcţiei de recunoaştere a feţelor, respectiv butoane pentru accesarea sistemului de meniuri şi comutarea în modul de vizualizare a imaginilor.
Ambele modele sunt alimentate de un acumulator Li-Ion detaşabil, mai exact modelul NB-8L, cu capacitate de 740mAh. Cât despre autonomie, Canon A3300 IS este certificat pentru aproximativ 230 poze iar frăţiorul A2200 HD promite până la 280 poze cu o singură încărcare a acumulatorului.
Pozele şi secvenţele video sunt salvate pe card de memorie SDHC, a cărui capacitate poate atinge 32GB.
În pachetul cu accesorii găsim un şnur de prindere, ghid de utilizare şi adaptorul AC, prevăzut cu port pentru acumulator.
Canon PowerShot A3300 IS cântăreşte 149 grame şi măsoară 95,1 x 56,7 x 23,9 mm. Mai uşor şi mai mic, Canon PowerShot A2200 HD se poate lăuda cu o greutate de 135 grame şi dimensiuni 93,2 x 57,2 x 23,6 mm.
Performanţe şi design
Canon PowerShot A3300 IS şi versiunea mai accesibilă A2200 HD sunt bazate pe un design compact, uşor de utilizat şi reuşit din punct de vedere estetic. Construcţia este solidă şi cu finisaje de bună calitate, însă îmbinările lasă totuşi loc pentru pătrunderea prafului şi nu oferă prea multă protecţie în faţa umezelii, astfel încât achiziţionarea unei huse de protecţie este mai mult decât recomandată.
Ecranele celor două modele beneficiază de finisaj antireflexie şi oferă suficientă luminozitate pentru zilele însorite de pe plajă.
Butoanele dedicate şi cele pentru accesarea sistemului de meniuri sunt dificil de apăsat, mai ales pentru cei cu degete groase.
Declanşatorul prevăzut cu inel pentru funcţia zoom este util şi comod de utilizat, iar butonul Power instalat în imediata apropiere este bine protejat împotriva apăsării accidentale.
Ambele modele sunt echipate cu obiectiv complet retractabil şi prevăzut cu diafragmă pentru protecţia lentilelor. Motoraşul responsabil de acţionarea obiectivului şi funcţia zoom este cam zgomotos, dar rapid şi cu timpi de reacţie buni.
În ceea ce priveşte calitatea pozelor, ambele modele obţin rezultate similare în zilele însorite, însă peisajele umbrite avantajează exemplarul mai scump, Canon A3300 IS.
Diferenţele de performanţă sunt date de folosirea unor senzori de imagine cu performanţe diferite, dar mai ales de lipsa unui sistem optic pentru stabilizarea a imaginii în cazul modelului Canon A2200 HD, de mare ajutor pentru obţinerea unor poze clare în condiţii de luminozitate redusă.
Funcţia de captură video oferă suport pentru zoom digital 4X şi necesită aproximativ 165MB pentru fiecare minut de material video înregistrat. În ciuda folosirii formatului 720p, claritatea imaginii nu excelează iar nivelul de zgomot devine destul de pronunţat în lipsa luminii solare directe.
Canon PowerShot A3300 IS – Video Sample
Canon PowerShot A2200 HD – Video Sample
Canon PowerShot A3300 IS oferă în plus stabilizare optică pentru funcţia de filmare, asigurând înregistrări mult mai cursive decât modelul A2200 HD.
Concluzie
Cu un preţ de aproximativ 600 Lei, Canon PowerShot A3300 IS este o soluţie compactă şi destul de performantă pentru pozele din vacanţă. Pentru preţul plătit avem parte de un obiectiv cu zoom 5X şi sistem optic pentru stabilizarea imaginii, senzor CCD cu rezoluţie 16MP şi un ecran de 3 inch pentru încadrarea imaginilor.
Încadrată la un preţ de aproximativ 450 Lei, Canon PowerShot A2200 HD oferă performanţe mai mult decât rezonabile în zilele însorite, este un pic mai uşoară şi la fel de prezentabilă ca versiunea mai scumpă. Dacă rezoluţia de 14.1 MP şi obiectivul cu zoom 4X nu sunt decât compromisuri minore, lipsa unui sistem optic pentru stabilizarea imaginii va pune cu siguranţă probleme atunci când fotografiem zone umbrite sau iluminate artificial, fără să apelăm la blitz-ul din dotare.
[+] imagini la o calitate rezonabilă
[+] moduri de lucru Auto, Easy şi Diecret
[+] greutate redusă şi o construcţie robustă
[+] preţ accesibil
[-] detaliile fine se pierd datorită densităţii mari de pixeli
[-] lipsă stabilizare optică pentru modelul A2200 HD
[-] calitate modestă pentru secvenţele video înregistrate